יום חמישי, 14 במאי 2009

מבחן פסיכומטרי - שאלות הגיון פורמלי

מאמר זה הוא המאמר השלישי בסדרת מאמרים הסוקרת את חלקי הבחינה הפסיכומטרית. המאמר הראשון בסדרה נפתח בסקירת פרק החשיבה המילולית וסקר את שאלות אוצר מילים לפסיכומטרי וביטויים ואנלוגיות. המאמר השני המשיך לעסוק בפרקי החשיבה המילולית והציג את שאלות החלפת האותיות (שאלות פ.ט.ל.), השלמת המשפטים והבנת הנקרא שבבחינת הפסיכומטרי. מאמר זה יתמקד בסוג השאלות הנוסף המופיע בפרקי החשיבה המילולית שבבחינה הפסיכומטרית, שאלות ההגיון.

שאלות הגיון פורמלי
לקראת סופו של כל פרק חשיבה מילולית במבחן פסיכומטרי, לרוב אחרי שאלות השלמת המשפטים ולפני קטע הבנת הנקרא, יופיעו חמש שאלות היגיון. כותרת זו עשויה להטעות, מאחר ולא מדובר בסוג אחד של שאלות הגיון, אלא כמה וכמה. העיקריות שבהן הינן שאלות תנאים (כולל שאלות שקרנים), סידור נתונים, שאלות מחזק/מחליש וביטויים. לעיתים מספר סוגי שאלות משולבות יחדיו.

סביר להניח שלפחות שאלת תנאים אחת תופיע בכל פרק חשיבה מילולית במבחן פסיכומטרי. לרוב בשאלות אלו כותבי הבחינה הפסיכומטרית מספקים לנבחן תנאי אחד או יותר, ובהתאם לתנאים נתונים אלו על הנבחן להסיק תנאים נוספים. התנאים האפשריים מחולקים לקטגוריות שונות – יש משהו, חלק מקבוצה מסויימת, רובה או מיעוטה הינם משהו אחר, רק משהו אחד יכול להיות משהו אחר ועוד. לכל קטגוריית תנאים שכזו מאפיינים שונים אשר משפיעים על התנאי עצמו ועל התנאים הבאים אחריו, ואת כולם יש לשנן ולהבין. נבחן שאלה לדוגמא –

ידוע כי:
- יש מורי פסיכומטרי שחומי עור
- רק מורה פסיכומטרי שקיבל יותר מ- 750 בבחינה הפסיכומטרית הוא מורה פסיכומטרי פרטי

איזו מבין הטענות הבאות סותרות את צירוף הנתונים?
(1) דן הוא מורה פסיכומטרי בעל אישיות מרתקת
(2) טל הוא מורה פסיכומטרי שחום עור אשר קיבל בבחינה הפסיכומטרית את הציון 737
(3) הדר היא מורה פסיכומטרי פרטית בעלת עור בהיר וציון 722
(4) אורי הוא מורה פסיכומטרי פרטי בעל עור בהיר וציון פסיכומטרי 790

דוגמא זו הינה בסיסית למדי, אולם העקרונות המנחים את כותבי הבחינה הפסיכומטרית ניכרים בה היטב. תנאי אחד או יותר נתונים ועל הנבחן להפגין את שליטתו בהבנת התנאים ומשמעותם על ידי הצבעה על טענות סותרות, תואמות, יצירת תנאים חדשים התואמים את מגבלות התנאים הנתונים ועוד. מעבר לפתרון מהיר של שאלות אלו, הקושי העיקרי בשאלות התנאים של הפסיכומטרי הוא הבנת המשמעות של כל קטגוריית תנאים ויכולת להתמודד עם מספר תנאים במקביל.

תגובה 1: