יום ראשון, 31 במאי 2009

לא הבנתי (או גם: הבנת הנקרא - מה הקטע...?)

כולנו מכירים את הסצנה הבאה.

סימולציית מבחן פסיכומטרי. כל כך שקט בכיתה שאפשר לשמוע את האצבעות נדבקות לדפי הבחינה.

הנה מגיע הפרק האחרון. ממש במקרה הוא פרק חשיבה מילולית.

אתה כבר עייף מכל השורשים והאלגוריתמים ומילים שנגמרות ב"איזם" באנגלית, אתה רק רוצה לתקתק את פרק החשיבה המילולית הזה צ'יק צ'ק וללכת הביתה לישון, לשכוח מפסיכומטרי עד למחר בבוקר.

אתה מזעיף פנים בשאלות אוצר מילים, דופק עם העיפרון על הראש באנלוגיות, איכשהו עובר את שאלות השלמת המשפטים ובאופן לא הגיוני לא עוזב את הכיתה בזעם בשאלות ההיגיון ואומר למדריך הפסיכומטרי האישי שלך שהחלטת ללכת על קריירה של סילור רצפות לינוליאום.

אתה עוד מעט מסיים, עוד 8-9 דקות ו- 6 שאלות נותרו... אבל אתה הופך את הדף ונזכר שבינך לבין הכרית עומדות 30-40 שורות של...

קטע הבנת הנקרא.

אוף.

בשלב הזה המוח כבר פריך, המילים מתערבבות לך מול העיניים כמו בלנדר. כנראה שהדבר האחרון שבא לך עכשיו זה לקרוא קטע יבשושי על האבקת פרחי הטוליפ בהולנד. למה הם עושים לנו את זה, למה?

כמו שאר הבחינה הפסיכומטרית, לא ברור למה הם עושים לנו את זה. אבל ברור שצריך לעבור את זה. ברשומה הבאה, בתור אדם שלמחייתו כותב קטעי הבנת הנקרא עבור מכון לימוד פסיכומטרי רציני, אנסה לעזור לכם לעבור את זה על ידי ניתוח מעמיק של תהליך כתיבת קטעים אלו.

(במהלך השבוע הקרוב יועלה חלק ב' של מאמר זה. שווה לעקוב ולהכנס לבלוג מדי פעם!)

יום שני, 18 במאי 2009

הדרכת פסיכומטרי - סיכום שאלות הגיון

לסיכום, קיימים מספר סוגי שאלות הגיון בפרק החשיבה המילולית שבבחינה הפסיכומטרית. העיקריים שבהם הם שאלות תנאים (כולל שאלות שקרנים), שאלות סידור נתונים, שאלות מחזק/מחליש וביטויים. השאלות בפני עצמן לא קשות – אנשים רבים אף נהנים מאתגרים שכליים שכאלו. הקושי העיקרי הוא כיצד יש לפתור אותן מהר (תוך כדקה) ונכון. למורים פרטיים פסיכומטרי מנוסים קיים ידע רב אודות טכניקות עיבוד נתונים ופתרון מהיר של שאלות הגיון שכאלו, ולכן הדרכת פסיכומטרי איכותית עשויה להיות יקרה מפז. רוב מכוני הפסיכומטרי יקדישו פרק זמן זהה לכל שאלה שנכללת תחת סוגי שאלות הגיון, אולם לא תמיד שיטת לימוד זו תענה על כל הצרכים של התלמיד הממוצע – שאלות הגיון הינן למעשה מספר סוגי שאלות, אשר למעט העובדה שהן נכללות תחת אותו החלק בפרק החשיבה המילולית, לאו דווקא קיים קשר בניהן. כך למשל לנבחנים מסויימים שאלות שקרנים לא יהוו אתגר ואילו לאחרים יהיה יותר קל עם שאלות סידור נתונים. קורס פסיכומטרי פרטי או בקבוצה קטנה עשוי להיות הפתרון למניעת מצבים שכאלו – מורה פרטי פסיכומטרי אשר מכיר את התלמיד ומרוכז בו במהלך כל קורס ההכנה לבחינה הפסיכומטרית יכול לראות בקלות מהם התחומים החזקים של התלמיד ומהם החלשים ולהתאים את תוכנית הלימוד על פי צרכיו.

הדרכת פסיכומטרי

מבחן פסיכומטרי - שאלות של הבנת משמעות ביטוי


שאלות ביטויים הוא הסוג האחרון של שאלות הגיון בפרק החשיבה המילולית העומד בפני עצמו (כלומר לא משולב עם סוג שאלות אחר). בשאלות אלו כותבי המבחן הפסיכומטרי למעשה המציאו ביטוי או אמרה ועל הנבחן להשיב על שאלה, אשר לרוב תעמוד על פשר הביטוי, או מה היא אינה משמעותו. לדוגמא:

מדריך הפסיכוטרי האישי של אלון אמר לו לפני שניגש למבחן הפסיכומטרי "את השדה כראוי זרעת ובקרוב פרי עמלך ימלא אותך נחת"
למה התכוון מדריך הפסיכומטרי האישי של אלון?
א. עצים צומחים באביב
ב. במבחן הפסיכומטרי מחלקים פירות לנבחנים
ג. אלון התכונן למבחן הפסיכומטרי היטב וציון פסיכומטרי שלו יהיה גבוה
ד. מדריכי פסיכומטרי אישיים נמלאים נחת מפרי עמלם

אוצר מילים וביטויים רחב של הנבחן עשוי להיות קריטי בשאלות הגיון שכאלו, אולם אין לטעות – מדובר בשאלת הגיון לכל דבר. ניתן אף לומר ששאלה זו היא שילוב בין שאלת מילים וביטויים, אנלוגיות והגיון. כותבי הבחינה הפסיכומטרית ישתמשו בכל הכלים העומדים לרשותם על מנת ליצור שאלת הגיון מורכבת ומבלבלת תחת מסווה של שעשוע לשון. יש להתכונן היטב לסוג זה של שאלות פסיכומטרי, על ידי תרגול חוזר ונשנה ועמידה על העקרונות המנחים את כותבי המבחן הפסיכומטרי בכותבם שאלות שכאלו.

מבחן פסיכומטרי - שאלות חשיבה מדעית


שאלות חשיבה מדעית הקרויות גם שאלות מחזק/מחליש בפי חלק מהמדריכים ובתי הספר הן סוג נוסף של שאלות הגיון אותן ניתן למצוא בפרק החשיבה המילולית של מבחן פסיכומטרי. כותבי מבחן פסיכומטרי יספקו לנבחן סיפור רקע או מספר טענות, ובהתאם לשאלה על הנבחן לבחור מבין התשובות האפשריות טענה אשר תחזק, תחליש או לא תשפיע על הטענות הנתונות. שאלה לדוגמא:
שמעון שם לב כי כל מי שנרשם לקורס הכנה לפסיכומטרי מדוכדך. לפיכך הסיק שמעון כי קורס הכנה לפסיכומטרי הינו קורס עגמומי.
איזו מבין הטענות הבאות תחליש את מסקנתו של שמעון?
א. סרגי מקטר פי שלוש מאז החל את קורס ההכנה לפסיכומטרי שלו
ב. רוויטל אשר נרשמה לקורס פסיכומטרי פרטי מחייכת ועולצת
ג. ג'וב בון ג'וני מנגן בגיטרה ושר ואינו מתכוון לגשת לבחינה הפסיכומטרית
ד. לצי הליצן יצא בפנים נפולות משיעור הכנה לפסיכומטרי

בדומה לשאר שאלות ההגיון האחרות שבפרק החשיבה המילולית, שאלות אלו אינן מסובכות, אולם לחץ הזמן של הבחינה הפסיכומטרית, כמו גם כללים והגדרות אותן יש לשנן ולהפנים מקשים על פתרון השאלה.

מבחן פסיכומטרי - שאלות סידור נתונים

סוג נוסף של שאלות הגיון בפרק החשיבה המילולית שבמבחן הפסיכומטרי הוא שאלות סידור נתונים. תחת כותרת זו של שאלות סידור נתונים כותבי מבחן פסיכומטרי למעשה חדים חידה אותה על הנבחן לפתור. כותבי הבחינה יספקו לנבחן מספר נתונים, אותם הנבחן יצטרך לעבד במהירות ועל בסיסם לענות על שאלה נשאלת. נבחן שאלה לדוגמא:
בכיתת הלימוד של קורס הכנה לפסיכומטרי של מכון "לנצמן" לומדים 40 תלמידים היושבים בארבעה טורים. ידוע כי:
- התלמידים שיושבים בטור שאינו השני מימין משועממים
- התלמידים הרדומים ישובים בין טור התלמידים המשועממים וטור התלמידים העייפים

באיזה טור יושבים התלמידים המפהקים?
א. הטור הראשון מימין או הראשון משמאל
ב. הטור השני מימין
ג. הטור השלישי משמאל
ד. אף אחת מהתשובות

חידות שכאלו וודאי מוכרות ממקומות שונים לרבים מהנבחנים. בהינתן פרק זמן סביר רובנו וודאי נוכל לענות עליהן נכונה. הקושי העיקרי אם כן הוא כיצד תחת לחץ הזמן של מבחן פסיכומטרי ניתן לקרוא ולעבד את הנתונים ולענות נכון על השאלה? קיימים נבחנים אשר מורגלים בעיבוד נתונים מהיר שכזה, אולם טכניקות עיבוד נתונים מהירות, אותן ניתן ללמוד ממדריך פסיכומטרי מנוסה, עשויות להיות קריטיות לנבחנים רבים.
תת-סוג ספציפי ושכיח למדי של שאלות תנאים הינן "שאלות שקרנים". הדינמיקה של שאלות שקרנים זהה לדינמיקה של שאלת תנאים רגילה, אולם אחד או יותר מהתנאים עשויים לציין האם דמות אחת או יותר נוהגת לומר אמת או שקר, ומתי. פתרון שאלות אלו אינו שונה במהותו מפתרון שאלות תנאים רגילות, אולם הבנת הדינמיקה וההגיון הפנימי של סוגי שאלות אלו דורש הכנה מבעוד מועד וידע הקיים ברשות מורה פרטי פסיכומטרי מנוסה.

יום חמישי, 14 במאי 2009

מבחן פסיכומטרי - שאלות הגיון פורמלי

מאמר זה הוא המאמר השלישי בסדרת מאמרים הסוקרת את חלקי הבחינה הפסיכומטרית. המאמר הראשון בסדרה נפתח בסקירת פרק החשיבה המילולית וסקר את שאלות אוצר מילים לפסיכומטרי וביטויים ואנלוגיות. המאמר השני המשיך לעסוק בפרקי החשיבה המילולית והציג את שאלות החלפת האותיות (שאלות פ.ט.ל.), השלמת המשפטים והבנת הנקרא שבבחינת הפסיכומטרי. מאמר זה יתמקד בסוג השאלות הנוסף המופיע בפרקי החשיבה המילולית שבבחינה הפסיכומטרית, שאלות ההגיון.

שאלות הגיון פורמלי
לקראת סופו של כל פרק חשיבה מילולית במבחן פסיכומטרי, לרוב אחרי שאלות השלמת המשפטים ולפני קטע הבנת הנקרא, יופיעו חמש שאלות היגיון. כותרת זו עשויה להטעות, מאחר ולא מדובר בסוג אחד של שאלות הגיון, אלא כמה וכמה. העיקריות שבהן הינן שאלות תנאים (כולל שאלות שקרנים), סידור נתונים, שאלות מחזק/מחליש וביטויים. לעיתים מספר סוגי שאלות משולבות יחדיו.

סביר להניח שלפחות שאלת תנאים אחת תופיע בכל פרק חשיבה מילולית במבחן פסיכומטרי. לרוב בשאלות אלו כותבי הבחינה הפסיכומטרית מספקים לנבחן תנאי אחד או יותר, ובהתאם לתנאים נתונים אלו על הנבחן להסיק תנאים נוספים. התנאים האפשריים מחולקים לקטגוריות שונות – יש משהו, חלק מקבוצה מסויימת, רובה או מיעוטה הינם משהו אחר, רק משהו אחד יכול להיות משהו אחר ועוד. לכל קטגוריית תנאים שכזו מאפיינים שונים אשר משפיעים על התנאי עצמו ועל התנאים הבאים אחריו, ואת כולם יש לשנן ולהבין. נבחן שאלה לדוגמא –

ידוע כי:
- יש מורי פסיכומטרי שחומי עור
- רק מורה פסיכומטרי שקיבל יותר מ- 750 בבחינה הפסיכומטרית הוא מורה פסיכומטרי פרטי

איזו מבין הטענות הבאות סותרות את צירוף הנתונים?
(1) דן הוא מורה פסיכומטרי בעל אישיות מרתקת
(2) טל הוא מורה פסיכומטרי שחום עור אשר קיבל בבחינה הפסיכומטרית את הציון 737
(3) הדר היא מורה פסיכומטרי פרטית בעלת עור בהיר וציון 722
(4) אורי הוא מורה פסיכומטרי פרטי בעל עור בהיר וציון פסיכומטרי 790

דוגמא זו הינה בסיסית למדי, אולם העקרונות המנחים את כותבי הבחינה הפסיכומטרית ניכרים בה היטב. תנאי אחד או יותר נתונים ועל הנבחן להפגין את שליטתו בהבנת התנאים ומשמעותם על ידי הצבעה על טענות סותרות, תואמות, יצירת תנאים חדשים התואמים את מגבלות התנאים הנתונים ועוד. מעבר לפתרון מהיר של שאלות אלו, הקושי העיקרי בשאלות התנאים של הפסיכומטרי הוא הבנת המשמעות של כל קטגוריית תנאים ויכולת להתמודד עם מספר תנאים במקביל.

יום שלישי, 12 במאי 2009

מבחן פסיכומטרי – חשיבה כמותית – השוואה כמותית

סוג השאלות האחרון אשר מופיע בפרק החשיבה הכמותית שבמבחן פסיכומטרי הוא שאלות השוואה כמותית. גם כאן מדובר באותה הגברת אשר שואלת את אותן שאלות, באותם התחומים, אולם בשינוי אדרת. ניתן לצפות לכחמש שאלות השוואה כמותית בכל פרק חשיבה כמותית. שאלות אלו יופיע בטבלה בעלת שלושה טורים. בטורים א' ו- ב' מופיעים שני ביטויים, ובטור ג' נתון מידע נוסף (משוואה, שרטוט גיאומטרי, ולעיתים אף אין כל מידע נוסף). בהתחשב בכל הנתונים על הנבחן למצוא מהו הביטוי הגדול יותר – הביטוי בטור א', טור ב', שני הביטויים שווים או אין מספיק נתונים. שוב, השאלות יכולות לגעת בכל אחד מהתחומים הנדרשים מהנבחן בפרק החשיבה הכמותית. נבחן מספר שאלות לדוגמא:





בחלק זה של פרק החשיבה הכמותית פתרון השאלה אינו בהכרך פתרון הבעיה המוצגת ולכן אחד הדברים אשר על הנבחן ללמוד לקראת סוג שאלות זה הוא כיצד לא לפתור שאלה עד סופה. המיקוד בשאלות השוואה כמותית הוא על הבנת תהליכים וחשיבה מתמטית ולאו דווקא שליטה בטכניקות פתרון. במקרה זה, הצבעה על הביטוי הגדול יותר מספקת את כותבי הבחינה הפסיכומטרית בבואם לבחון הבנה מתמטית. פתירת שאלה עד סופה פעמים רבות תהיה בזבוז זמן משווע. הבנה היא מילת המפתח בעזרתה ניתן להתמודד בהצלחה עם חלק זה של הבחינה ולקבל ציון פסיכומטרי גבוה.

לסיכום, בפרק החשיבה הכמותית של מבחן פסיכומטרי קיימים שלוש סוגי שאלות – שאלות ובעיות כלליות בהן הנבחן פותר שאלות ובעיות מתמטיות באופן ישיר; שאלות הסקה מתרשים בהן על הנבחן לענות על שאלות תוך כדי שימוש בגרף, טבלה או אמצעי גרפי אחר בו משולבים נתונים; ושאלות השוואה כמותית, בהן על הנבחן למצוא את הביטוי הגדול מבין שניים, תוך כדי העזרות בנתונים שונים. נבחנים רבים חוששים מפרק החשיבה הכמותית מאחר ולא עסקו במתמתיקה מזה שנים או כתוצאה מחוויות שליליות עם התחום בתיכון, אולם הכוונה והדרכה אישית של מורה פרטי פסיכומטרי מנוסה תעזור לכל נבחן להתמודד עם פרק זה בהצלחה ולקבל ציון פסיכומטרי גבוה.

מבחן פסיכומטרי – חשיבה כמותית – הסקה מתרשים

סוג השאלות השני בפרק החשיבה הכמותית בבחינה הפסיכומטרית הוא הסקה מתרשים. בחלק זה של פרק החשיבה הכמותית נתון בפני הנבחן גרף, שרטוט, טבלה או אמצעי גרפי אחר בו משולבים נתונים שונים, ועליהם ישאל הנבחן 4-5 שאלות. נבחן תרשים לדוגמא: בטבלה נתונים ציונים פסיכומטרי של שישה תלמידים, זמן ההתכוננות לקראת הבחינה בימים והתגובה של אמא לציון (1 – תגובה שלילית 10 – תגובה חיובית).



ניתן לצפות שלאחר טבלה שכזו יופיעו שאלות כגון:
- מה עשויים להיות הערכים הנעלמים (X, Y, Z)?
- מהו היחס בין ציון הפסיכומטרי לזמן ההתכוננות לבחינה? ובין ציון הפסיכומטרי לתגובתה של אמא?
- מהו ממוצע הציונים/ימי ההתכוננות/התגובה של אמא?
- נתון: הצלחה בבחינה הפסיכומטרית מתבטאת בכך שתגובתה של אמא היא 6.5 ומעלה. מהו אחוז הנכשלים בבחינה?

ניתן לראות כי חלק זה של פרק החשיבה הכמותית בא לבחון את יכולתו של הנבחן להעזר בעזר חזותי לשם הסקת מסקנות והתמודדות עם בעיות. טבלה זו הינה בסיסית למדי במונחי פסיכומטרי, וניתן לצפות לתרשימים מורכבים בהרבה ממנה יופיעו בבחינה עצמה. אף על פי כן, הדרכה נאותה של מורה פרטי פסיכומטרי מנוסה תספק לנבחן את כל הכלים הדרושים על מנת להתמודד בהצלחה ובמהירות עם שאלות ההסקה מתרשים שבפרק החשיבה הכמותית.

מבחן פסיכומטרי – חשיבה כמותית – שאלות ובעיות כלליות

מאמר זה הוא חלק סדרת מאמרים אשר סוקרים את חלקי הבחינה הפסיכומטרית. שלושת החלקים הראשונים בסדרה סקרו את פרקי החשיבה המילולית. החלק הרביעי בסדרה בחן את מבנה פרקי האנגלית. המאמר הקודם בסדרה, החמישי במספרו, החל לסקור את פרק החשיבה הכמותית, ומטרת מאמר זה היא להציג את סוגי השאלות הנשאלות בפרק זה של הבחינה הפסיכומטרית.

קיימים שלוש סוגי שאלות בכל פרק חשיבה כמותית. סוג השאלות הראשון הוא שאלות ובעיות כלליות. לרוב בכל פרק חשיבה כמותית יהיו שני חלקים של שאלות ובעיות כלליות, הראשון בתחילת הפרק והשני באמצעו או לקראת סופו. בסך הכל יהיו כחמש עשרה שאלות שכאלו (הערה – מספר השאלות בכל חלק של פרקי החשיבה הכמותית עשוי להשתנות). כאמור, כל שלושת סוגי השאלות בפרק החשיבה הכמותית בוחנים את שליטתו של הנבחן בכל התחומים הנדרשים, ולפיכך ניתן לצפות לשאלות בשלל תחומים בפרק זה - גיאומטריה, משוואות, אחוזים, סדרות ועוד (רשימת הנושאים המלאה אותה יש ללמוד לקראת פרק החשיבה הכמותית מפורטת במאמר הקודם בסדרה). השאלות עצמן ישירות ביותר – על הנבחן למצוא נעלם במשוואה, למצוא ערך זווית או צלע בבעיה גיאומטרית, לחשב את ערכו של אחוז ועוד. העלייה ברמת הקושי בין שני הסטים מורגשת היטב – את הסט הראשון של שאלות ובעיות כלליות ניתן להגדיר כחימום, ואילו הסט השני מציג בעיות מורכבות יותר – המשוואות ארוכות יותר, החזקות גדולות יותר, השברים מאיימים יותר והשרטוטים הגיאומטריים יהיו מורכבים יותר, לעיתים אף בשלושה מימדים.

יום ראשון, 10 במאי 2009

מבחן פסיכומטרי – סקירת פרק - חשיבה כמותית

מטרת מאמר זה היא להציג את פרקי החשיבה הכמותית של הבחינה הפסיכומטרית.

בכל מבחן פסיכומטרי על הנבחן לצפות לשלושה פרקי חשיבה כמותית. מטרת פרקים אלו הינה לבחון את רמת הבקיאות של הנבחן במתמתיקה ויכולתו להתמודד עם חישובים ברמות שונות. בשונה מפרקי החשיבה המילולית של הבחינה הפסיכומטרית, בהם שאלות שונות בוחנות יכולות שונות (אוצר מילים, הגיון, שליטה בשפה, הבנת נקרא וכו'), כל השאלות בפרקי החשיבה הכמותית בוחנות את יכולותיו והידע המתמטי של הנבחן באופן גורף. כלומר, אף על פי שבפרקי החשיבה הכמותית קיימים סוגי שאלות שונים, על הנבחן לשלוט בכל אחד מתחומי הלימוד הנדרשים על מנת להתמודד עימם ולקבל ציון פסיכומטרי גבוה. במילים אחרות, בכל אחד מחלקי פרק החשיבה הכמותית עשוי הנבחן להשאל כל אחד מתחומי הלימוד הנדרשים.

נבחן אשר יחל להתכונן לפרק החשיבה הכמותית בבחינה הפסיכומטרית יבין במהרה את היקף החומר עמו יהיה עליו להתמודד על מנת לעמוד בהצלחה בפרק זה. בין תחומי הלימוד אותם יהיה עליו ללמוד ניתן למנות גיאומטריה, משוואות, שברים, חידות מילוליות, סדר פעולות חשבון, הגדרות מתמטיות, ממוצעים, אחוזים, סדרות, חזקות ושורשים, הספקים ועוד. אכן, היקף החומר נראה מאיים למדי, ולמרבה הצער לא ניתן להתמקד רק באחדים מהתחומים הללו ולהזניח אחרים – על מנת לעמוד בהצלחה בפרק החשיבה הכמותית ולקבל ציון פסיכומטרי גבוה יש ללמוד היטב ולשלוט בכל אחד מהתחומים הללו ללא יוצא מהכלל. יש לציין שאין צורך לזכור את כל הנוסחאות בעל פה – יחד עם כל פרק חשיבה כמותית מקבל הנבחן דף סימנים ונוסחאות, בו רשומות מספר נוסחאות שימושיות בתחומים השונים עליהם הוא ישאל בעמודים הבאים של הפרק. בין אלו ניתן למנות נוסחאות מתחומי האלגברה, אחוזים, חזקות, שברים, כפל מקוצר, הספק, פרופורציות, גיאומטריה (כולל נוסחאות חישוב שטח ונפח בצורות דו ותלת מימדיות) ועוד.

רוב נושאי הלימוד הכמותיים הדרושים למבחן הפסיכומטרי וודאי זכורים לרובנו מימי התיכון. ואכן, מרבית הנבחנים למדו כבר בתיכון את תחומי הלימוד הנדרשים לפרק החשיבה הכמותית במבחן. שני קשיים מרכזיים עומדים בפני מרבית הנבחנים בפרק החשיבה הכמותית. הראשון הוא ללמוד ולשלוט בכל הטכניקות הנשכחות מחדש, לאחר שנים בהן לא ביצעו יותר מחישובים פשוטים מדי פעם בפעם, ולאחר שקיוו שלא יצטרכו לפתור עוד משוואה בחייהם. הקושי השני הוא ללמוד כיצד לפתור בעיות מתמטיות מורכבות – חלקן ברמת שאלה לבגרות – בתוך פחות מדקה. זאת מאחר ובפרק החשיבה הכמותית על הנבחן לפתור עשרים וחמש שאלות, בעשרים וחמש דקות. מאיים ככל שפרק החשיבה הכמותית ישמע, בעזרת הדרכה ממדריך פסיכומטרי מנוסה כל נבחן יוכל להצטיין בפרק החשיבה הכמותית ולקבל ציון פסיכומטרי גבוה. חשיבותה של הכנה אישית או בקבוצה קטנה למבחן הפסיכומטרי עשויה להתברר כקריטית לקראת פרק זה, בעיקר עבור תלמידים אשר ניסיונם עם מורים למתמתיקה ועם המקצוע עצמו אינם חיוביים במיוחד. מורים פרטיים פסיכומטרי מנוסים נוהגים להדגיש בפני תלמידיהם כי קורס ההכנה לבחינה הוא התחלה חדשה, ובפניהם כמדריכי פסיכומטרי מקצועיים ומסורים עומדת משימה אחת – להביא אתכם להצטיין במבחן הפסיכומטרי. אי הצלחה של נבחן בפרק החשיבה הכמותית (או במבחן הפסיכומטרי באופן כללי) הוא למעשה כשלונו של מדריך הפסיכומטרי במקצועו. מדריך פסיכומטרי מנוסה ומוצלח יהיה מסוגל להעביר את כל תכני הלימוד הללו בתוך שלושה-ארבעה חודשים לכל תלמיד, גם כזה אשר כלל לא ניגש לבגרות במתמתיקה בזמנו.
מעניין לציין תוצאת לוואי חיובית של ההכנה לפרקי החשיבה הכמותית. מאחר וחומר הלימוד לפרקים אלו מקביל לתכני הלימוד של התיכון והבגרות, ההכנה לפרקים אלו של הבחינה הפסיכומטרית מסירה את האבק מעל לידע שרוב הנבחנים שכחו את קיומו אי שם בסוף כתה יב'. עבור נבחנים אשר מתעדים להרשם לתחום לימודים ריאלי, כהנדסה, מחשבים ועוד, תרגולת זו עשויה להיות ברכה עם תחילת לימודיהם. זאת מאחר ורבים ממסלולי הלימוד הריאליים באוניברסיטאות והמכללות השונות דורשים מתלמידיהם בשנת הלימודים הראשונה להרשם לקורסים בהם נלמדת מחדש מתמתיקה ברמת התיכון.

לסיכום, פרקי החשיבה הכמותית שבבחינה הפסיכומטרית באים לבחון את יכולתו של הנבחן להתמודד עם בעיות מתמטיות ברמה גבוהה ובמהירות. תכני הלימוד אותם על הנבחן ללמוד לקראת הבחינה הינם בין היתר גיאומטריה, שברים, סדר פעולות חשבון, חזקות ושורשים, ושברים, אחוזים, הספק ועוד. מרבית הנושאים הללו הינם תחומים אשר מוכרים לרבים מהנבחנים משיעורי מתמטיקה בתיכון, וכעת האתגרים העומדים בפניהם לקראת הבחינה הפסיכומטרית הינם ללמוד מחדש את אותם הנושאים הנשכחים ולשלוט בהם בתוך זמן קצר (כשלושה עד ארבעה חודשים – הזמן הממוצע של קורס הכנה לפסיכומטרי), עד לרמה של פתירת בעיה מתמטית ברמה גבוהה בתוך פחות מדקה. המאמר הבא בסדרה ימשיך לסקור את פרק החשיבה הכמותית, ובו יוצגו שלושת סוגי השאלות אשר נשאלות בפרקים אלו.

יום חמישי, 7 במאי 2009

פסיכומטרי בשפות זרות – חלק ג'

מאחר ולמידה למבחן הפסיכומטרי המשולב איננה דורשת לימוד של שאלות מילים וביטויים והחלפת אותיות, נשאלת השאלה האם על התלמיד מהשורה לגשת למבחן המשולב במקום למבחן הפסיכומטרי בנוסח העברי הרגיל. רמת השאלות בכל אחד מפרקי המבחן המשולב איננה גבוהה יותר או פחות מרמת השאלות עימן יהיה עליו להתמודד בכל נוסח אחר. גם אופי השאלות במבחן הפסיכומטרי המשולב ואופן פתרונן זהה לאלו של מבחני הפסיכומטרי בשאר השפות בהן קיימת הבחינה. לפיכך, השאלה העיקרית אותה על המתלבט לשאול את עצמו היא האם הוא יכול להגדיר את רמת האנגלית שבפיו כגבוהה? כעקרון, קריאה בשפה זרה איטית פי כמה וכמה מקריאה בשפה מוכרת יותר, בעיקר שפת האם של הקורא. מאחר ובמבחן הפסיכומטרי הזמן דוחק, קריאה ומענה מהיר של השאלות הינן בגדר גורם מפתח להצלחה בבחינה וקבלת ציון פסיכומטרי גבוה. לפיכך, בחירה של תלמיד להשתתף במבחן הפסיכומטרי המשולב במקום במבחן פסיכומטרי רגיל עשוי להוות חרב פיפיות, אשר במקום לסייע בקבלת ציון פסיכומטרי גבוה תביא לציון נמוך מהמצופה, אפילו אם היה עליו להתמודד עם פחות סוגי שאלות.

לסיכום, מבחן פסיכומטרי משולב הינו אחד ממספר נוסחים של הבחינה הפסיכומטרית המיועד לשרת נבחנים אשר עברית אינה שפת האם שלהם. המבחן המשולב נועד לנבחנים דוברי אנגלית או נבחנים אשר אינם יכולים להעזר בנוסחים הקיימים של הבחינה במספר שפות. כעקרון, המבחן הפסיכומטרי המשולב זהה למבחן הפסיכומטרי הרגיל בעברית. בשני הנוסחים קיימים פרקי חשיבה מילולית, חשיבה כמותית ואנגלית ובהם שאלות בעלות אופי ורמת קושי זהה. השוני העיקרי בין המבחן הפסיכומטרי המשולב למבחן בעברית טמון בכך שבמבחן המשולב לא מופיעות שאלות מילים וביטויים והחלפת אותיות (שאלות פ.ט.ל.). נבחן השוקל להשתף במבחן המשולב במבקום במבחן הפסיכומטרי הרגיל ישכיל לשאול את עצמו האם רמת האנגלית שבפיו גבוהה דיה על מנת לקרוא, להבין ולפתור שאלות פסיכומטרי באנגלית במהירות מספקת אשר תסייע בקבלת ציון פסיכומטרי גבוה (כדקה לשאלה).

הערה: חשוב לציין שעל פי חוקי המרכז הארצי לבחינות ולהערכה על נבחן אשר משתתף בבחינה פסיכומטרית בנוסח שאיננו הנוסח העברי (כלומר בערבית, רוסית, ספרדית, צרפתית או המבחן המשולב) להשתתף במבחן יע"ל אשר קובע את רמת העברית של הנבחן.

הערה חשובה נוספת: המבחן הפסיכומטרי בשפות זרות מתקיים רק פעמיים בשנה במועדים מסויימים ולכן כדאי לברר מראש מתי והיכן הוא מתקיים

פסיכומטרי בשפות זרות – חלק ב'

המבחן המשולב הינו למעשה בחינה פסיכומטרית לכל דבר הכתובה בשתי שפות במקביל. גם מבחן זה מורכב משלושת פרקי פסיכומטרי מוכרים – חשיבה מילולית, חשיבה כמותית ואנגלית. מאחר ופרקי הבחינה באנגלית באים לבחון את רמת הנבחן בהבנה ושליטה באנגלית, אין הם שונים מפרקי האנגלית בבחינת הפסיכומטרי הקונבנציונאלית בעברית ברמתם ואופן כתיבתם. לעומת זאת, פרקי החשיבה הכמותית והחשיבה המילולית במבחן המשולב כתובים הן באנגלית והן בעברית, באופן אשר יסייע לנבחן אשר עברית אינה שפת האם שלו להצליח בבחינה. אין הכוונה שחלקים מהמבחן המשולב כתובים באנגלית וחלקים אחרים בו כתובים בעברית. פרקי החשיבה המילולית והחשיבה הכמותית למעשה כתובים פעמיים – פעם באנגלית ופעם בעברית, ומונחים האחד לצד השני, לנוחות הנבחן אשר יכול לעיין באותה השאלה בשתי השפות. סביר להניח שהנבחן דובר האנגלית יעיין בנוסח האנגלי של הבחינה, אולם נבחן אשר באופן כללי עברית אינה שפת האם שלו יכול להעזר בשני הנוסחים להבנת השאלה על הצד הטוב ביותר.

כותבי המבחן הפסיכומטרי המשולב כללו בבחינה אלמנט נוסף אשר מטרתו לסייע לנבחנים אשר שפת האם שלהם אינה אנגלית או עברית. בגוף הבחינה, הן בצידה העברי והן בצידה האנגלי, מסומנות מילים מאתגרות או בעלות משמעות כפולה. בתחתית העמוד מופיעה טבלה ובה תרגומי המילים המסומנות לתשע שפות שונות – עברית, אמהרית, רומנית, הונגרית, איטלקית, גרמנית, ספרדית, רוסית ואנגלית.

מבחינת סוגי שאלות, המבחן המשולב כמעט זהה לנוסח הבחינה הפסיכומטרית הרגילה בעברית. פרקי החשיבה הכמותית כוללים שאלות בחירה מרובה המוכרות היטב לכל תלמיד ומדריך פסיכומטרי – גיאומטריה, יחסים, אחוזים, הסקה מתרשים, השוואה כמותית ושאלות ובעיות כלליות. פרקי האנגלית במבחן המשולב אף הם זהים לאלו שבבחינה הפסיכומטרית בעברית וכוללים שאלות השלמת משפטים, ניסוח מחדש וקטע הבנת הנקרא המלווה במספר שאלות המתייחסות לטקסט. השוני הגדול בין המבחן המשולב למבחן הפסיכומטרי הרגיל בעברית טמון בפרקי החשיבה המילולית. בשני הנוסחים על הנבחן לפתור אנלוגיות, השלמת משפטים ושאלות הגיון (בהם יופיעו סוגי שאלות מוכרים כשאלות שקרנים, סידור נתונים ועוד), כמו גם להתמודד עם טקסט הבנת הנקרא ולענות על שאלות העוסקות בו. השוני הגדול טמון בכך שבניגוד למבחן הפסיכומטרי הרגיל בעברית, במבחן הפסיכומטרי המשולב אין שאלות אוצר מילים וביטויים והחלפת אותיות (שאלות "פ.ט.ל.").

פסיכומטרי בשפות זרות – חלק א'

מדינת ישראל היא מדינה מיוחדת במינה – מזה עשרות שנים אלפי עולים חדשים נוהרים אליה מדי שנה. אלו באים מכל העולם, ומביאים עימם את שפתם הייחודית. בנוסף, חיים בישראל מיעוטים שונים, כערבים ודרוזים, אשר אף הם דוברים שפות שונות. המצב שנוצר הוא שלא כולם בארץ מדברים עברית ברמת שפת אם, אולם כולם רוצים ציון גבוה במבחן הפסיכומטרי (לפחות אלו המעוניינים בלימודים אקדמאיים). המרכז הארצי לבחינות ולהערכה, הגוף האחראי על כתיבת וקיום מבחן פסיכומטרי, מודע לכך שקיימים תלמידים המעוניינים לגשת לבחינה הפסיכומטרית אך ציונם עשוי להיפגע מאחר ועברית אינה שפת האם שלהם. לפיכך מקיים המרכז הארצי מדי שנה בחינות פסיכומטרי במספר שפות שאינן עברית – ערבית, רוסית, ספרדית, צרפתית והמבחן המשולב באנגלית ועברית.

למעט העובדה שהן כתובות בשפה שאינה עברית, מרבית הבחינות זהות לבחינה הפסיכומטרית בעברית. הבחינות מורכבות משמונה פרקים בנושאי חשיבה מילולית, חשיבה כמותית ואנגלית. פרקי החשיבה המילולית והחשיבה הכמותית כתובים בשפת הבחינה המוצהרת ומציגים שאלות פסיכומטרי מסורתיות. פרקי האנגלית בכל הנוסחים זהים לאלו של הבחינה הפסיכומטרית בעברית. המבחן הפסיכומטרי המשולב שונה במקצת, ובהסברתו יתמקדו השורות הבאות.

על פניו נראה כי המבחן הפסיכומטרי המשולב מיועד לתלמידים אשר אנגלית היא שפת האם שלהם. למעשה המבחן המשולב הוא הפתרון לקבוצה רחבה יותר מלנבחנים דוברי האנגלית. פורמט זה של המבחן הפסיכומטרי מיועד לאנשים המעוניינים לגשת לבחינה הפסיכומטרית אשר שפת האם שלהם איננה עברית, אולם לאו דווקא אחת השפות בהן נערכת הבחינה.

יום רביעי, 6 במאי 2009

חלק שלישי בפרק האנגלית – הבנת הנקרא – Reading comprehension

המכשול האחרון בפרקי האנגלית של המבחן הפסיכומטרי הינם שני קטעי הבנת הנקרא (reading comprehension) ומספר שאלות לאחר כל אחד מהם (סה"כ 10 שאלות הבנת הנקרא). קטע הבנת הנקרא הראשון יהיה לרוב בן 20-25 שורות והקטע השני בן 25-30 שורות, אולם למעט אורכם רמת הקושי שלהם זהה. בדומה לקטע הבנת הנקרא שבפרק החשיבה המילולית, הנושאים עליהם ידון הטקסט מגוונים – מדע, פילוסופיה, ביולוגיה ועוד. אין הם באים להעשיר את עולמו האינטלקטואלי של הנבחן, הם באים לבחון את שליטתו באנגלית ברמת מאמר אקדמאי, כדוגמת המאמרים עימם יצטרך הנבחן בבחינה הפסיכומטרית להתמודד במוסד האקדמאי לכשיתחיל את לימודיו. קיימים סוגי שאלות רבים אשר עשויות להופיע בעקבות קטע הבנת נקרא שכזה – מתן פירוש למילה, השוואה בין רעיונות בטקסט, מתן שם לקטע ועוד. לא ניתן להתכונן לכל סוגי השאלות אשר עשויות להופיע בעקבות כל קטע הבנת נקרא. המפתח להצלחה בחלק זה של הבחינה הפסיכומטרית טמון בתרגול חוזר ונשנה של קטעי הבנת הנקרא ומענה על שאלות, כמו גם עבודה עצמית אינטנסיבית על שיפור מהירות קריאה והבנת הנקרא באנגלית. מדריך פסיכומטרי מנוסה יכיר טכניקות רבות לפיתוח יכולות אלו, והוא ישמח לסייע לתלמיד הזקוק לעזרה בתחום זה של הבחינה הפסיכומטרית.

לסיכום, מאמר זה סקר את פרק האנגלית של הבחינה הפסיכומטרית. פרק זה של הבחינה הפסיכומטרית מורכב משלושה סוגי שאלות – השלמת משפטים, ניסוח מחדש והבנת הנקרא. שאלות אלו באות לבחון את אוצר המילים של הנבחן, רמת הדקדוק והבנת הנקרא שלו. קורס הכנה למבחן הפסיכומטרי, רצוי בקבוצה קטנה או קורס פסיכומטרי אישי, יספק לנבחן שיטות התמודדות עם סוגי השאלות הללו, כמו גם טכניקות לפיתוח יכולות נדרשות כלליות לפרק זה של המבחן הפסיכומטרי, כהבנת הנקרא, פיתוח אוצר מילים ומהירות קריאה. עבור תלמידים אשר רמת האנגלית שלהם איננה גבוהה, קורס הכנה לפסיכומטרי עם מורים פרטיים פסיכומטרי מנוסים עשוי להיות קריטי להצלחה בבחינה ולקבלת ציון פסיכומטרי גבוה.

חלק שני בפרק באנגלית – ניסוח מחדש / שכתובים / Restatements

שבע השאלות הבאות עימן יתמודד הנבחן המעוניין בציון פסיכומטרי גבוה הינן שאלות ניסוח מחדש (restatements). בדומה לשאלות השלמת המשפטים, גם שאלות הניסוח מחדש הינן למעשה משפט. ארבעת התשובות האפשריות הינן ארבעה משפטים נוספים. הנבחן מתבקש למצוא את המשפט היחיד מבין השלושה אשר מבטא את אותם הרעיונות אשר מבוטאים במשפט השאלה. נבחן שאלה לדוגמא:

The restatement questions in the English chapter of the Psychometric Test are somewhat confusing because many sentences are long and present more than one idea.

(1) All the restatement questions in the Psychometric Test are long, confusing and gives you many ideas
(2) Because many restatement questions in the Psychometric Test express more than one idea, and also because they can be pretty long, they are fairly confusing.
(3)There are many ideas on how to solve the long and confusing restatement questions which are somewhat common in the Psychometric Test
(4) In the Psychometric Test, the most long and confusing questions are the restatement questions because they express more than one idea

ניתן לראות כי ניתן לטעות בקלות לטעות בסוג זה של שאלות פסיכומטרי, מאחר ולעיתים קרובות המפתח להצלחה או כשלון טמון במילה אחת ומקומה במשפט. אם בשאלות השלמת המשפטים כותבי המבחן הפסיכומטרי בחנו בעיקר אוצר מילים ורק במידת מה דקדוק, שאלות אלו באות לבחון את רמת הדקדוק של הנבחן, את רמת הבנת הנקרא שלו ובמידת מסויימת את מהירות הקריאה שלו. רמת הקושי בשאלות הניסוח מחדש עולה בהדרגה, ותלמיד המעוניין בציון פסיכומטרי גבוה ישכיל לתרגל שאלות ניסוח מחדש רבות, כמו גם להעזר בניסיונו של מדריך פסיכומטרי מנוסה, אשר מכיר טכניקות התמודדות עם סוג שאלות מבלבל זה.
(התשובה לשאלה זו היא b. תרגום: מאחר ושאלות ניסוח מחדש רבות במבחן הפסיכומטרי מבטאות יותר מרעיון אחד, וגם מאחר והן עשויות להיות ארוכות, שאלות אלו מבלבלות למדי).

חלק ראשון בפרק באנגלית – השלמת משפטים

פסיכומטרי באנגלית

פרקי האנגלית של הבחינה הפסיכומטרית יפתחו לרוב בתריסר שאלות השלמת משפטים (sentence completion). שאלות אלו הינן משפט באנגלית אשר אחת המילים בו חסרה. על הנבחן למצוא את המילה המתאימה ביותר מבין ארבעת האפשרויות. נבחן את המשפט הבא כדוגמא לשאלת השלמת משפטים:

Dina is looking for an experienced Psychometric Test _____ who would help her prepare for the English section of the exam.

(1) chum (2) tester (3) instructor (4) example

התשובה לשאלה זו אגב היא (3) – מדריך

(תרגום: דינה מחפשת מדריך מנוסה למבחן הפסיכומטרי אשר יוכל לעזור לה להתכונן לפרקי האנגלית).
אוצר מילים רחב וידע בינוני עד מתקדם בדקדוק הינם המפתחות להצלחה בשאלות אלו של פרק האנגלית בבחינה הפסיכומטרית.

סקירת פרק האנגלית בבחינה הפסיכומטרית

מטרת מאמר זה היא להציג את פרקי האנגלית של הבחינה הפסיכומטרית. המאמרים הבאים יסקרו את פרקי החשיבה הכמותית של הבחינה הפסיכומטרית.

בכל מבחן פסיכומטרי יופיעו שניים או שלושה פרקי אנגלית אשר מטרתם לבחון את רמת השליטה באנגלית של אדם המעוניין להתחיל בלימודים אקדמאיים. כל פרק אנגלית בבחינה הפסיכומטרית נמשך 25 דקות, במהלכן על הנבחן להתמודד עם 29- 27 שאלות בחירה מרובה בשלושה נושאים – השלמת משפטים, ניסוח מחדש והבנת הנקרא.
במידה רבה, ניתן יהיה לחזות מי מבין הנבחנים יקבל ציון פסיכומטרי הגבוה יותר בפרקים אלו – הנבחנים עם הרמה הגבוהה יותר באנגלית. אכן, לנבחנים עם השליטה הטובה יותר בשפה זו יהיה קל יותר בחלק זה של המבחן הפסיכומטרי. הסיבה העיקרית לכך היא שלימוד שפה זרה הוא תהליך אשר נמשך שנים, ולא שלושה-ארבעה חודשים, שהם פרק הזמן הממוצע בו נמשך קורס הכנה לפסיכומטרי. נבחנים בעלי רמה גבוהה באנגלית לא יצטרכו להשקיע זמן בלימוד השפה ויוכלו להשקיע זמן רב יותר בתרגול טכניקת פתרון השאלות עצמן. מהבחינה הזו הבחינה הפסיכומטרית איננה מפגינה התחשבות או מהווה אמצעי אובייקטיבי למדידת האינטלקט של הנבחן, כפי שמעיד שמה (פסיכומטרי – מדד יכולות שכליות).

אף על פי כן, אל לאלו החוששים מפני פרקי האנגלית לאבד תקווה. קורס הכנה לבחינה הפסיכומטרית הינו בגדר ברכה לנבחנים אלו, וככל שקבוצת הלימוד קטנה יותר כך עדיף, כאשר שיעור פסיכומטרי פרטי הוא האופציה הטובה ביותר. את רמת האנגלית הנדרשת בבחינה הפסיכומטרית ניתן להגדיר כקצת מעבר לבינונית. רמת האנגלית אמנם גבוהה יותר (לעתים הרבה יותר) מאשר הרמה שנלמדה בתיכון אך היא סבירה ביותר וניתן להגדיר אותה כרמה של כתבה עיתונאית בשפה האנגלית

האנגלית הנלמדת בקורס ההכנה לפסיכומטרי מתמקדת בסוג האנגלית הנדרשת למבחן הפסיכומטרי ושמה דגש על מכשולים אפשריים שכותבי הבחינה נוהגים לשים בה. כמו כן, מרבית מכוני ההכנה יספקו לתלמיד מילון ובו מילים ומושגים בהם צפוי התלמיד להתקל בבחינה הפסיכומטרית. לימוד בקורס פסיכומטרי פרטי או בקבוצה קטנה עשוי להיות קריטי להצלחת נבחנים המתקשים באנגלית, זאת מאחר ומדריך פסיכומטרי פרטי אשר מכיר את התלמיד ומתמקד רק בו במהלך השיעור יוכל להתאים תוכנית לימודים אישית לכל נבחן, בהתחשב ברמת הידע עמה התחיל את קורס ההכנה למבחן הפסיכומטרי, יכולותיו וקשייו. כך למשל, תלמיד אשר רמת האנגלית שבפיו גבוהה יוכל להתמקד בפרקי החשיבה המילולית והחשיבה הכמותית, ואילו תלמיד בעל רמת אנגלית נמוכה יותר יוכל לבקש ממדריך הפסיכומטרי האישי שלו תרגולים ותגבורים נוספים.