יום ראשון, 27 בדצמבר 2009

קומנד אנד פסיכומטרי (או גם היום בו אנשים לקחו קורס הכנה לפסיכומטרי ברצינות רבה מדי)

כולם ידעו שזה יגיע, זה היה עניין של זמן. שני המחנות היריבים של הכנה לפסיכומטרי לא יכלו לקבל האחד את קיומו של השני, וההתנגשות בניהם הכתה גלים בכל רחבי בואכה אבן גבירול. העימות, כמו בכל המלחמות הגדולות, נסב סביב סוגיה אידיאולוגית ראשונה במעלה - האם במקרה ונתקלים במהלך מבחן פסיכומטרי בשאלה אותה לא מצליחים לפתור לנחש אותה או לנסות ולהמשיך לפתור?

אכן, מעולם לא נראה קורס הכנה לפסיכומטרי כה סוער. מחנה המתנחשים התבצר בתוך מגדל המאה ושם ערך ללא הרף סימולציות של סימולציה פסיכומטרי בה כל השאלות בלתי פתירות ולמעשה נועדו לתרגול ניחוש. לעומתם מחנה הנחושים התבצר ב"פלאפל ארבעת הכדורים", שם אכל פלאפל וערך סימולציות של סימולציה פסיכומטרי בה שאלות שניתן לפתור בלא פחות מחמש דקות. קלגסים מאת שני הצדדים התהלכו בשני עברי רחוב, הטילו חיתתם על חתולי הרחוב וזקנים עריריים עם שקיות של קניות, והשליכו האחד על השני באכזריות עפרונות תקניים כמו גם ספרי לימוד פסיכומטרי.

מכון פסיכומטרי שלנו עמד בלב המצור. אין יוצא ואין בא. הרחוב משותק. על פי ההערכות שיחות שלום לא יתקיימו לפני מועד מרץ 2010. כבר לפני שבוע ימים ניסינו ליצור קשר עם בעל-פסיכומטרי, האדון הבלתי מעורער של מכון הכנה לפסיכומטרי שלנו – האדם היחיד אשר מסוגל לתווך בין הצדדים ולפתור את הסוגיה עקב היותו האוטוריטה הבלתי מעורערת בתחום של הכנה לפסיכומטרי. אפס – קווי התקשורת נותקו זה מכבר. קבוצת נחשנים נשכה באישון לילה את קווי השח-רחוק של מכון הכנה לפסיכומטרי שלנו (לאחר שניחשה בהצלחה את מיקומם), וכאילו בתגובה גילינו כי קבוצת נחושים נחושה במיוחד הצליחה לפרוץ את מערכות האבטחה של הכיסוי הסלולארי של תל אביב כולה.

בסמוך לי על גג מכון הכנה לפסיכומטרי שכב על בטנו מורה פרטי לפסיכומטרי. מעל שנינו הייתה פרוסה רשת הסוואה צבועה בסכמה של פרק כמותי. בידיו אחז מורה פרטי לפסיכומטרי יונה חומה, עם פתקית לזכירת אוצר מילים, מתנת מכון הכנה לפסיכומטרי מתחרה לרגלה לאחד מתלמידיה שערק אלינו.
"את תיקוותנו האחרונה, ציפורה." לחשתי לה. "עופי לביתו של בעל פסיכומטרי, יידעי אותו כי ממלכתו מתפוררת!"
מורה פרטי לפסיכומטרי ואני הנהנו זה לזה, והוא זרק את הציפור האצילית לאוויר הפתוח. מייד הומטרה על הציפור האמיצה אש גהינום בדמות כדורי טפו-טפו עשויים מטפסי רישום אל קורס הכנה לפסיכומטרי.
"עופי, עופי ציפור אצילה...!" לחשתי בנחישות.
מורה פרטי לפסיכומטרי עקב אחר מעופה של ציפורה במשקפת. "היא מעל כיכר המדינה... ארלוזרוב... איכילוב... מרכז גולדה..."

עיני כבר ברקו והחלתי לדמיין לעצמי את קיצו של מצור הכנה לפסיכומטרי זה, אולם כגודל התקווה כך גודל האכזבה. ואכן, לבי צנח כאשר מבין שפתיו של מורה פרטי לפסיכומטרי יצא "אוי לא..."
הבטתי בו בחשש, והוא הביט בי בחזרה. "סינמטק... לא היה לה סיכוי... אחד הזקנים מפזר לחם... "
דפקתי באגרופי על המרזב. "לעזאזל...! איך נוכל לפתור שאלת פסיכומטרי ארורה זו ולהשכין שלום בקרב תלמידי קורס הכנה לפסיכומטרי?" שאלתי רטורית.

ואז שמעתי קול מוכר ועוצמתי אומר מאחורי "זה יותר פשוט ממה שאתה חושב...!"
מורה פרטי לפסיכומטרי ואני הסתובבנו מיד, ושם ראינו אותו - עומד בשילוב ידיים וחולצה כחולה עליה כתוב "אל תשאל מה פסיכומטרי יכול לעשות לך, שאל מה אתה יכול לעשות עבור פסיכומטרי" – באורח פלא בעל פסיכומטרי שמע את תפילתנו. אורי הגיע לעשות שלום ולהוציא את הפסיכו מהפסיכומטרי.

כיצד הגיע אורי, בעל פסיכומטרי, לגג מכון הכנה לפסיכומטרי? כיצד יצליח להשכין שלום בין הניצים? ומה תהיה תשובתו לשאלת השאלות – לנחש או להיות נחוש?
כל זאת בפוסט הבא, ועד אז אל תשכחו לתרגל.

יום שלישי, 8 בדצמבר 2009

שפעת החרדים (או גם: מה לעשות אם לא יודעים תשובה במהלך מבחן פסיכומטרי?)

בפוסט הקודם גילינו כי במהלך קורס הכנה לפסיכומטרי זליג התלמיד לקה בחרדה עמוקה שמקורה בקשריו הסבוכים עם הוריו, ובמישור המיידי יותר, בחששו מפני מצב בו הוא לא ידע את התשובה הנכונה במהלך מבחן פסיכומטרי. לאחר שניסה סופר פסיכומטרי זה להתחמק לשווא מנחת זרועה של חרדת טעייה זו התמזל מזלינו ולחדר ההמתנה של מכון הכנה לפסיכומטרי בו התקיימה השיחה נכנס מורה פרטי לפסיכומטרי, אשר חשק בקצת סוכריות גומי (המוגשות באופן קומפלימנטארי לכל באי המכון). את מורה פרטי לפסיכומטרי עירבנו באופן רצוני בשיחה (כלומר, בהתאם לרצוננו שלנו), וברוב טובו חלק המורה עם זליג התלמיד את הידע הנכסף שלו בתחום שאלות פסיכומטרי בעלות חרדת פתירה.

"אז רגע, אני רוצה להבין," אמר מורה פרטי לפסיכומטרי, "אתה בעצם חושש ממצב בו תתקל בשאלת פסיכומטרי אשר לא תדע את התשובה עליה?"
"חושש?" שאל זליג התלמיד, "לא אדוני, חושש היא המילה בה הייתי משתמש לתיאור רגשותי כלפי האפשרות שיום אחד אתלקח ספונטנית (הערת הסופר: בעיני זליג התלמיד התלקחות ספונטנית היא חשש קונקרטי ביותר – זו הסיבה בגינה הוא נוהג להלך עם רשת הסוואה בימים בהם הטמפרטורה עולה על 23 מעלות). גופי נתקף בחיל ורעדה לנוכח האפשרות שביום מן הימים אתקל בשאלה בלתי פתירה ואצטרך להגן על עצמי בתואנה הידועה אודות גובה הציון שקיבלתי בתום סימולציית פסיכומטרי."
"אני מבין." אמר מורה פרטי לפסיכומטרי, ולא הבין.
"אתה לא מבין!" אמר זליג התלמיד, "אם אקבל ציון פסיכומטרי נמוך מ- 743 לעולם לא אתקבל לעריכת דין פוטו-ביומטרית!"

באותו הרגע שמענו יבבה מצד החדר. הייתה זו אולגלינקה, ששכבה מכורבלת בתנוחת עובר בסמוך לשטיח לניקוי הרגליים.
"הוא צודק... אלוהי אברהם, יצחק בשביס זינגר ויעקוב, הוא צודק... אם אקבל פחות מ- 768 ידחו אותי על הסף מהפקולטה לעיצוב ותכנון לימודי עיצוב ותכנון..."
מורה פרטי לפסיכומטרי ואני החלפנו מבט מודאג. כבר חזינו בתופעות כאלו בעבר. ההיסטוריה של מכון הכנה לפסיכומטרי שלנו רוויית חרדות של תלמיד אחד שבתום רגעים ספורים מרגע יצירתם פשו בכל שאר התלמידים.
מהר, אל פורום פסיכומטרי!" שאגתי, ומייד רצנו לטלפון הסלולארי דור 3 ומשהו הקרוב. אבוי לנו, איחרנו את המועד – פורום פסיכומטרי כבר היה מלא בהודעות חרדות של תלמידים אודות הסיכוי להתקל בשאלה אותה לא מצליח התלמיד לפתור במהלך מבחן פסיכומטרי.

"עוד לא נולדה שאלת הפסיכומטרי שאי אפשר לפתור אם יושבים עליה מספיק. חוץ מאלו שאי אפשר לפתור." הצהיר 'עומרי החגיגי'.
"נחשו כל עוד נפשכם בכם!" הצהירה בעוז 'אביגדורה'.
"נחשנים נמאסתתתתתתתתתם!" באה התגובה הגזענית להערתה ממקלדתו הארסית של 'יש-זמן11'
"אההההההה!!!!!!11111" ביטא עצמו באבסטרקיות חצוצרן-מובטל-קרח 42
"אז מה לעשות??? לנחש? לדלג? לחזור אחר כך? לנסות לפתור?" כתבה 'מחפשת-קשר-רציני'.

מורה פרטי לפסיכומטרי ואני החלפנו מבטים.
באותו רגע קול נפץ עז החריד את חוויית הגלישה ונשאנו עינינו. שמשת דלת מכון הכנה לפסיכומטרי שלנו נופצה עקב ספר תרגול מילולי שעף דרכה. ברחוב שמחוץ לדלת התנצחו שני מחנות יריבים של תלמידי פסיכומטרי. שני הצדדים נשאו לפידים, קלשונים ושאר כלי עבודה חקלאיים, ההבדל בניהם ניכר בשלטים אותם נשאו – אלו מצד ימין של הרחוב עמדו תחת שלט בו נכתב "פסיכומטרי הוא לא משחק קוביה! אמרו לא לניחושים!". מתנגדיהם מצד שמאל של הרחוב עמדו תחת שלט עליו נכתב בלעז "The End is Nigh!" וזעקו זעקות בגנות בזבוז זמן על ניסיונות לפתירת שאלות פסיכומטרי סרבניות.
"זה יותר גרוע מהפעם בה החל הפולמוס הציבורי כנגד שאלות נפחים..." אמר מורה פרטי לפסיכומטרי בדאגה.
הנהנתי בהסכמה ואמרתי "אז לפחות יכולנו לשכנע אותם שמדובר רק בשרטוטים ולא במיכלים אמיתיים שמסתירים מהם..."
בשלב הזה גם מורה פרטי לפסיכומטרי וגם אני הבנו ששפעת החרדים עברה את גבול הטעם הטוב, ושיותר אין מנוס - יש רק אדם אחד שיכול להשיב את השלום למחוזות מכון הכנה לפסיכומטרי שלנו. ברגל רועדת ניגשתי לשולחן המזכירה, והרמתי את שפורפרת הטלפון. חייגתי "0" לקבלת המוקדנית.
"הגרוע מכל קרה," אמרתי, "העירו את בעל-פסיכומטרי..."
ועד שנברר מה יאמר בעל-פסיכומטרי, אל תשכחו לתרגל.

יום שבת, 28 בנובמבר 2009

כשלא בטוח שהתשובה היא ג' (או גם מה עושים כשלא יודעים את התשובה במהלך מבחן פסיכומטרי)

שוב הגיע יום ושוטטתי באופן פסודו עסוק ברחבי מכון הכנה לפסיכומטרי שלנו. נתקלתי בזליג התלמיד יושב על הכורסא הנוחה. רגלו קפצצה בעצבנות ובעיניו ניתן היה לראות קווצות עצבים דואבים.
"זליג, מה קרה?" שאלתי, "נראה כאילו לא עצמת עין מאחר ובראשך התרוצצו מחשבות פסיכומטרי כל הלילה..."
הערתי הוציאה אותו מהרהוריו. "מה...? הא...? או, סקריבוס, שלום לך... צר לי, לא ראיתי אותך קודם... לא עצמתי עין מאחר ובראשי התרוצצו מחשבות פסיכומטרי כל הלילה..."
"אהא. ובכן, היה טוב לראות אותך, המשך בעבודה הטובה." סלחתי לעצמי, אך נראה היה כי לזליג אג'נדה אחרת.
"בוא שב, שתה משהו קר." אמר לי.
"צר לי, אך עלי להגות ספרי לימוד לפסיכומטרי..." התנצלתי. לשווא.
"שב. שתה משהו קר." אמר לי שוב. כמו שאלת גיאומטריה שנפתרה על דרך השלילה ברירותי הצטמצמו לאחת. התיישבתי בסמוך לתלמיד הפסיכומטרי ופיללתי בליבי כי יעבור מורה פרטי לפסיכומטרי ויחליף את מקומי.
זליג מזג לי כוס תה כבקשיש ואמר "הלילה חלפה בראשי מחשבה מטרידה ביותר. והפעם, שלא כמו בתקופה בה הפסקתי לסמוך על שאלות פ.ט.ל., מדובר בחשש המבוסס על סיפור אמיתי. אתה מבין, שלשום עשיתי סימולציה פסיכומטרי, ובאחת השאלות פתאום לא ידעתי את התשובה."
"ובכן, אין מדובר במקרה חריג... תלמידי פסיכומטרי רבים נתקלים בשאלות פסיכומטרי אשר הם לא יודעים עליה את התשובה..." מלמלתי, אך נראה כי צרת הרבים לא ניחמה את זליג.
"בדיוק! ניחא לא לדעת את הפתרון של שאלת פסיכומטרי במהלך סימולציית פסיכומטרי, אך מה יהיה במידה ואתקל בשאלה שכזו במהלך מבחן פסיכומטרי? מה יקרה אם בשעת הכושר אגמגם, אחא...?"
"ובכן, תראה..." החלתי לנחם, אך לשווא.
"אהההה! הלחץ, הלחץ!!!" קונן התלמיד פסיכומטרי, "איך אתקבל למדעי הביומולקולריה אנכרונריסטית???"
"באמת שעליי ללכת להגות ספרי לימוד לפסיכומטרי..."
"חלום חיי נגוז עוד לפני שהתחיל! האם נגזר עליי להביט בפקולטה למדעים מדוייקים בערגה ממרום הפקולטה למדעי הרוח, שם אין צורך לקבל ציון פסיכומטרי גבוה כדי להתקבל???"
"ובכן ישנה השמועה על פיה בנות מדעי הרוח משוחררות מחלוקי מעבדה..."
"אוי לי, אוי לי! מה יקרה אם במהלך מבחן פסיכומטרי אכשל ולא אדע את ההבדל בין א' ל- ב' לכל התשובות נכונות?"
בשלב הזה תפילותי נענו, ולזירת האירוע הגיע מורה פרטי לפסיכומטרי. מבט אחד בסצנה ומיד הוא הסתובב וכבר עמד להמלט אל הפטור המוענק בקרבי כיתות התרגול, אולם תפסתי בכנף מעילו של מורה פרטי לפסיכומטרי בזמן.
"שב, שתה משהו קר." אמרתי, "לזליג התלמיד יש שאלה בשבילך – מה עליו לעשות אם במהלך מבחן פסיכומטרי תבוא עליו לא-עלינו שאלה עליה אין לדעת את התשובה."

מה אמר מורה פרטי לפסיכומטרי? ומה עליכם לעשות אם וכאשר במהלך סימולציה או מבחן פסיכומטרי לא תדעו את התשובה? על כל זאת בפוסט הבא. עד אז, אל תשכחו לתרגל.

יום שלישי, 24 בנובמבר 2009

אתם לא לבד (או גם: איך לבצע הכנה לפסיכומטרי לבד)

בפוסט הקודם שוחחנו על כך שבחינה פסיכומטרית מושתתת על ההנחה כי רובם ככולם של הנבחנים השתתפו במסגרת של קורס הכנה לפסיכומטרי. לפיכך הגענו למסקנה שלא מומלץ לבצע הכנה לפסיכומטרי לבד, אלא אם כן מדובר במקרה ספציפי אחד – אנשים אשר מעוניינים לשפר ציון פסיכומטרי, ורק במידה והם כבר יודעים את החומר ברמה גבוהה למדי (כלומר אנשים אשר לא קיבלו ציון פסיכומטרי גבוה מספיק לשם קבלה למסלול לימודים בו הם מתעניינים). היום ננסה לעזור קצת לאותם פרשים בודדים, וננסה להעניק להם מספר עצות לחיים טובים, ולהכנה פרטית במיוחד לפסיכומטרי.

סביר להניח שאנשים המעוניינים לשפר ציון פסיכומטרי כבר השתתפו במסגרת של קורס פסיכומטרי. אנו מקווים מאוד שלא השלכתם את כל המחברות, כמו גם ספרי פסיכומטרי שלכם אל המוקד בערב שלאחר הבחינה, משום שפתיחתם מחדש היא הצעד הראשון אותו עליכם לבצע – עיינו מחדש בספרי הלימוד, במחברות, התרעננו, ולמדו מחדש את הדברים שכבר למדתם בעבר הקרוב. כנות היא דבר מאות חשוב, ולכן היו כנים עם עצמכם, והתמקדו בנקודות בהן אתם יודעים שאתם חלשים.

עיון מחודש בתוך ספרי לימוד פסיכומטרי שלכם הם כאמור הצעד הראשון, אולם לא בכך נגמר עיסוקכם עם ספרי לימוד פסיכומטרי – זווית חדשה ומרעננת על חומר הלימוד חשובה במיוחד כאשר אתם מעוניינים לשפר ציון פסיכומטרי, ולכן נסו למצוא ספרי לימוד פסיכומטרי של חברים אשר השתתפו במסגרת שונה של קורס הכנה לפסיכומטרי מזה שאתם השתתפתם בה. כמובן שמעבר להסברים חדשים על הנושאים הישנים גם תמצאו בספרים אלו תרגול רב, וכולנו תקווה שחבריכם השכילו להשתמש בעפרון ולא בעט.

כידוע, אנו חיים בתקופה בה מידע הפך להיות זמין מתמיד, ולכן ביקור ברשת האינטרנט אף הוא אחד הצעדים המומלצים בעת הכנה לפסיכומטרי ללא מסגרת של קורס הכנה לפסיכומטרי. חפשו אתרים בהם ניתן למצוא הסברים על אופן פתירת שאלות, אתרים ותוכנות בהן תרגול פסיכומטרי, ובקרו פורום פסיכומטרי באופן יום-יומי (שם ניתן למצוא שאלות, תשובות, הצעות, הסברים ועוד).

בנוסף לכל האמצעים הללו, זכרו שאתם אמנם מבצעים הכנה לפסיכומטרי לבד, אך עדיין אתם לא לבד. שיעורי עזר בפסיכומטרי הם לא מילה גסה – כמו שכשהייתם בתיכון פניתם מדי פעם למורה פרטי לשם חיזוק הנקודות החלשות שלכם, כך גם בפסיכומטרי – כיום ניתן לקבל שיעורי עזר פסיכומטרי אשר מועברים על ידי מורה פרטי לפסיכומטרי, במהלכם תוכלו לשאול את המורה הפרטי שאלות או לבקש ממנו הנחיות ועזרה בנקודות שונות הדורשות חיזוק. במילים אחרות, שיעורי עזר בפסיכומטרי הוא בדיוק מה שאתם צריכים כדי לשפר ציון פסיכומטרי ולמצות את הפוטנציאל הטמון בכם עד תום.

בפוסט הבא נדבר על משהו אחר לגמרי. עד אז – אל תשכחו לתרגל.

יום שבת, 21 בנובמבר 2009

800 הוא המספר הכי בודד (או גם: אז למי כן מומלץ לעשות פסיכומטרי לבד?)

שלום לכם!
בפוסטים הקודמים דיברנו על הכנה לפסיכומטרי לבד, כלומר ללא קורס הכנה לפסיכומטרי. בחנו למה אפשרי לבצע הכנה אישית כזו (שאלות פסיכומטרי הן לא בדיוק פיצוח הגרעין האיראני) ומה המגבלות של הכנה לפסיכומטרי כזו (לא לומדים טכניקות להתמודד עם לחץ הזמן, לא זוכים לתוכנית לימודים מקיפה, לא זוכים למסגרת תומכת). כמו כן, את הפוסט הקודם סיימנו בהצהרה שעדיין אפשר ללבצע הכנה אישית לפסיכומטרי, ללא קורס הכנה לפסיכומטרי, בנסיבות שונות ובהיותכם אנשים שונים. מהן אותן נסיבות ומיהם אותם אנשים אשר הכנה אישית לפסיכומטרי אולי עדיפה להם...? כבר נגלה הכל...

למי כן מיועדת הכנה אישית לפסיכומטרי (כלומר ללא קורס הכנה לפסיכומטרי)? במידה ואינכם סופר-גאונים אשר מסוגלים לראות את המטריצה של הקיום בהינד עפעף, קראו לדעתי משוחד, אולם עלי לומר שלא – זה לא מומלץ. כיום הבחינה הפסיכומטרית כתובה ומתוכננת מתוך ההנחה שרובם ככולם של האנשים הניגשים אליה עברו קורס הכנה לפסיכומטרי. אף על פי כן, קיימים אנשים הנמצאים במצב מסויים להם דווקא כן אמליץ לגשת להבחן במבחן הפסיכומטרי ללא קורס הכנה לפסיכומטרי – אנשים אשר מעוניינים לשפר את הציון הקיים שלהם.

אכן, ברחבי הארץ קיימת קהילה לא קטנה של אנשים אשר כבר ניגשו לבחינה הפסיכומטרית, קיבלו את הציון שקיבלו, ומעוניינים לשפר אותו. זה הרגע לבצע תת-חלוקה של קהילת משפרי ציון פסיכומטרי – הסקטור הראשון בקהילה זו כולל את אלו שלא קיבלו ציון פסיכומטרי גבוה מספיק כי הם לא באמת יודעים כיצד לפתור את השאלות. לחברי סקטור זה אמליץ להשתתף שוב במסגרת של קורס הכנה לפסיכומטרי – אי ידיעת חומר הבחינה היא מתכון בטוח לכשלון ראשון, וגם לשני. אולי קורס פסיכומטרי פרטי יוכל לעזור, אפילו מתכונת מצומצמת של קורס פסיכומטרי פרטי שכזה, בו יוכל התלמיד להתמקד בנקודות החלשות שלו ופחות בנקודות החזקות.

הסקטור השני של קהילת משפרי הציון הוא אלו אשר יודעים את חומר הלימוד – אך לא קיבלו ציון פסיכומטרי גבוה מספיק לשם קבלה למסלול הלימוד שהם מעוניינים להשתלב בו. בין כל המגזרים, הקהילות והסקטורים, האנשים אשר לא קיבלו ציון פסיכומטרי גבוה מספיק לשם השתלבות במסלול בו הם חפצים – ואך ורק להם – אמליץ לגשת למבחן פסיכומטרי ללא קורס הכנה לפסיכומטרי. למה? פשוט מאוד – כי הם יודעים את החומר, אך קרה מה שקרה בבחינה (התרגשות, עייפות, טעות אנוש וכו') אשר גרם להם לקבל ציון נמוך יותר מכפי שהפוטנציאל שלהם מאפר להם (איך אומרים, בסימולציות קיבלתי יותר).

כיצד על קבוצת מיעוט זו ללמוד לבד לבחינה פסיכומטרית? על זאת נדבר בפוסט הבא. עד אז – אל תשכחו לתרגל.

יום שבת, 14 בנובמבר 2009

אז למה לא לבד...? (או גם: למה צריך קורס פסיכומטרי?)

בפוסט הקודם דיברנו על כך שהשאלות הנשאלות במהלך מבחן פסיכומטרי בעצם לא כל כך קשות – השאלות הנשאלות בפרק האנגלית אינן אתגר לצעירים רבים אשר התחנכו על ברכי תוכניות טלוויזיה ומשחקי מחשב בלעז; השאלות הנשאלות במהלך פרק חשיבה כמותית לא יביאו לפיצוח האטום, אך מזכירות במידה חשודה את השאלות הנשאלות במהלך בחינת הבגרות; והשאלות הנשאלות במהלך פרק חשיבה מילולית דומות מאוד לחידות היגיון שנשאלות במגזיני סוף השבוע. מדוע אם כן כל כך הרבה אנשים בוחרים להשתתף במסגרת של קורס הכנה לפסיכומטרי ולא ללמוד ולהתכונן לבחינה לבד?

התשובה לשאלה זו נעוצה בעובדה שלמעשה הכנה לפסיכומטרי לא מסתכמת רק באיך לפתור את השאלות הנשאלות. סביר להניח שאדם אשר לא ראה מימיו שאלת פסיכומטרי ויתקל באחת כזו, אם ישב עליה זמן ממושך יצליח בסופו של דבר לפתור אותה. אבל למי שלא יודע – הבחינה הפסיכומטרי מורכבת מלמעלה ממאתיים שאלות, ולמרבה הצער המרכז הארצי לבחינות והערכה לא הקציב לנבחנים רבע שעה לפתור כל שאלה. במקרה הטוב – דקה.

במהלך קורס הכנה לפסיכומטרי נלמדות בראש ובראשונה טכניקות פתירה לכל סוג שאלה במבחן. כלומר, תלמידי קורס הכנה לפסיכומטרי באים לבחינה מוכנים – הם יודעים בדיוק אילו סוגי שאלות ימתינו להם במהלך הבחינה, והם ידעו בדיוק כיצד להתמודד עם כל אחת ואחת מהן, וכיצד להתמודד עימן מהר. אכן, קורס הכנה לפסיכומטרי במידה רבה מתמקד בפיתוח טכניקת פתירה מהירה לכל שאלה, כך שכאשר תלמיד קורס הכנה לפסיכומטרי יגש לבחינה הוא יוכל לפתור את השאלות במהירות מספקת.

דבר חשוב נוסף שיש לזכור אודות מבחן פסיכומטרי הוא היקף החומר. שוב, למי שלא יודע – במבחן פסיכומטרי יש המון חומר ללמור. כאילו ממש-ממש-ממש המון...! עשרות סוגי שאלות, וכל אחת מהן צריך לדעת באופן מושלם איך לפתור, ללא שמץ של היסוס. היקף החומר הגדול קשה להתמודדות עצמאית למרבית הצעירים אשר מתכוננים לפסיכומטרי – הם זקוקים למישהו שיעזור להם לארגן את החומר, יעזור להם ללמוד אותו בסדר הנכון, ויבנה עבורם תוכנית לימודים הדרגתית, ואם אפשר, אישית. בנוסף לכך, כל מי שלמד לעצמו במבחן יודע כמה קשה ללמוד בלי מסגרת (בשבע מילים – הפסקת GTA לחמש דקות שהופכת לשלוש שעות...? נשמע מוכר למישהו...?). קורס הכנה לפסיכומטרי הוא למעשה מסגרת לימוד – התלמיד יודע שעליו להגיע לשיעורים במועדים קבועים, שהוא התחייב בפני המדריך לעמוד במטלות ולהכין את שיעורי הבית, ושיהיה מישהו שיכעס עליו כאשר לא יעמוד במטלות אלו. אל ניתן להיבריס להכשיל אותנו – בשורה התחתונה כולנו זקוקים לקצת משמעת...

לסיכום – אין ספק שפתירת שאלות פסיכומטרי ללא הכנה מוקדמת אפשרית בהחלט, אולם קורס הכנה לפסיכומטרי הוא הרבה מעבר לפתירת שאלות. קורס הכנה לפסיכומטרי מעניק לתלמיד שמשתתף בו כלים יקרים מפז במהלך ההכנה לבחינה – טכניקות, תרגול, ניסיון, עמידה בזמנים, וגם מסגרת. אולם למרות כל האמור לעיל, יש לציין כי קורס הכנה לפסיכומטרי לא תמיד הכרחי. באילו מקרים ניתן להתכונן לבד לבחינה הפסיכומטרית? ואיך לעשות את זה לבד?

הפוסטים הבאים יענו על הכל. עד אז, אל תשכחו לתרגל.

יום ראשון, 8 בנובמבר 2009

שאלות פסיכומטרי – שום דבר שלא ראינו בתיכון (או גם: הכנה לפסיכומטרי לבד חלק 2)

בפוסט הקודם דיברנו על הכנה לפסיכומטרי לבד, כלומר ללא קורס הכנה לפסיכומטרי, והעלנו את שאלת השאלות – לא, לא למה חומוס טעים עם קטשופ וקטשופ טעים עם מיונז אז למה חומוס ומיונז לא טעימים ביחד – שאלת השאלות שלנו הפעם היא האם הכנה לפסיכומטרי ללא קורס הכנה במכון לפסיכומטרי הוא משהו שנועד לפשוטי עם ממוצעים שכמותנו, או רק לאנשים סופר חכמים.

מחקרי העלה מסקנות מופלאות, בראשן העובדה כי מבחן פסיכומטרי מורכב מהמון-המון סוגים שונים של שאלות, אשר מחולקים לשלושה סוגי פרקים – פרק חשיבה מילולית, פרק חשיבה כמותית ופרק אנגלית לפסיכומטרי. אעשה כמנהג גדולים ממני ואתן בהם סימנים:

שאלות פסיכומטרי מילוליות: שאלות אשר מבוססות על מילים, שפה, דקדוק, וההיגיון הפנימי המאגד את כל אלו תחת המונח "השפה העברית". בין היתר עשוי להתקל תלמיד פסיכומטרי בשאלות מילוליות בהן הוא ידרש להשלים משפטים, לעמוד על שורשים, להפגין את שליטתו בהבנת הנקרא ואוצר מילים בעברית, וכמובן, גם לסדר נתונים ולחשוב בהיגיון.
השורה התחתונה – מרבית השאלות המופיעות בפרק חשיבה מילולית של פסיכומטרי עשויות להופיע בצורה כזו או אחרת בעמודי החידות של מדורי סוף השבוע של העיתונות.
הממממ.

שאלות פסיכומטרי כמותיות: מגוון רחב של שאלות פסיכומטרי המבוססות על מספרים, צורות, אותיות בלעז, זוויות ומה שבניהם. על מנת להתמודד את פרק חשיבה כמותית של פסיכומטרי בהצלחה על תלמיד פסיכומטרי לשלוט בכללים הבסיסיים של המתמטיקה והגיאומטריה, החל מסדר פעולות חשבון (נלמד בערך בכיתה ד') ועד למשוואות עם מספר רב של נעלמים (נלמד בערך בכיתות י'-יב').
השורה התחתונה – את רוב סוגי השאלות כאן יכול לפתור ילד בבית הספר היסודי, לשאר נדרש ידע ברמה של 3 יחידות מתמטיקה בתיכון.
מעניין.

שאלות פסיכומטרי באנגלית: השלמת משפטים, תיקון משפטים, אוצר מילים באנגלית והבנת הנקרא. קטעי קריאה קצרים יחסית, רמת אנגלית נדרשת באופן כללי – בינונית, פלוס מינוס.
השורה התחתונה – בימינו, ימים בהם כל ילד בכיתה ד' כבר מדקלם פרקים של עקרות בית נואשות, אין כאן שום דבר שלא שמענו או ראינו בעבר.
אהא...

אוקי, בואו נסכם – שאלות פסיכומטרי הן לא דבר כל כך קשה בעצם. אין כאן שום דבר שרובנו לא ראינו קודם, אין פה דרישה לפצח את האטום או להתחקות אחר צופן המקרא. בסופו של דבר יש לנו סדרת שאלות שהן לא כל כך קשות...
על מה כל המהומה אם כן? מה מונע מכל תלמיד פסיכומטרי באשר הוא לבצע הכנה לפסיכומטרי בעצמו, מבלי להעזר בשירותיו של מדריך פסיכומטרי או מורה פרטי לפסיכומטרי?

צריך להמשיך לחקור. עד שאחזור עם התשובות – אל תשכחו לתרגל.

יום ראשון, 1 בנובמבר 2009

בדד אלמד (או גם: קורס הכנה לפסיכומטרי? אני, סוליקו אני!)

ישבתי לפני זמן מה עם ברה'לה ושוחחנו על קורס הכנה לפסיכומטרי.
"תגיד לי, סקריבוס," אמר ברה'לה והדליק ציגערה, "מה הקטע הזה עם קורס הכנה לפסיכומטרי?"
"למה אתה מתכוון?" שאלתי.
"קורס הכנה לפסיכומטרי – אני צריך את זה?"
אעשה הפסקה קטנה בנרטיב ההיסטורי, ואספר לכם מעט על ברה'לה. הוא השתחרר לפני זמן מה משירות ממוצע בצבא ההגנה, עובד בחברה ממוצעת ושוקל מה לעשות בהמשך חייו, אשר עד לנקודה זו, היו ממוצעים למדי. גמגמתי במבוכה לפיכך. לרוב אנשים אשר מוותרים על קורס הכנה לפסיכומטרי נחשבים כתלמידים מוצלחים ביותר, אולם אודה ואתוודה – עד לנקודה זו בחיי עוד לא פגשתי אף אדם אשר החליט לוותר על קורס הכנה לפסיכומטרי ולגשת לבחינה ללא הכנה ממוסדת מסוג כזה או אחר. כן, השמועות הגיעו גם לאוזני, אודות פלוני זה אשר הוציא כך וכך והתקבל להנדסת חשמלטיקה פיצוחית או אלמוני כזה אשר הוציא כך וכך והתקבל לאינטרקונטנטינליה ביו-כימיקלית... אולם הכרות אישית עם עילוי שכזה אשר החליט לוותר על קורס הכנה לפסיכומטרי? צר לי, אך לאו, לא היה לי הכבוד להכיר...
"שמע," אמרתי לו. "אני אצטרך לחזור אליך בקשר לזה."

אותו הלילה שנתי הייתה טרופה. התהפכתי על יצועי נים ולא נים. לנגד עיני העצומות חלפו תרגילי גיאומטריה מיותמים ללא פתרון, ולאחר מכן תמונת מורה פרטי לפסיכומטרי מנגן באקורדיון שירי לכת רוסיים על הגשר המפריד בין תל אביב לרמת גן ברכבת מרכז. מצאתי את עצמי קם שטוף זיעה קרה לשמע האורלוגין מצלצל שבע פעמים, וזכרון טרוף בראשי אודות חזיון טופס מאת המרכז להארצי לבחינות והערכה המגיע לתיבת הדואר של ברה'לה עם המספר 203 בסמוך לשמו של ידידי.

כבר עמדתי להרים את מכשיר השח-אל-חוט-רחוק לברה'לה ולומר לו "ידידי, השתתפות במבחן פסיכומטרי ללא קורס הכנה לפסיכומטרי כמוה כקפיצת ראש לעסקי סילור רצפות הלינוליאום", אך עקב השעה המאוחרת לפנות בוקר עצרתי בעדי – ברה'לה הוא חייל משוחרר ממוצע, ולכן הוא זקוק לשעות השינה שלו. במקום זאת פתחתי את העיתון והתעדכנתי ברעות היום, כמנהגי מדי יום טרם תחילת מלאכת הכתיבה לפסיכומטרי, אשר כמו השיר שלנו, איננה נגמרת לעולם. או אז, באותו רגע גורלי, השתנתה כל תפיסת עולמי באשר ללמידה לקראת בחינה פסיכומטרית ללא קורס הכנה לפסיכומטרי. זה קרה כאשר עיני נתקלו בכותרת שנכתבה באותיות קידוש סקנדל עיתונאות כתובה –

"רופא מנתח שוכח כוס תה בתוך ברך מנותח..."

אין אדם במדינה שלא ראה כותרות שכאלו מדי פעם בפעם. "המממ..." אמרתי לעצמי, "אם מטומטמים כמוהו יכולים להיות רופאים מנתחים, אז בוודאי שאדם ממוצע כמו ברה'לה יכול לנסות ללמוד לבחינה הפסיכומטרית לבדו..."

החלטתי שאקח זמן לחקור ולדרוש בנושא של הכנה עצמית לפסיכומטרי טרם אשוב עם גזר הדין לברה'לה. תוצאות מחקרי יפורסמו בפוסט הבא, בעוד מספר ימים.
עד אז – אל תשכחו לתרגל.

יום שני, 26 באוקטובר 2009

כאשר רשת חברתית הייתה אינסטרומנט לדייגים חובבים (או גם: הכנה לפסיכומטרי טרם עידן האינטרנט)

נראה כי תלמידי פסיכומטרי רבים בימינו אינם מכירים בכך שניתן לקיים הכנה לפסיכומטרי ללא סיוע שחקני החוץ, הלא הם קישורי פסיכומטרי אותם ניתן למצוא ברחבי הרשת. למרות זאת, חשוב לזכור כי אופי זה של הכנה לפסיכומטרי הינו המצאה חדשה בת שנים ספורות בלבד. טרם השימוש הביתי הרווח באינטרנט שיש כיום הבחינה הפסיכומטרית עדיין שלטה בשטח, ועדיין הטילה חיתתה על המוני צעירים, כגודזילה בשדה בוקר (אחד הסיקוולים מהסדרה הנפלאה שנגנזו והופצו במחתרת בלבד – המפלץ הנורא מנוצח בסופו של דבר תודות לנחישותו של הזקן ושיתוף פעולה מיתי בינו לבין משה שרת. טוב, שיקרתי, לא היה ולא נברא סרט שכזה. אך אתם חייבים להודות שמדובר בסרט שהייתם רצים לראותו!). כיצד אם כן התקיימה הכנה לפסיכומטרי טרם המצאתם של קישורי פסיכומטרי?





(שדה-בוקר מאדנס. אין לי פוטושופ אבל הבנתם את הרעיון.)

התשובה לכך איננה מפתיעה – הכנה לפסיכומטרי טרם עידן האינטרנט או קישורי פסיכומטרי נעשתה בדרך ידנית הרבה יותר. תפקידם של ספרי הכנה לפסיכומטרי היה גדול יותר במהלך תקופת ההכנה לבחינה, שכן בהם היה מרבית התרגול אליו נחשף התלמיד לאורך חודשי ההכנה לבחינה הפסיכומטרית. לפיכך תלמידי פסיכומטרי רבים תכופות עשו "החלפות" האחד עם השני, וסחרו בספרי פסיכומטרי אשר כתבו המכונים שונים. כמו כן, כאשר היו שאלות או אי הבנות, אי אפשר היה לזרוק שאלה לחלל השוקק של פורום פסיכומטרי ולצפות לתשובה בתוך זמן קצר – לא היה פורום פסיכומטרי! לפיכך, עבור תלמידים שנתקלו בקשיים הייתה בעיה גדולה, אם לא היה בקרבתם מישהו שמבין פסיכומטרי הם יכלו להתקע ללא תשובה על למפגש הבא של קורס הכנה לפסיכומטרי. יש לציין גם כי קורס פסיכומטרי פרטי עדיין לא היה קיים בתקופה זו, ולכן תלמידים אלו נאלצו להתחרות על תשומת ליבו של המורה פי כמה וכמה יותר מאשר בימינו שלנו.

לא סתם החליט הבלוג לכתוב היום על הכנה לפסיכומטרי לפני אלפי שנים – קיימת פואנטה פואנטטית במיוחד לפוסט זה, והיא שלמרות הכל תלמידי פסיכומטרי התמודדו עם הבחינה הפסיכומטרית לא רע בכלל – המאמץ להשגת עוד מידע היה גדול יותר, אולם שכרו בצידו, שכן ערכו של מידע אשר מושג במאמץ גבוה יותר מאשר ערכו של מידע שהושג בקליק וחצי, לפחות בעיני משיג המידע – הרי כמה פעמים עמלתם על הכנתם רשימת קישורי פסיכומטרי במשך שעות, ולאחר מכן לא נגעתם בה בכלל...?

אכן, הכנה לפסיכומטרי בימי קדם הייתה כנראה מסורבלת יותר, אך עדיין אפשרית ביותר. במילים אחרות, קוראי היקרים, השקיעו באיכות הלמידה ולא בכמות המידע הנגיש לכם. זה הכל להפעם, ואל תשכחו לתרגל...

יום שישי, 23 באוקטובר 2009

היה היה (או גם: הכנה לפסיכומטרי בימי קדם)

מורה פרטי לפסיכומטרי וזליג התלמיד ישבו לשיחה קשה לפני זמן מה. מאחר ומתוקף תפקידי אני משוטט כסהרורי במסדרונות מכון הכנה לפסיכומטרי שלנו בחיפוש אחר השראה לשאלות השלמת משפטים, נעצרתי למשמע הפיקנטריה המתפתחת והאזנתי לשיחתם. נראה כי זליג התלמיד הקדיש מחצית השבוע האחרון לחיפוש קישורי הכנה לפסיכומטרי במקום לפתור תרגול פסיכומטרי שניתן לו כשיעורי בית בעמודים שונים מתוך ספרי פסיכומטרי. זאת ועוד, זליג התלמיד לא הבין מדוע מורה פרטי לפסיכומטרי איננו מרוצה מהתקדמותו.
"מה הבעיה?" שאל התלמיד "נכון, לא יצא לי כל כך ללמוד אוצר מילים בעברית, או בעצם גם באנגלית, וגם לא יצא לי כל כך לתרגל שאלות פ.ט.ל. ושכחתי את מה שדיברנו עליו בנוגע ל... נו, איך קוראים לזה, זה עם הקווים..."
"תרגול גיאומטריה?" ניסה מורה פרטי לפסיכומטרי.
"כן, כן, גם זה, אני התכוונתי לקטע הבנת נקרא על הפירמדות."
מורה פרטי לפסיכומטרי קטע את זליג בשלב זה של השיחה.
"תראה," הוא אמר לו, "אני לא באתי כדי להיות גננת. בשביל זה יש קורס פסיכומטרי בכיתה. קורס פסיכומטרי פרטי זה משהו אחר – אנחנו עובדים כאן ביחד כדי שתוציא את הציון פסיכומטרי הגבוה ביותר שאפשר. אבל בשביל זה אנחנו צריכים התמדה ומשמעת מצידך. אני כבר הוצאתי את הציון שלי – והוא ממש ממש גבוה, אחרת לא הייתי מורה פרטי לפסיכומטרי. אבל חביבי, אם אתה מעוניין להתקבל להנדסת אנטיבקטריאליקה אתה חייב להתחיל להיות יותר ממוקד. הרי הכנו תוכנית לימודים אישית עבורך – למה אתה לא נצמד אליה? אם תרצה אפשר לשנות אותה, אבל אני לא חושב שיש סיבה לכך אם תשתמש בזמן הזה לשם חיפוש קישורי פסיכומטרי באינטרנט."
זליג אמר "כן, אבל בכל זאת – בימים האחרונים אספתי יותר משישים קישורים! אתה יודע כמה תרגול יש בהם? כמה ידע? כמה הסברים?"
"ובכמה מהם השתמשת?" שאל מורה פרטי לפסיכומטרי.
"ארררר..." ענה זליג התלמיד.
"ומה רע בדפי ההסבר שקיבלת ממני? ובמאות התרגילים שיש בתוך ספרי פסיכומטרי שנתתי לך?"
"המממממררררר...." מלמל זליג.
"אחחחח זליג, זליג..." נאנח מורה פרטי לפסיכומטרי. "ניחא אם אתה מחפש קישורי פסיכומטרי ואז משתמש בהם – כי באמת יש דברים איכותיים שם ברשת ולפחות היית מתרגל. אבל יצא שסתם בזבזת זמן התכוננות יקר. יש לך יתרון עצום על פני שאר התלמידים שלומדים בקורס פסיכומטרי בכיתה רגילה – מורה פרטי לפסיכומטרי שעומד רק לרשותך בכל עת. בפעם הבאה זליג, התייעץ איתי אם אתה מרגיש שאתה זקוק לחיזוק פסיכומטרי נוסף – אני אוכל להפנות אותך לקישורים מתאימים או לתת לך תרגול פסיכומטרי נוסף, אך רק אם תבטיח לי שאכן תעשה שימוש באותם קישורים."
זליג הבין את טעותו, והצהיר שכך אכן יעשה – יפנה לעזרת מורה פרטי לפסיכומטרי טרם בזבוז זמן על חיפוש קישורי פסיכומטרי, ובכל מקרה אם יחפש קישורים יעשה בהם שימוש על מנת להצדיק את הזמן שהוקדש לחיפוש. לאחר מכן נשען זליג על כסאו והרהר לרגע.
"מעניין איך למדו פסיכומטרי פעם, כשעוד לא היה אינטרנט, ולא היו אתרים עם קישורי פסיכומטרי או פורום פסיכומטרי , ואפילו לא היו פלאפונים שאיתם אפשר ליצור קשר עם מורה פרטי לפסיכומטרי בכל רגע...
באותו רגע פרץ של נוסטלגיה כוחנית זרם בעורקי. התפרצתי לכיתת הלימוד ואמרתי "איך למדו פסיכומטרי פעם אתה שואל? אני אספר לך איך למדו פסיכומטרי פעם, לפני אלפי שנים, בתקופה בה בבית הלבן ישב נשיא מהוגן שלא מקיים יחסים עם אססיסטנטיות ובחורף עוד ירד גשם! אני אספר לך הכל...!"

וסיפרתי לו איך למדו פסיכומטרי בשנות התשעים, בלי אינטרנט, חשמל או מים זורמים בבתים. ואם תחזרו בעוד מספר ימים תוכלו לראות בפוסט הבא את כל שסיפרתי לזליג התלמיד... אך עד אז – אל תשכחו לתרגל.

יום שני, 19 באוקטובר 2009

קישור מאוזן (או גם: איך לשמור על טוב טעם בעת חיפוש קישורי פסיכומטרי)

בפוסט הקודם עמדנו על כך שתלמידי פסיכומטרי רבים, בין אם מתכוננים לבחינה במסגרת קורס הכנה לפסיכומטרי ובין אם לאו, נוהגים להשקיע זמן רב בחיפוש קישורי הכנה לפסיכומטרי משתי סיבות – הראשונה כדי שיהיה להם יותר חומר לעבוד איתו על התכוננות לבחינה. השניה היא כי לחפש שטויות ברשת הרבה יותר מעניין (או הרבה פחות משעמם) מלבצע הכנה לפסיכומטרי. אף על פי כן, כולנו רוצים לקבל ציון פסיכומטרי גבוה, ולכן אנו כן צריכים למצוא דרכים אשר יעזרו לנו לשמור על איזון בכל הנוגע לקישורי הכנה לפסיכומטרי – כן לחפש קישורים, אולם לא לבזבז על החיפוש זמן רב מדי, ובאמת לעשות שימוש בקישורים אשר אנו מוצאים. הפוסט הבא יראה לכם כיצד לעשות זאת...

לשמור על פרופורציות – בני האדם, ובעיקר תלמידי הכנה לפסיכומטרי, נוהגים להגיע לנושא עניין חדש, להתלהב ממנו עד כלות (או להלחץ במקרה של פסיכומטרי) ולחפש עליו את כל המידע האפשרי. המלצתנו היא לעמוד בפני הפיתוי הזה, לחפש מידע רק כאשר יש צורך ולהגביל את עצמכם בזמן ו/או כמות קישורים שאתם מעוניינים למצוא. טיפ – קורס פסיכומטרי איכותי יבטל את הצורך למצוא קישורים פחות או יותר לגמרי, אך באופן כללי אין צורך ביותר משני קישורים או שלושה בכל נושא... אלא אם אתם במסגרת של קורס פסיכומטרי ממש גרוע. במילים אחרות – עשו הפרדה בין מה שאתם צריכים ומה שאתם מחפשים מכוח המומנטום.

הכנה לפסיכומטרי היא פול טיים ג'וב - נכון שאנשים עסוקים הולכים רק לסרטים שיש עליהם ביקורות טובות כדי לא לבזבז את הזמן שלהם באפשרות שימצאו עצמם בסרט גרוע? תקשיבו טוב – כך גם אתם. אתם אנשים עסוקים, אין לכם זמן לשטויות, אין לכם זמן אפילו לקחת לתת ללחיצה על קישור שלא שווה שום דבר. אתם לומדים לבחינה הפסיכומטרית, אתם לחוצים יותר מכל מנכ"ל ובלתי נגישים יותר מהאפיפיור. וכמו שבנדיקטוס קשישא לא הולך לסרט בלי שהקרדינל בא אליו עם המלצה חד משמעית מהעיתון "חסוס היום", כך גם אתם לא צריכים לבזבז זמן על קישורים לא שווים. מצאו מישהו שכבר עשה את הבחינה ובקשו ממנו שישלח לכם קישורים שווים, או התייעצו עם מורה פרטי לפסיכומטרי שלכם. שאחרים יבזבזו את זמנם בחיפוש – אתם צריכים רק את הזהב. אין לכם זמן לפחות מכך.

צוות היועצים שלכם – כשחושבים על זה, למה אנחנו מחפשים קישורים? שתי סיבות עיקריות (חוץ משעמום מקיום הכנה לפסיכומטרי) – לחפש תרגול נוסף, וכדי להבין דברים שלא הבנתם. אבל למה בעצם אנו מתאמצים כל כך הרבה? פורום פסיכומטרי הוא המקום בו אפשר למצוא את כל אלו – שאלות וחידות ששואלים חברי הפורום האחד את השני, טיפים להתכוננות, ואף תשובות לשאלות. ומעבר לכך, תמיד אפשר לשאול שאלה בפורום ולרוב תוך שעות ספורות נשמה טובה חוזרת אליכם עם תשובה. פשוט פנטסטי!

משמעת משמעת משמעת – בואו נודה בזה, פעמים רבות אנו צריכים הפסקה או משתעממים מהלימודים, וכדי להמשיך לעשות משהו שקשור להכנה לפסיכומטרי אנו פשוט מפסיקים ללמוד לחצי שעה ומחפשים קישורים. אל תכנעו לטריק שאתם עושים לעצמכם! אם אתם משתעממים מהלימוד וצריכים הפסקה, אל תעבדו על עצמכם ותשבו על המחשב לחפש קישורים. צאו להפסקה, נוחו, וחזרו. ספרי פסיכומטרי לא יכולים לעזוב את השולחן, ואם הם כתובים היטב, הם טובים יותר מכל קישור שתמצאו.

אם לוקחים אז משתמשים – כמו בטבע, גם אנו במכון הפסיכומטרי שלנו מאמינים שאין לקחת סתם. אם מצאתם קישור יעיל או שניים – זהו! מספיק! עצרו את עצמכם מלחפש עוד ועשו שימוש בקישורים שמצאתם לפני שתחפשו קישורים נוספים. זכרו, אם חיפשתם קישורים ולא השתמשתם בהם בזבזתם זמן יקר שהיה יכול לשמש ללמידה או השקעה בעצמכם, בזבזתם חשמל על הפעלת המחשב ואכזבתם את מורה פרטי לפסיכומטרי שלכם על זה שאתם לא משקיעים בתוכנית הלימודים האישית שבנה עבורכם.

העזרות בתוכנית לימודים של מדריך פסיכומטרי אישי – כן,כן, זה נכון. תוכנית לימודים אישית אשר מורכבת על ידי מורה פרטי לפסיכומטרי חוסכת את כל הטרחה מלכתחילה. מורה פרטי לפסיכומטרי מכיר אתכם, את מצבכם הלימודי ואת צרכיכם. לא סתם תלמידים רבים של קורס פסיכומטרי רגיל מבזבזים זמן רב על חיפוש השלמת חומרים מהאינטרנט – תוכנית הלימודים שלהם לא אישית או נקודתית, או בגדול, מוצלחת. לעומת זאת, תוכנית לימודים אשר הורכבה על ידי מורה פרטי לפסיכומטרי תענה על מרבית צרכיכם במהלך חודשי הכנה לפסיכומטרי, כך שבקושי תצטרכו לחפש חומרי לימוד נוספים.


זהו להפעם, שמרו על איפוק כנגד אטרף הקישורים, ואל תשכחו לתרגל.

יום שבת, 17 באוקטובר 2009

קישורי פסיכוטרי וזן – כמה חשוב לשמור על איזון (או גם: גבר, קשר אותי)


בפוסט הקודם דנו בתרבות חיפוש הקישורים אשר נפוצה בקרב תלמידי הכנה לפסיכומטרי – תלמידים רבים, כאלו אשר משתתפים במסגרת קורס פסיכומטרי וגם כאלו אשר לומדים עצמאית, נוהגים לשבת שעות רבות מול צג המחשב ולחפש קישורי הכנה לפסיכומטרי בשלל תחומים – החל מתרגול פסיכומטרי, דרך שינון אוצר מילים ועד למבחנים מלאים וסימולציות. כמו כן, רבים מהתלמידים נוהגים לתור ברחבי הרשת אחר הנחיות וטיפים ללימוד פסיכומטרי, נעזרים בחוכמת תלמידים ומורים אחרים על גבי פורום פסיכומטרי, ונוהרים אחר קטעי קריאה באנגלית גבוהה ועברית צחה לשם שיפור יכולות הקריאה שלהם. עד כמה ראוי להסתמך על קישורים מקוונים? וכמה זמן מומלץ להשקיע בהם? והאם הם בכלל שווים משהו? נתחיל מהתשובות הפשוטות – קישורי פסיכומטרי כעקרון אכן שווים משהו, אפילו שווים הרבה, אולם כפי שאמר מורה פרטי לפסיכומטרי בפוסט הקודם, חשוב מאוד לשמור על איזון. למה הכוונה?

הכוונה היא שכמו דברים כה רבים אחרים בחיים (לימודים, חברים, עבודה, אלכוהול ועוד), גם בכל הנוגע לחיפוש קישורי הכנה לפסיכומטרי מאוד קל למצוא את עצמנו עושים משהו שכבר לא משרת אותנו. הבחינה הפסיכומטרית באופן כללי היא דוגמא מצויינת לכל התהליך של יציאה מאיזון – צעירים רבים נרשמים למסגרת של קורס פסיכומטרי ובמשך ארבעת החודשים הבאים מאבדים כל קשר עם העולם מאחר והם שקועים כל-כולם בהכנה לבחינה. חלילה לבלוג מלהמליץ לזלזל בבחינה וההתכוננות אליה, להפך- מומלץ ללמוד אליה בכל הכוח, לעשות אותה פעם אחת וגמרנו – אך בתכל'ס הרי כולנו נתקלנו בתלמיד או שניים שנכנס עמוק מדי לבחינה...- התנתק לגמרי מהחברים והמשפחה, ממעט לאכול, לומד עשרים שעות ביום וכו'... קשה להצביע על נקודה בה אדם יוצא מאיזון במסגרת הכנה לפסיכומטרי, שכן לכל אדם איזון משלו, אולם כעקרון ניתן לומר שהאיזון הטוב מופר בשלב בו הלמידה האינטנסיבית כבר אינה עושה לאדם טוב או משרתת אותו.

(קישורים חלשים לא מועילים לאף אחד. שלום.)

ונחזור כעת לתת הנושא של הכנה לפסיכומטרי בו אנו עוסקים כיום – קישורים לפסיכומטרי. גם בכל הנוגע למציאת קישורים לפסיכומטרי ניתן בקלות למצוא את עצמנו יוצאים מאיזון. בואו נודה בזה, הרבה יותר כיף לחפש דברים ברשת מאשר להתכונן לפסיכומטרי, או לכל הפחות, פחות משעמם מהתכוננות לבחינה. בכל הקשור לחיפוש קישורים ואיזון, האיזון מופר כאשר אנו מחפשים קישורי פסיכומטרי כאשר כבר יש לנו מספיק מהם והחיפוש גולש לשעות הלמידה. מאחר וחיפוש קישורים מעניין יותר מהתכוננות לבחינה הפסיכומטרית, אנו מוצאים עצמנו לעיתים קרובות משקיעים את הזמן והאנרגיות שלנו במלאכה אשר הינה חסרת טעם וכבר אינה משרתת אותנו – הרי הרבה יותר קל למצוא קישורים מאשר להשתמש בהם... ולכן אצל מרבית תלמידי פסיכומטרי נוצר מצב בו בתום הבחינה בספריית המועדפים שלהם ניתן למצוא עשרות קישורים, אשר למעשה נעשה שימוש רק באחדים מהם – זמן רב הלך לאיבוד על חיפוש קישורים, אך לא נעשה בהם שום שימוש.. לא חבל? את כל הזמן הזה ניתן היה להקדיש ללמידה, או אפילו מנוחה...

כיצד אם כן נשמור על איזון טוב כאשר אנו מחפשים קישורים? על כל זאת ועוד, נדון בפוסט הבא. ועד אז – אל תשכחו לתרגל.

יום רביעי, 14 באוקטובר 2009

קישורים, רבותי, קישורים! (או גם: הכנה לפסיכומטרי ברשת)


באחד מאותם הימים שוב כותתי רגלי במסדרונות מכון לימוד פסיכומטרי שלנו. כאשר הגעתי אל הלאונז' עמדתי לברך לשלום את מזכירותינו האדיבות, אולם להפתעתי נוכחתי כי המזכירות ישבו להן בפינה זועפות, ועל המחשב צבא המון אדם אשר הורכב מתלמידי פסיכומטרי רועשים. פניתי למזכירות ושאלתי אותן הכצעקצה.
"פוטש!" הן זעקו ביוניסון. "אחד הברברים ביקש אותנו לבדוק זה או כזה על גבי פורום פסיכומטרי. בן רגע נושלנו ממרום מושבינו הארגונומיים, והאספסוף התנחל בגבעת שולחנינו!"
"אולם מה חפץ האספסוף?" שאלתי.
המזכירות נאנחו עמוקות. "קישורים..." מילמלו בעצב, "קישורים..."
העפתי מבט בינוקאי הכנה לפסיכומטרי אלו. אכן, נראה כי קישורים לפסיכומטרי עניינו אותם יותר מכל קורס הכנה לפסיכומטרי או דבר חוכמה מצד מורה פרטי לפסיכומטרי, מנוסה ככל שיהיה.
"מאמרים באנגלית!!! גזור והעתק!" זעק זליג התלמיד.
"מאמרים בעברית!!!! הדבק ושלח!" זעקה סבטלינקה התלמידה.
"שמונה השלמת משפטים!!! פתור וזכור!" זעק אביגדור.
"תשע שאלות בעיות כמותי!!! שמור וגזור!" זעקה אנסמבליה.



(קישורי פסיכומטרי. מה טוב?)


המזכירות ואני החלפנו מבטים נבוכים. באותו רגע הצטרף אל כוחותינו מורה פרטי לפסיכומטרי שמבקרה עבר בגזרת מכון הכנה לפסיכומטרי שלנו.
"מה שלום?" שאל אותנו. "הכנה לפסיכומטרי מעולם לא הייתה מקוונת יותר" אמרה מזכירה א' והנידה בראשה כלפי המתרחש.
הוא הביט במתרחש וצקצק בלשונו. "אכן, אני מכיר את התופעה..."
"ומה אתה אומר על כך, בתור מורה פרטי לפסיכומטרי אשר כבר חווה מועד אפריל או שניים בחייו?" שאלתי.
ענה מורה פרטי לפסיכומטרי "אני אומר שבכל דבר יש את החיובי ויש את השלילי. החוכמה היא לשמור על איזון."
אודה ואתוודה שלא ציפיתי להתקל בגישת זן שכזו בין כותלי מכון המקיים קורסי פסיכומטרי למחייתו, שכן קורסי פסיכומטרי ידועים ביכולתם לא רק להוציא תלמידי פסיכומטרי מאיזון בריא בחייהם, אלא להכניסם לצנצנת ולנערם מקצה לקצה כילד אשר לכד גמל שלמה בצנצנת.
אולם למרות כל זאת, אין ספק בי כי מורה פרטי לפסיכומטרי צודק – לעיתים נראה כי תלמידי הפסיכומטרי של היום נוהרים אחרי הקישורים כקתולים אחר שרידי קדושים, ולא טורחים לרגע לעצור ולשאול האם כך כתוב בכתובים.

כיצד אם כן מומלץ להשתמש בקישורי פסיכומטרי? כיצד לשלבם במסגרת קורס פסיכומטרי, ומהו האיזון הנכון לשימוש בהם?

על כל זאת ועוד, נדון בפוסט הבא. ועד אז, אל תשכחו לתרגל.

יום שבת, 10 באוקטובר 2009

הכנה לפסיכומטרי – זמנים זה קודש 2 (או גם: משוחררים)


בפוסט הקודם נוכחנו כי זליג התלמיד החליט לפתור בטרם עת תרגילי הכנה לפסיכומטרי בהתאם לזמנים המוקצבים לכל שאלה בבחינה פסיכומטרית עצמה, כלומר, כדקה לשאלה. עוד נוכחנו כי מדובר בתופעה אשר מאפיינת תלמידי פסיכומטרי רבים (מאחר וזליג אזכר תלמידי פסיכומטרי אשר נוהגים כמותו ומציינים זאת על גבי פורום פסיכומטרי). לבסוף נוכחנו כי מורה פרטי לפסיכומטרי אינו מעודד תופעה כזו בשלביו הרשונים של קורס פסיכומטרי, בין אם יהיה זה קורס פסיכומטרי פרטי או קורס פסיכומטרי רגיל. מדוע מורה פרטי לפסיכומטרי אינו תומך בקיום הכנה לפסיכומטרי שכזו?

התשובה לכך ברורה – שאלות פסיכומטרי יש ללמוד לפתור היטב, ורק אחר כך ללמוד לפתור מהר. למה הכוונה? ובכן, הכנה לפסיכומטרי אינה שונה מכל טכניקה או מיומנות אחרת. דמיינו לעצמכם מתופף צעיר נלהב אשר מעוניין לנגן מהיר כברק, בדומה לגיבורו איגי דיין. כיצד לדעתכם על המתופף הצעיר ללמוד לנגן שיר מאתגר כבלדה לסוכן – ללמוד כל חלק בפני עצמו, להתאמן עליהם כדבעי ורק אז להופיע עם השיר בפני קהל, או ישר לעצום עיניים ולהתפרע על המערכת, ללא ניסיון קודם או הבנת ההיגיון והטכניקות העומדות מאחורי השיר? בוודאי שעל המתופף השאפתן להתקדם לאט, צעד אחר צעד. וכך גם בכל הקשור לתרגול פסיכומטרי!


(איגי דיין. באמת נראה לכם שהוא קופץ מעל הפופויק???)


מאחורי כל נושא המופיע במבחן הפסיכומטרי עומד היגיון מסויים וטכניקות אשר הוכחו כיעילות להתמודדות עמו. אין זה אלא מן הטבעי שתלמיד הכנה לפסיכומטרי אשר ינסה להתמודד עם שאלות הכנה לפסיכומטרי במהירות, בטרם הפנים לגמרי את טכניקות הפתרון והתאמן עליהם חזור והתאמן, יכשל כשלון חרוץ בפתרונן!

ולכן, אנא מכם, תלמידי הכנה לפסיכומטרי יקרים, עשו טובה לי, למורה פרטי לפסיכומטרי ובעיקר לכם – אל תקפצו מעל הפופיק. הפוטנציאל לקבל ציון פסיכומטרי גבוה בכל תלמיד אשר מעוניין להשקיע את הזמן הראוי להתכונן לבחינה ונתמך על ידי קורס פסיכומטרי איכותי, אולם אין מה למהר. במידה ויש לכם מדריך פסיכומטרי מקצועי ומנוסה הוא יכווין אתכם בדיוק כיצד לפתור את שיעורי הבית, ומתי להעביר את הדגש מהבנת טכניקות פתירת תרגילים למהירות פתירת תרגילים. כמובן שבכיתה מלאה וצפופה יהיה קצת יותר קשה לקבל מושג מתי יש לבצע מעבר זה, אך מורה פרטי לפסיכומטרי יכול לתת את הדגש הזה באופן המוצלח ביותר – הרי מורה פרטי לפסיכומטרי מכיר כל תלמיד לעומק, הכין לכל אחד מהם תוכנית לימודים אישית ולכן יודע מתי על כל תלמיד להתחיל להתמקד במהירות פתירה ולא בהבנת הטכניקה.

עד כאן להפעם, ואל תשכחו לתרגל.

יום חמישי, 8 באוקטובר 2009

הכנה לפסיכומטרי – זמנים זה קודש, אבל חכו רגע...


בעודי מסתובב במסדרונות מכון הכנה לפסיכומטרי שלנו, הגיע לאוזני זוג קולות מוכרים. היו אלו כמובן מדריך פסיכומטרי פרטי ובן חסותו, זליג התלמיד. למשמע קולו הלאה של זליג התלמיד חלפה בראשי המחשבה כי הבן אדם על ערש דווי, אולם להפתעתי הרבה, לא כך היה – הוא רק היה לאחר שבוע אינטנסיבי של הכנה לפסיכומטרי. נראה היה כי מורה פרטי לפסיכומטרי מנסה לברר מה הביא את זליג שלנו למצבו הבכי רע, וסקרן שכמותי, עצרתי, הצמדתי כוס זכוכית שבמקרה הייתה בכיסי לדלת, והאזנתי לשיחה.


(כוס תרעלה רב שימושית)

מורה פרטי לפסיכומטרי: זליג, מה קרה לך? שב חביבי, שב, שתה משהו קר.
זליג התלמיד: תודה... צר לי על מצבי המביך... יתכן והתישותי עצמי השבוע...
מורה פרטי לפסיכומטרי: מדוע? מה קרה? הרי עוד אין לחץ, הבחינה הפסיכומטרית מרוחקת שבועות רבים מאיתנו ואפילו עוד לא התחלנו סימולציות.
זליג התלמיד: ובכן, אמרתי לעצמי שביום הבחינה לא יהיו לי מותרויות כפתירת תרגילי ערך מוחלט בניחותא, ולכן דחקתי בעצמי לפתור כל תרגיל בהתאם לזמן המוקצב לו בבחינה – כדקה אחת... כך גם תלמידים רבים אחרים - שוחחנו על כך על גבי פורום פסיכומטרי...

בשלב זה הן מורה פרטי לפסיכומטרי והן אנוכי צקצקנו בלשוננו ונאנחנו. השיחה המשיכה.

מורה פרטי לפסיכומטרי: אבל זליג, עוד לא למדת תרגול ערך מוחלט...
זליג התלמיד: כן, ובכן, רציתי להתרגל לזמני הבחינה מבעוד מועד...
מורה פרטי לפסיכומטרי: חביבי, פתח, פתח את ספרי לימוד פסיכומטרי שלך.

ספרי לימוד פסיכומטרי נפתחו, דפים עולעלו, והשניים הגיעו לעמודי שיעורי הבית של זליג התלמיד. מורה פרטי לפסיכומטרי שלף את העט האדומה שלו והחל לסמן על גבי ספרי לימוד פסיכומטרי טעות אחר טעות:

מורה פרטי לפסיכומטרי: לא נכון... לא נכון... טעות... שכחת כאן לשים אחד בקופסא... אי אפשר לעשות ריבוע לאפס... אלמלא זה לא אילולא, אילולא כך היה לא ניתן היה לכתוב מחצית משאלות השלמת המשפטים... לא נכון...

בתום מספר דקות של קטילת שיעורי הבית של זליג התלמיד הניח מורה פרטי לפסיכומטרי את עטו ואמר לזליג משפט אותו אמליץ לכל התלמידים לשנן לא פחות מאשר שינון אוצר מילים:

מורה פרטי לפסיכומטרי: אם אתה רוצה לפתור שאלות מהר ונכון, פתור אותן קודם לאט!

התבינו, תלמידים למה התכוון מורה פרטי לפסיכומטרי עת נזף בזליג התלמיד על אופן הכנה לפסיכומטרי שלו? על כל זאת ועוד נדון בפוסט הבא.

ועד אז, שמחת תורה שמחה ואל תשכחו לתרגל.

יום רביעי, 30 בספטמבר 2009

הכנה לפסיכומטרי – ראיון עם ההדר


נו, אז מה נסגר??? הכנה לפסיכומטרי עם מוסיקה – כן או לא??? מוסיקה קצבית או איטית??? ספיד מטאל או רגאיי??? אהההההההה!!!!!!! כל כך הרבה שאלות!!!!!! תחליטו כבר!!!! וכאילו לא די בכל המידע הקריטי שהובא למרכז הבמה של העולם השברירי הידוע בתור הקוסמוס של הכנה לפסיכומטרי, הנה בא כוכב אורח, למען הדיוק כוכבת אורחת, וגם לה יש מה להגיד. והיום, אם חשבתם שבזמנו לי'רון הפכה את עולמכם, הנה באה הדר.

רק שתדעו, אין עוד מורה פרטי לפסיכומטרי כמוה בכל העולם! היא האמפראטורית השולטת ביד קשה על בעיות הספק, היא הקליאופטרה שמסובבת את האנטוניוס של שאלות הניסוח מחדש באנגלית, היא האושו האומרת לכל שאלות השלמת המשפטים שהמפתח להארה טמון במשהו עם מבטא הודי שלא כל כך ברור מהו אבל לא נעים לשאול כי כבר שאלת כמה פעמים ולכן אתה מתבאס כי אתה ממש רוצה להגיע להארה וכו', אבל ממש לא ברור מה היא אמרה... למרות שהדר דווקה מדברת ברור, אפילו תשאלו את התלמידים שלה, אין לה מבטא הודי בכלל. טוב, אולי קצת. בכל מקרה, אם כבר הכנתם את רשימת ההשמעה, יש מצב שכל הקונספציה תתפוצץ לכם עכשיו בפרצוף!

סקריבוס: הדר, יש לך ניסיון רב שנים בעסקי הלימודים, הן כתלמידה וסטודנטית באוניברסיטה והן בתור מורה פרטי לפסיכומטרי. מה את חושבת על כל הקונספט הזה של הקשבה למוסיקה תוך כדי הכנה לבחינה?

הדר: כעקרון אין לי בעיה עם זה, להפך – פעמים רבות הקשבה למוסיקה הופכת את חוויית הלמידה למהנה יותר. דווקא בעת הכנה לפסיכומטרי אני לא ממליצה על זה.

סקריבוס: האמנם? מדוע?

הדר: חלק ניכר ממטרתה של הכנה לפסיכומטרי הוא דימוי הבחינה עצמה, שבה, כידוע, אין מוסיקת רקע. מי שיתרגל ללמוד למבחן הפסיכומטרי עם מוסיקה עשוי למצוא את עצמו בבעיה בבחינה – הוא עשוי ליצור לעצמו מצב בו ללא מוסיקה הוא לא מסוגל להתרכז בפתירת שאלות פסיכומטרי.

סקריבוס: אה, כמו אנשים שמתרגלים לאכול חומוס עם כל דבר ואז יום אחד הם טועמים קבב בלי שליכטת חומוס עליו והוא לא טעים להם?

הדר: אררר... בערך, כן.

סקריבוס: זו ראיה מעניינת אודות הכנה לפסיכומטרי, מאוד ספרטנית, מאוד נחושה. איי היר יו סיסטר. יש לך עוד עצות באותו הקשר?

(ע"פ אסכולת הדר לאיזו מוסיקה יאזינו החבר'ה האלה בעת הכנה לפסיכומטרי???)


הדר: כן. לא רק שאני ממליצה לא ללמוד לפסיכומטרי עם מוסיקה, אני ממליצה לנסות ליצור תנאים כמה שיותר דומים לאלו שיהיו בבחינה. כלומר אני אמליץ לשבת על שאלות פסיכומטרי שלוש וחצי שעות בכל פעם.

סקריבוס: שלוש וחצי שעות?!? פיייי #$% אמק...

הדר: כמובן שאני לא מצפה מאף אחד שעל ההתחלה ישב כל כך הרבה. מדובר בתהליך אותו יש לבנות בהדרגה – להתחיל עם שעה, שעה וחצי, וכל פעם להעלות קצת את משך הזמן בו יושבים לקיים הכנה לפסיכומטרי. אגב, על מנת לדעת איך לבנות את התהליך נכון אני ממליצה להתייעץ עם מורה פרטי לפסיכומטרי שכבר הכין תוכניות למידה אישיות לתלמידים בעבר.

סקריבוס: יא פאפיטו... אני ממש שמח שכבר עשיתי פסיכומטרי לפני אלפי שנים בשנת 99'... אני יכול להעיד על עצמי שבזמנו מערכת הסטריאו פעלה שעות נוספות, ולמעשה גם לאחר מכן בעת לימודי האקדמאים.

הדר: ובכן, באמת נגעת בעוד נקודה מעניינת – פיתוח הרגלי למידה. אנשים רבים עושים קורס פסיכומטרי לאחר שנים רבות בהן הם לא למדו בשום מסגרת רשמית כלשהי, ולפני תחילת דרכם האקדמאית. הכנה לפסיכומטרי יכולה לשמש כהתחלה חדשה, החודשים הראשונים של מספר שנים של לימוד אינטנסיבי. לפיכך אני רואה בימי קורס פסיכומטרי כימים אותם ניתן לנצל לפיתוח הרגלי למידה נכונים. מי שלא ישמע מוסיקה בעת הכנה לפסיכומטרי יתרגל שלא לשמוע מוסיקה בעת למידה לבחינות ברמה אקדמאית, שגם בהן לרוב אין מוסיקה.

סקריבוס: אלא אם לומדים בפקולטה למוסיקה.

הדר: אררר... כן.

סקריבוס: אבל רגע, לפי מיטב זכרוני לפני מספר שורות אמרת " כעקרון אין לי בעיה עם זה, להפך – פעמים רבות הקשבה למוסיקה הופכת את חוויית הלמידה למהנה יותר". אני מבין שזה אומר שלמרות הכל גם לך יש הרגלי למידה מוזיקליים.

הדר: אררר... אמממ... כן.

סקריבוס: אה, מצויין, אז יש על מה לדבר לקראת סיום הראיון! למה את נוהגת להאזין בעת לימודיך?

הדר: לרוב אני מאזינה רק מוזיקה ולא דיבורים ברדיו (כלומר לא זהבי – ס.פ.). אני גם משתדלת להאזין למוזיקה שאני מכירה טוב, כי זה לא דורש ממני ריכוז, לא מסיח את דעתי ונשאר ברקע. אני גם לא שמה את המוסיקה בווליום גבוה מדי, כי זה מסיח את הדעת מהלימודים.

תודה רבה לך הדר, ותודה רבה גם לכם, הקוראים הנפלאים. נקנח באתגר השבוע – מה המאכל האהוב על הדר??? הקוראים אשר יענו נכונה על האתגר יזכו בשיעור פסיכומטרי חינם וערכת סימולציות חינם עד הבית!
תשובות ניתן לשלוח לכתובת info@onexone.co.il

זהו להפעם, ואל תשכחו לתרגל!

יום רביעי, 23 בספטמבר 2009

סקס, סמים וגם קורסי פסיכומטרי

בפוסט הקודם העלנו לדיון את סוגיית המוסיקה בעת הכנה לפסיכומטרי או למעשה הכנה לבחינות באופן כללי. הגענו בו למסקנה הופכת העולמות כי ישנם אנשים אשר מעדיפים לקיים הכנה לפסיכומטרי עם מוסיקה, ואילו אחרים מעדיפים לקיים אותה ללא מוסיקה. היום ננסה לפתח את הנושא קצת יותר – ננסה לבחון סגנונות מוסיקליים שונים ומהי השפעתם האפשרית על תהליך הלמידה.

הפוסט יפתח בקריאה נרגשת לקוראים, בעיקר המיוטיסטים אשר דוגלים בשקט במהלך הכנה לפסיכומטרי או למידה לבחינות באופן כללי, לנסות להרפות מהקונספציות המוסיקליות המוכרות לכם. דהיינו, באם אתם גורסים כי הכנה לפסיכומטרי צריכה להתבצע בשקט או לצלילי סגנון מוזיקלי אחד – נסו בדקות הקרובות לשכוח מהעקרונות החרוטים בראשכם, ונסו להיפתח לרעיונות חדשים. הרי לא חסרים רעיונות שהוכחו כשגויים, בראשם הקונספציה כי קורס הכנה לפסיכומטרי צריך להתקיים בכיתה גדושת תלמידים (ואילו כיום ברור כי קורס פסיכומטרי פרטי או קורס פסיכומטרי בקבוצה קטנה אפקטיביים פי כמה וכמה) – רעיונות משתנים ותהליכים משתפרים כאשר אנו מרשים לרעיונות חדשים להשתלב באילו המוכרים לנו...

השאלה הראשונה שנשאל היא האם מוסיקה רועשת ומהירה עדיפה על פני מוסיקה שקטה ורגועה? תגובתם הראשונה של תלמידי פסיכומטרי רבים היא שאין על מה לדבר אפילו – מוסיקה שקטה היא מתכון בטוח לקבלת ציון פסיכומטרי גבוה - מוסיקה שקטה ורגועה נשארת ברקע, לא מוציאה מריכוז, לא משתלטת על תהליך הלימוד ועוד. כל אלו אכן נכונים, אולם על הפרנציפ ננסה להציג כאן דעה שונה רק כדי להכריח אתכם לחשוב - למוסיקה מהירה ורועשת קיימות איכויות מדהימות בעת למידה או ביצוע פעולות מושכלות, כמו עבודה או פתירת שאלות פסיכומטרי. מוסיקה מהירה ורועשת מכניסה את המוח להילוך גבוה, היא ממקדת, היא מעירה (נסו להקשיב לרגאיי יותר מחצי שעה ולא לנקר), היא מותירה את המאזין לה על הקצה, ובמחילתכם יחטא המשפט הבא ברוחניות מסויימת (שכעקרון אין לה מקום במסגרת קורס הכנה לפסיכומטרי) – למוסיקה קצבית אנרגיות מאוד גבוהות אשר מועברות למאזין וממריצות אותו. במילים אחרות, נסו לקיים הכנה לפסיכומטרי לצלילי מוסיקה מהירה ואנרגטית. אם לא ילך – לא הפסדתם כלום. אך אם זה יצליח, הרווחתם עזר לימודי מהמעלה הראשונה שעשוי להביא לכם ציון פסיכומטרי גבוה. וכמובן אל תשכחו לדווח לנו על ממצאיכם בפורום פסיכומטרי שלנו.

שאלה חשובה נוספת שיש לענות עליה בטרם פותחים את רשימת ההשמעה שבמחשב – מה עדיף, מוסיקה מתוחכמת או מוסיקה פשוטה בעת הכנה לפסיכומטרי? במילים אחרות – בריטני או ג'אז? מרביתם של תלמידי הפסיכומטרי יטענו בתוקף כי מוסיקה פשוטה היא העדיפה יותר לקיום הכנה לפסיכומטרי, פשוט מאחר ומוסיקה שכזו קלה יותר להאזנה ולא דורשת את מלוא תשומת הלב שלנו. הפעם אתמוך בשמחה במגמה הרווחת ואף אחזק אותה – כאשר אנו שומעים מוסיקה מתוחכמת, דהיינו בעלת שינויי קצב רבים, בעלת סולואים קורעי נשמה ומיתר בני 17 דקות, בהם נעשה שימוש בהרמוניות שופרא-דשופרא ואקורדים יא-בא-באי הריכוז שלנו נמשך למוסיקה יותר מדי פעמים. למה הכוונה? האוזן איננה שונה בהרבה מהעין. נדמיין לעצמו את התמונה הבאה – מורה פרטי לפסיכומטרי מדבר עם זליג התלמיד. מבטו של זליג מרוכז במורה פרטי לפסיכומטרי שלפניו, אולם לפתע מגיח מורה פרטי לפסיכומטרי שני מהחדר ומנופף לזליג לשלום. עיניו של זליג נמשכות לתנועה הפתאומית מאחר והיא שברה את הסולידיות של המחזה שהיה לפניו. כך גם עם האוזן – כאשר אנו שומעים דבר מה פתאומי או מעניין תשומת הלב שלנו מתמקדת בו – והריכוז הולך הלאה מהתמקדות בספרי פסיכומטרי. לפיכך מומלץ בחום למצוא מוסיקה לא מורכבת מדי אשר לא תסיח את דעתכם מהחשוב ביותר – ספרי פסיכומטרי בהם שאלות רבות ומרובות והמפתח להצלחתכם האקדמאית.

לסיום נעשה עליהום לכל הפוסט הזה – כל האמור לעיל הינו רק המלצות אשר תפקידן לעורר את חשיבתכם. אתם מוזמנים לנסות את הסגנונות דלעיל, אולם מומלץ עוד יותר לכל אחד לנסות למצוא לעצמו סגנונות מוסיקאליים שונים במהלך הלמידה ולראות כיצד הם עובדים עבורו. כמו כן, באם אתם נוהגים להקשיב למוסיקה בעת הכנה לפסיכומטרי, נסו הפעם ללמוד לבחינה הפסיכומטרית בלעדיה. אולי תגלו שבעצם אתם לומדים פי כמה וכמה יותר טוב לצלילי המזגן...

עד כאן להפעם. אל תשכחו לתרגל.
וחשוב מאוד לזכור - מטאל שולללללטטטטט!!!!!!!!!11

יום ראשון, 20 בספטמבר 2009

שומעים פסיכומטרי

שלום לכם, ושנה טובה!
לאחר הפסקה קצרה חוזר הפוסט בכוחות מחודשים לעוד שנה מרגשת של הכנה לפסיכומטרי,התפלפליות על פסיכומטרי, נאצות על פסיכומטרי ועצות לחיים טובים, עם קשר רופף או הדוק לפסיכומטרי.

ואפרופו קשר רופף או הדוק לפסיכומטרי, היום נפתח בדיון חוצה בחינות שמסקנותיו ישמשו אתכן במהלך התהליך של הכנה לפסיכומטרי, כמו גם לבחינות הבאות שתעשו בהמשך דרככם האקדמאית בעזרת ציון פסיכומטרי שתקבלו בתום קורס פסיכומטרי פרטי (או בתום קורס פסיכומטרי לא פרטי). והדיון של היום קשור לאחד הדברים האהובים על כולנו – מוסיקה!

אכן, מוסיקה היא דבר נהדר בעת הכנה לפסיכומטרי, ובעת התכוננות לבחינות באופן כללי. זו הסיבה שתלמידי הכנה לפסיכומטרי כה רבים נוהגים במהלך שעות הלימודים הארוכות לנגן ברקע שירי מזמור כאלו או אחרים. תלמידים אלו טוענים כי מוסיקה ברקע בעת הכנה לפסיכומטרי מסייעת להם להתרכז, מונעת מהם מלהתפתות להסחות דעת כמו לקרוא חדשות או רבע שעה הפסקת GTA (שכידוע לכולנו, לבסוף הופכת לשעתיים הפסקת GTA ואז שנ"צ כדי להרגע) ובאופן כללי הופכת את חוויית הלמידה לנסבלת הרבה יותר.

כעת בוודאי יקפוץ לו החוכמולוג בכסאו ויאמר "אבל רגע! מוזיקה היא הסחת דעת! הקשבה למוסיקה בעת הכנה לפסיכומטרי רק מפריעה לי, מה גם שיש מצב גם שמדובר בחילול השם!" ואכן, גם בטענתם של מיוטיסטים אלו קיים מן ההיגיון והאמת. לעיתים קרובות מוסיקה רק מסיחה את הדעת מהעיקר, היא גורמת לדעת לנדוד הרחק מספרי הכנה לפסיכומטרי אל התווים והאקורדים במקרה הטוב, ולגיטרת אוויר מנסרת וקליפים ביו-טיוב במקרה הרע.

ובכן, מי צודק? אלו אשר נוהגים להאזין למוסיקה בעת הכנה לפסיכומטרי או אלו שמעדיפים שקט?
כמו בשאלות הרות גורל אחרות, כולל מי יותר טובים, הביטלס או קווין (ברור שקווין!), או מי עדיף, בניזרי או הירשנזון (הממ... אגוז קשה...), על כל אדם לחפש בתוך נפשו והרגליו ולמצוא את התשובה. אבל...!

בפוסטים הבאים נחקור קצת יותר את הקשר בין מוסיקה לבין הכנה לפסיכומטרי. ננסה לבחון את השפעתם של סוגי מוסיקה שונים על שלבים שונים של תהליך הלמידה וגם נערוך סקר שוק קצר, בו נגלה את העדפותיהם המוסיקליות של תלמידי פסיכומטרי ואף אלו של מדריך פסיכומטרי פרטי אחד לפחות. מטרת דיון זה היא להרחיב את אופקיכם ולתת לכם כלים נוספים אשר עשויים לעזור לכם לבצע הכנה לפסיכומטרי טובה יותר. אסור לשכוח שיתכן ויש כאן עולם חדש שאתם לא מכירים, כזה אשר יכול להעניק לכם ציון פסיכומטרי גבוה יותר רק באמצעות שינוי קל של הרגלי הלמידה. במילים אחרות – נסו לשמור על ראש פתוח – אולי תגלו שמוסיקה דווקא עוזרת לכם להתרכז? יתכן שכאשר ניסיתם באותו יום גורלי ללמוד למבחן בתיכון עם מוסיקה וגיליתם שזה לא עובד לכם פשוט לא שמעתם את המוסיקה המתאימה לכם? ואולי דווקא להפך, אולי תגלו בהמשך שמוסיקה עבורכם היא רק הסחת דעת נעימה ולמעשה אתם לומדים לפסיכומטרי יותר טוב בלעדיה? כל התשובות ועוד, בפוסטים הקרובים.

עד לפעם הבאה שנה טובה, גמר חתימה טובה, ואל תשכחו לתרגל.

יום שלישי, 25 באוגוסט 2009

הבלתי מתרשלים (או גם האם קבוצות הכנה לפסיכומטרי מתאימות גם לך?)

שיעור פסיכומטרי פרטי חינם...!!!
ענו על האתגר שבסוף הפוסט ותזכו בשיעור פרטי חינם – בלי חוכמות, עניינים או בלגנים – תשובה נכונה = הכנה לפסיכומטרי חינם!



בשני הפוסטים הקודמים דיברנו על הכנה לפסיכומטרי בקבוצות למידה. דיברנו על כך שקבוצות למידה הן הכנה לפסיכומטרי חינם שעוזרת לכם לפתור שאלות ואתגרים קשים ומדרבנת אתכם ללמוד (שזה טוב), אך באותה מידה גם עשויה לגרום לכך שתמצאו את עצמכם עסוקים בחיפוש סרטונים על שרה/באפי במקום תרגול ניסוח מחדש באנגלית (שזה אפילו יותר טוב באופן כללי, אבל לא לקבלת ציון פסיכומטרי גבוה).




(אממ... כן, שוב פעם משהו על קבוצות למידה.. ררר...)



וכעת נשאלת שאלת השאלות, שמאז ששאלו לראשונה מי ירה בקנדי (נו, זה ברור – קווין קוסטנר!) לא נשאלה כל כך הרבה: למי בעצם מתאימה הכנה לפסיכומטרי בפורום מרובה משתתפים...???
היום ננסע לקבוע בתכל'ס למי מתאימות קבוצות הכנה לפסיכומטרי, באופן הטוב ביותר שאי פעם הומצא לקבלת החלטות– שאלון שאל את עצמך!!!

הנחיות – ענה על השאלות הבאות בכנות ובסיום ספור את הנקודות שצברת (בהתאם למספר התשובה), וגלה אחת ולתמיד האם קבוצות למידה של הכנה לפסיכומטרי הן יסייעו לך לקבל ציון פסיכומטרי גבוה או ישלחו אותך הישר ללימודי סילור רצפות לינוליאום. מוכנים...?
(עם הקוראות סליחה – השאלון כתוב בלשון זכר, אולם מובן שאתן מוזמנות להשתתף בו)

א. כאשר אתה לומד למבחן פסיכומטרי לבד אתה...

1. קם בשבע בבוקר, מתחיל ללמוד בשמונה בבוקר, רבע שעה הפסקת אור שמש ונכנס למיטה בעשר
2. קם בתשע-עשר, מתחיל ללמוד באחת עשרה, חצי שעה צהריים, רבע שעה נמנום ולמיטה בחצות
3. קם בשתים עשרה כי יש שידור חוזר של סקראבס מהערב, אוכל, שותה, מנמנם, משחק GTA, רואה סקראבס בערב, בירה כדי לנקות את הראש ולמיטה באחת-שתיים. אה, כן, גם לומד קצת בין לבין.


ב. כאשר אתה לומד למבחנים, הפלאפון שלך...

1. סגור, מנותק מהבטריה ומונח תחת הבלטה הסמוכה לזו שתחתיה מוטמנים הדולרים של סבתא
2. על שקט, לידי, ואני חוזר למי שהתקשר בהפסקות
3. סליחה אחי, אני בטלפון, מה שאלת?


ג. בהנחה ושמך הוא טל, בספר המחזור מבית הספר כתבו עליך חבריך...

1. "יש שיאמרו שטל מאוד אוהב ללמוד. יש שיאמרו שהוא לחוץ ולכן אי אפשר לדבר איתו כשהוא מתכונן לבחינה. כך או כך הוא חננה." (כן, כן בלוג מתחרה, מדובר בהרמת הכפפה! {האמת היא שעכשיו כשהוא בחו"ל הוא לא יכול להרביץ לי עם האגרוף שלו...})
2. "אצל טל הכל בסבבה, אין לחץ והכל מסתדר במקום איכשהו. לפעמים הוא במרכז, לפעמים הוא בצד, לפעמים הוא יודע מה הוא רוצה, לפעמים פחות, אבל איכשהו הוא תמיד מוצא את המקום שלו."
3. "מה שבטוח, מורה פרטי פסיכומטרי לא יצא מטל – אין לו יכולת לשבת על התחת שלו למשך יותר מדקה, כך שלא סביר להניח שיוכל להושיב אחרים."


ד. כיצד אתה נוהג ללמוד מילים לפסיכומטרי?

1. קם בבוקר, מעתיק את כל המילים מהמילון פסיכומטרי על כרטיסיות, קורא את כולן במשך היום ולמחרת שוב פעם
2. יושב על המילים, כותב אותן, מנסה לשבץ אותן במשפטים, מתייעץ עם מורה פרטי לפסיכומטרי או חברים
3. יושב דקה ורבע על המילון, מתייאש ושם GTA כדי להרגע


ה. ספרי פסיכומטרי הם עבורך...

1. בסיס העבודה ליום הכנה לפסיכומטרי
2. אחלה אינסטרומנט, אבל יש עוד דרכים להתכונן חוץ מהם
3. הדבר שמונע מהשולחן עליו אני משחק GTA מלהתנדנד


ו. קורס פסיכומטרי עוזר לך להתכונן לקראת הבחינה הפסיכומטרית כי...

1. מורה פסיכומטרי, ובעיקר מורה פרטי פסיכומטרי, יוכל להעביר לי את כל הידע הדרוש לי לשם קבלת ציון פסיכומטרי גבוה.
2. קורסי פסיכומטרי מלמדים אותי כל מיני שטיקים על איך לעבור את הבחינה בסבבה
3. יש המון חתיכות בדרך למכון הכנה לפסיכומטרי


תוצאות:

6 – 9 נקודות:
אין ספק שנרשמת לבחינה הפסיכומטרית כדי להצטיין בה ולקבל ציון פסיכומטרי. כעקרון אתה לא צריך קבוצת למידה לפסיכומטרי כי אתה יודעים איך ללמוד לבד, ואתה עושה את זה טוב. אם בכל זאת תחליט ללמוד יחד עם כמה חברים קח בחשבון שסביר להניח שאתה תהיה זה שיוביל את הקבוצה לטוב ולרע – מחד תהיה המדרבן העיקרי וההשראה ללמוד, אולם מאידך אתה יכול למצוא את עצמך הבייביסיטר, וכך לבזבז לעצמך שעות למידה יקרות. כמו כן, אם אתה מזל גדי אז יכול להיות שתקום היום קצת מצוברח. אם אתה לא מזל גדי, או אם אתה כן מזל גדי אבל אתה לא מצוברח היום אז לא משנה.


(מזל גדי. לא קל.)


10 – 14 נקודות:
אתה שומר על דברים בפרופורציה, מנסה למצוא איזון בעת הכנה לפסיכומטרי ובאופן כללי בחיים. קבוצת למידה לפסיכומטרי יכולה להיות עבורך ברכה – אנשים סביבך עשויים להיות כוח מדרבן ומקדם, אפילו אם אתה יודע ללמוד לבד. בנוסף לכך, אם מגרד לך באף זה אומר שמישהו חושב עליך.

15 – 18 נקודות:
ידידי... אם אתה מעוניין לעבור את מבחן פסיכומטרי מומלץ לך ביותר למצוא כמה חבר'ה שישאו אותך על כתפיהם במהלך הימים של הכנה לפסיכומטרי, כי נראה שקצת קשה לך להושיב את עצמך ללמוד לאורך זמן. מילת אזהרה קטנה לקבוצה שתכניס אותך תחת כנפיה – הבחור הזה עומד להציע הפסקה כל רבע שעה למשך חצי שעה. שימו עין עליו ותהיו חזקים.


עכשיו, אחרי שביררתם אחת ולתמיד האם קבוצות הכנה לפסיכומטרי הן בשבילכם או לא, הגיע הזמן לפתוח מסורת חדשה בבלוג – אתגר השבוע!!!
הרעיון פשוט מאוד. מדי פעם נחוד לכם חידה, ואם תענו עליה נכון – תקבלו פרס.
הפרס השבוע – שיעור פסיכומטרי פרטי חינם!
החידה השבוע תהיה כמעט אותה החידה של שבוע שעבר, מאחר וגם אם המון אנשים ידעו את התשובה לה בלב, אותנו הם לא שיתפו בה. ולכן נשאל אותה שוב בעריכה קלה –

מהי משמעות המושג פולסא דנורא ומאיזה שפה הוא הגיע?

תשובות יש לשלוח לכתובת הבאה:
info@onexone.co.il
בנושא יש לכתוב "אתגר השבוע" ובתוכן המייל יש לכתוב את התשובה לשאלה ופרטים ליצירת קשר עמכם.

זהו להפעם, תלמדו המון ואל תשכחו לתרגל.

יום חמישי, 20 באוגוסט 2009

הצד האפל של קבוצות הכנה לפסיכומטרי

בפוסט הקודם סקרנו מעלותיהן של קבוצות הלימוד כאמצעי הכנה לפסיכומטרי – הן גם פורום פסיכומטרי מכובד בו ניתן להיעזר האחד בשני על מנת לפתור סוגיות סבוכות, והן גם קבוצת תמיכה אשר מונעת מתלמידי הכנה לפסיכומטרי מיואשים מלאסוף קבוצת מקובלים ולהטיל פולסא דנורא על קורס פסיכומטרי באשר הם. ואפרופו מקובלים, אורי מאצלנו הואיל בטובו להזכיר יתרון נוסף של קבוצות למידה – קבוצות למידה למעשה מאפשרות לתלמידי הכנה לפסיכומטרי לפתח את הידע והמחשבה באופן הדדי על ידי התפלפלות, התדיינות ושאילת שאלות, שהן כידוע הצעד הראשון בקבלת תשובות. עוד ציין אורי כי למעשה מדובר בטכניקת הלימוד היהודית המסורתית (להיות חכמולוג כלפי כל מי שמסביבך, תכונה יהודית שהיא כידוע לכל הסיבה היחידה שאיכשהו הצלחנו לשרוד כל כך הרבה שנים).

השבוע ננסה להאיר את הצד האפל של קבוצות הלמידה – ננסה להראות לכם למה הן יכולות להיות הדבר הכי גרוע שיכול לקרות לציון הפסיכומטרי שלכם. ובהמשך לאווירת היודאיקה שהחלה לאפוף את הפוסט הזה, צידן האפל של קבוצות למידה יואר לכם במשל.

שוב נחזור אלפי שנים בזמן לשנת 1999. אחיכם האוחז בעט וידידו פילו מק'גרגור (חצי אירי חצי מפרדסיה) בשיעור נהיגה בלב נתניה. המורה המלמד, דרור, מנמיך את הרדיו וקולו הזועם של נתן זהבי סוג של הוחלש.





(זהבי. "לך, יא עמלק זחוח ת#$! נראה לך שקבוצות למידה לפסיכומטרי יעזרו לך???")



"תגידו לי, שני טמבלים שכמותכם" שואל המלמד, "תיאוריה כבר עשיתם?"
אנוכי ופילו מביטים האחד בשני, מגרדים זה בראשו של זה ושואלים "מה זה תיאוריה?"
אחרי שגילינו שזה מבחן שצריך לעשות כדי לקבל רשיון החלטנו ללמוד אליו ביחד במשך יום-יומיים מרוכזים, ולגשת למועד שבהמשך השבוע. התייצבתי בביתו של פילו (זה שבפרדסיה, לא זה שבאירלנד) ובדומה למתכונת הכנה לפסיכומטרי הקמנו קבוצת למידה. או יותר נכון לומר, קבוצת, כי למידה לא הייתה באותם יומיים. לעומת זאת היו הדברים הבאים:

שתיית קפה
כתיבת שיר ראפ
הכנת חביתות
הכנת חביתיות
הפסקות
נגינה בגיטרת ותופי אוויר לצלילי Dream Theater
קפיצה לביטון שגר מעבר לרחוב
ערימות ילדים (בגיבוי ביטון)
סשן חיקויי אוזי אוזבורן
מחבואים
ריכול
התדיינות בשאלה מי יותר שווה – באפי או שרה מישל גלר

למרבה חוסר ההפתעה, את מבחן התיאוריה שנינו לא עברנו. היינו למושא לעגם של כל החבריא מאחר והיינו היחידים בשכבה שנכשלו בתיאוריה (או לפחות אלו שהודו בכך...). בנוסף, המורה לנהיגה נכנס לרשימה הארוכה של אנשים שאכזבתי במשך חיי.

(באפי או שרה? אמממ... כן, משהו על קבוצת למידה... ררר...)

נראה שאין צורך להכביר במילים אודות מוסר ההשכל של משל זה. תלמידי קורס פסיכומטרי באשר הינכם, אם אתם מעוניינים לא להיות הסיבה להלבנת שיערו של מורה פרטי לפסיכומטרי או מדריך פסיכומטרי רגיל, אנא שקלו בכובד אם לכם ולשותפיכם ללמידה יש את היכולת לבצע הכנה לפסיכומטרי משותפת ברצינות... איך להחליט אם יש לכם יכולת זו? איך לדעת האם קורצתם מהחומר הנכון של אנשים המסוגלים להתמודד עם הלחץ הנפשי האדיר של הכנה לפסיכומטרי קבוצות למידה? כל זאת ועוד נברר בשבוע הבא. ועד אז, אל תשכחו לתרגל...

* אתגר השבוע – מי יודע מה משמעות המושג פולסא דנורא, מאיזו שפה הוא הגיע אלינו ומה ארץ המוצא של שפה זו...?



יום ראשון, 16 באוגוסט 2009

הנה מה טוב ומה נעים הכנה לפסיכומטרי יחד

בזמן האחרון דיברנו לא מעט על פרק אנגלית של המבחן הפסיכומטרי. ולכן, חלאס עם העמלקית הזו! לנושאים לועזיים נוספים עליהם יש לדבר, נחזור בקרוב. אבל עכשיו הגיע הזמן לדבר על נושאים קצת יותר ציוניים – קבוצות לימוד, אחד מעמודי התווך של הכנה לפסיכומטרי ומדינת ישראל.




(קבוצת הלמידה הראשונה בארץ ישראל)


כולנו כבר יודעים כי קורסי פסיכומטרי - בין אם רגילים בכיתות צפופות או מורה פרטי פסיכומטרי - הם התחלה אך הם לא הכל. הכנה לפסיכומטרי כוללת במידה רבה גם התכוננות עצמית אינטנסיבית על ידי תרגול פסיכומטרי. בפוסטים הבאים נבחן את היתרונות והחסרונות של קבוצות לימוד. למי הן מתאימות? מתי הן מתאימות? כמה אנשים כדאי לכלול בקבוצות אלו? אלו ספרי פסיכומטרי צריך כדי לקיים קבוצת לימוד של הכנה לפסיכומטרי? כל זאת ועוד – היום ובהמשך החודש.

מהותו של אותו מוסד מפואר, המכונה קבוצות לימוד, ידוע – ללמוד לבד זה משעמם, אז למה לא להשתעמם עם עוד כמה חבר'ה? אולם רצה ג'א, ובנוסף לצורך החברתי שקבוצות לימוד מספקות לתלמיד, איכשהו יוצא שיש להן גם מעלות לימודיות חיוביות, באופן כללי וגם במקרה של הכנה לפסיכומטרי. זאת תודות לשתי תכונות נפלאות שנובעות מעצם הלמידה עם אנשים נוספים.

התכונה הנפלאה הראשונה של קבוצות למידה היא שאם נתקעים תמיד יש את מי לשאול. הרי מדי פעם נתקלים בשאלות איומות דוגמאת אנלוגיה כמו "מדריך פסיכומטרי פרטי : ז'יטוני מפעל הפיס" (א. ספרי פסיכומטרי : חרמש ; ב. קבוצת למידה של פסיכומטרי : ז'בוטינסקי ; ג. תשובה ב' ; ד. כל התשובות נכונות), שנראה שנכתבה רק כי כותב השאלות עושה ניסויים בפסיכולוגיה קלינית (כמה תלמידים אפשר לשלוח לטיפול). אם הלמידה באותו יום גורלי בו נתקל התלמיד בשאלה הייתה אינדיבידואלית התלמיד ההמוצע היה מעלה את אוסף ספרי פסיכומטרי שלו בלהבות. לעומת זאת, למידה בקבוצות מגדילה את הסיכוי כי מישהו מחבריה יזכה בהארה אלוהית, יבין איך לפתור את שאלות האבדון הללו, ואז – ילמד את כל שאר חברי הקבוצה איך עושים זאת. חברי הקבוצה לומדים ידע חדש והזוכה בהארה אשר התנסה זה עתה בקצת הדרכת פסיכומטרי מעמיק את הבנתו בסוגיה מעצם הסברת פתרונה לשאר החברים.

היתרון השני של הכנה לפסיכומטרי בקבוצת לימוד הוא למעשה הדרבון ההדדי. הרי כולנו מכירים את השתלשלותו של יום הכנה לפסיכומטרי ממוצע:

10:00 – יקיצה טבעית (כדי שחלילה לא נהיה עייפים במשך היום)
10:30 – הכנת ארוחת בוקר דשנה (כי ארוחת בוקר היא הארוחה החשובה ביום)
11:00 – שנ"צ (כדי לעזור לארוחת בוקר להתעכל)
12:00 – השעה בה פתחתם ספרי פסיכומטרי מתוך כוונה לא לסגור אותם עד 4
12:15 – פתיחת רדיו (התוכנית של זהבי עכשיו. והרי אין בעיה ללמוד עם קצת רדיו, לא?)
12:45 – השעה שבה שמתם לב שלא הצלחתם להתרכז בלימודים כי זהבי בדיוק התעצבן ורציתם לשמוע איך הוא יקלל את המאזין שעלה מולו בטלפון. כדי להתאושש יצאתם להפסקה.
13:15 – השעה שבה סיימתם את ההפסקה, שמתם שניצל בתנור והתיישבתם רק לחמש דקות מול הטלוויזיה
13:45 – השעה בה סגרתם את הטלוויזיה והלכתם לשנ"צ זריז כדי להתרענן לקראת למידה אינטנסיבית
15:00 – השעה בה התעוררתם מהשנ"צ ופתחתם ספרי פסיכומטרי מתוך כוונה לא לסגור אותם עד 8
17:00 – השעה בה נמאס לכם ללמוד ופתחתם GTA רק לחמש דקות כדי לנקות את הראש
17:35 – השעה בה המשטרה תפסה אתכם ב- GTA
18:00 – השעה בה פתחתם ספרי פסיכומטרי מתוך כוונה לא לסגור אותם עד 10
19:00 – השעה בה סגרתם ספרי פסיכומטרי והלכתם לנמנמם לרבע שעה
20:00 – השעה בה קמתם מהנמנום והחלטתם שישר אחרי ארוחת ערב אתם לוקחים את עצמכם בידיים
21:10 – השעה בה מתחיל עקרות בית נואשות
22:00 – השעה בה נגמר עקרות בית נואשות ואתם הולכים לעשות דוש ולישון לקראת יום הכנה לפסיכומטרי מפרך נוסף אשר עומד לפניכם כי אתם עייפים מהלמידה


(קבוצת למידה אחרי 9 בערב. לא קל.)

לא קשה להבין איך קבוצות למידה עוזרות להתמודד עם לו"ז א-פסיכומטרי זה. הן מכניסות מסגרת והרגשת שותפות בקושי אשר מקלה על ההתמודדות עם הלמידה האינטנסיבית. גם אם חלק מחברי הקבוצה מעוניינים לעשות הפסקה ארוכה מהדרוש, לרוב אחד מחברי הקבוצה יהיה אחראי מספיק על מנת להעיר לשאר. מהבחינה הזו – של גורם מדרבן ללמוד – אין תחליף לקבוצת למידה לתלמידים שמוצאים עצמם נודדים בין הטלוויזיה למיטה ביום שהיה אמור להיות הכנה לפסיכומטרי מרוכזת.

זהו להפעם קוראים יקרים. בשבוע הבא נדון עוד קצת בנושא זה של קבוצות למידה. ועד אז – אל תשכחו לתרגל.



יום שני, 10 באוגוסט 2009

סנטנס _______ אין דה פרק אנגלית של מבחן פסיכומטרי

דה פירסט אובסטיקל טו גט טו דה פרשס...
אמממ המממ...
כן.
סליחה.
המכשול הראשון בהגעה אל הפטור הנכסף בפרק האנגלית של מבחן פסיכומטרי הוא 11-13 שאלות השלמת משפטים באנגלית. מה אפשר לומר על שאלות השלמת משפטים באנגלית של מבחן פסיכומטרי... מכירים השלמת משפטים בעברית, כמו אלו שיש באמצע פרק חשיבה מילולית של מבחן פסיכומטרי? אז זה ככה, אבל עם רק מילה אחת חסרה (שזה טוב), אבל באנגלית (שזה פחות טוב). אז מה כל זה אומר? שהשאלות השלמת משפטים באנגלית של מבחן פסיכומטרי קשות יותר או פחות מאלו של פרק חשיבה מילולית? כמו תמיד נעצבן אתכם ונאמר שאין תשובה אחת לשאלה הזו – כל תלמיד והנקודות החזקות והחלשות שלו... מה שאומר, שלשאול שאלה כמו 'מה יותר קשה – השלמת משפטים באנגלית או השלמת משפטים בעברית?' היא לא השאלה הנכונה. מה שבעצם כן יותר חשוב לשאול הוא מה הבדל בין שאלות השלמת המשפטים השונות.

ההבדל בין שני סוגי שאלות השלמת המשפטים הוא מה כל אחת מהן באה לבחון. בגדול, שאלות השלמת משפטים בפרק המילולי של מבחן פסיכומטרי באות לבחון יכולת להבין ולהתמודד עם אתגרי השפה העברית. לפיכך, לא פעם אנו רואים שאלות השלמת משפטים בפרק חשיבה מילולית בסגנון של:

_____ זליג התלמיד ______, ______ היה _____ שבץ.

א. אילולא / החליט לבוא לבחינה הפסיכומטרית בתחתוניו בלבד / יתכן ולא / גורם מורה פרטי פסיכומטרי שלו
ב. אלמלא / נרשם למסגרת קורס פסיכומטרי פרטי / יתכן ואכן / יודע שאומרים שבץ נא ולא נא
ג. במפתיע / החליט כי הוא רוצה להיות פיראט / ולכן נרשם למסגרת קורס פסיכומטרי פרטי אשר / מרחיק אותו ממטרתו ויתכן שעקב הלימודים האינטנסיביים היה גורם לו
ד. לאחר שבוע של התלבטות / עוד לא החליט / ולכן לא / צל של ספק בליבו באשר למה עליו לעשות כעת, אך אז הוא

אכן, שאלות קשות. ומתחכמות. בעיקר מתחכמות.
לעומת זאת, שאלות השלמת המשפטים בגרסתם הלועזית, כעקרון הרבה יותר פשוטות (שאלות כאלו ניתן לראות כאן). יש להשלים רק מילה אחת, ולרוב, מבחינת רמת אנגלית, מדובר ברמה קלה עד בינונית, מפולפלת בקורט גבוה. זאת מאחר ושאלות השלמת המשפטים באנגלית לא באות לבחון אם אתם יודעים את ההבדל בין המילים אילולא ואלמלא (אגב, מישהו יודע...?). הן באות לבחון רמה מסויימת של ידע באנגלית, בדגש על אוצר מילים באנגלית, הבחנה בין סוגי מילם במשפט (פועל, שם עצם, תואר וכו') ורמת דקדוק מסויימת. אין צורך להתחכם יותר מדי כאשר באים לבדוק רמת ידע מסויימת – או שיש אותה לנבחן, או שאין. במילים אחרות - ככל שרמתכם באנגלית תהיה יותר גבוהה, כך שאלות השלמת משפטים באנגלית יהיו לכם יותר קלות. אנחנו ממליצים בחום לנסות ולמצוא מורה פרטי לפסיכומטרי אשר יעזור לכם להגיע לרמת ידע ראויה לפטור. תתפלאו, אבל בעזרת ההכנה הנכונה, ניתן בהחלט להגיע אליה בתום קורס הכנה במכוני פסיכומטרי איכותים.

זהו להפעם, וכמובן, אל תשכחו לתרגל ולבקר בפורום פסיכומטרי.


יום רביעי, 29 ביולי 2009

20% ציון, 80% פטור (או גם אנגלית בפסיכומטרי – האו טו גט אה פטור)

לפרק פסיכומטרי באנגלית משקל של 20% בציון בבחינה. זאת לעומת משקל של 40% של שני החייבר'ה לייצים האחרים, הידועים בתור חשיבה כמותית וחשיבה מילולית. למרות משקלו הקטן יחסית של פרק אנגלית בפסיכומטרי, אין לזלזל בחשיבותו – תודות להצטיינות בפרק אנגלית בפסיכומטרי, ניתן לקבל פטור מאנגלית, שהוא דבר ממש-ממש חשוב. לפיכך, בעוד שבשני סוגי הפרקים האחרים ציון טוב יהיה משמח מאוד כי הוא יעזור לכם להרשם לקורסים שמעניינים אתכם, לפרק האנגלית חשיבות גדולה לא פחות כי הוא חוסף מכם קורסים שלא מעניינים אתכם. במילים אחרות – ציון גבוה בפרקי אנגלית בפסיכומטרי יחסכו לכם המון-המון זמן וכאב ראש במהלך התואר.

אין כמו קורס הכנה לפסיכומטרי על מנת להתכונן כראוי לקראת פרק אנגלית בפסיכומטרי (וכמובן שאם מדובר בקורס פסיכומטרי פרטי או מורה פרטי לפסיכומטרי ההכנה טובה פי כמה מאשר בקורס רגיל בכיתה). אף על פי כן, גם לנו, סופרי הפסיכומטרי, שהוקצב להם השולחן המתנדנד עם המסטיק במתחת שלו כדי לעבוד בפינה החשוכה של מכון הכנה לפסיכומטרי, גם לנו יש מה לומר בנושא. ואת תרומתנו הקטנה למסע המפרך עבור הפטור נחלוק עמכם בפוסט זה ובפוסטים הבאים!

עצתנו הראשונה מוקדשת לכל תלמידי הפסיכומטרי באשר הם, אך בעיקר לאלו שעוד לא התחילו קורס הכנה לפסיכומטרי, ובדגש על אלו שמודעים לכך שהאנגלית שבפיהם איננה ברמה גבוהה. אנו קוראים לכם בקול גדול - התחילו לקרוא באנגלית!

מה לקרוא? בתור התחלה - כל דבר שכתוב באנגלית.
למה לקרוא כבר עכשיו, טרם תחילת קורס הכנה לפסיכומטרי? כי שפה היא יכולת שנרכשת לאורך זמן. ככל שתתרגלו אותה יותר זמן, כך תבינו אותה יותר. מחר תבינו אנגלית יותר טוב מהיום, והיום אתם מבינים אותה יותר טוב מאתמול. אם תתחילו לקרוא עוד לפני תחילת קורס הכנה לפסיכומטרי, עד לבחינה תדעו אנגלית ברמה טובה יותר מאשר אם הייתם מתחילים לקרוא באנגלית אחרי תחילת הקורס. וטיפ קטן – אל תחכו למוצא פיו של מורה פרטי לפסיכומטרי שיגיד לכם לקרוא באנגלית. הוא יגיד לכם להתחיל לקרוא באנגלית. אז עדיף לכם להתחיל כבר עכשיו.
ולמה עוד כדאי לכם להתחיל לקרוא באנגלית? כי אוצר מילים אוצר מילים אוצר מילים אוצר מילים!!! ככל שתרחיבו את אוצר המילים שלכם, וככל שתעשו זאת יותר מוקדם, כך עדיף. וגם תהליך הרחבת אוצר מילים לוקח זמן, ואין זמן כמו עכשיו להתחיל להרחיב את אוצר המילים שלכם.

כמעט לסיום הפוסט גם נעניק לכם מתנה קטנה – כמה לינקים לאתרים מעניינים בהם תוכלו למצוא שפע מאמרים לקריאה באנגלית.

אתר ג'רוזלם פוסט - עשו לכם מנהג בימי הפסיכומטרי, במקום לקרוא את החדשות באתרים בעברית (כלומר, במקום לבהות במסך כשאין כוח ללמוד), קראו אותם מהאתר הזה.

אתר הארץ באנגלית - במקום האתר השני שאותו אתם פותחים ישר אחרי הראשון כדי להתעדכן (כלומר להמשיך לבהות במסך כשאין כוח ללמוד), תקראו את החדשות שבאתר הזה.

אתר המגזין הנודע מדע פופולארי (Popular Science) - פשוט הקליקו על הכותרות והקישורים ומאות מאמרים יפתחו בפניכם.

העמוד הראשי של אתר ויקיפדיה באנגלית. מאגר בלתי נדלה של מאמרים הכתובים באנגלית ברמה בינונית עד גבוהה. המלצתנו – כשאין מה לעשות הקליקו על כפתור מאמר אקראי (Random Article) הממוקמם בקופסת הניווט שבצד שמאל למעלה, ועם כל הקלקה תקבלו מאמר אקראי אחר אותו תוכלו לקרוא.

קישורים נוספים ניתן למצוא כאן, וגם כאן (כאן תוכלו לקבל גם לינקים למספר עזרים ותוכנות לימודים).

ולבסוף, פינוק אמיתי לרציניים בלבד. אל תתנו למראה הקליל והקונספט המשעשע-סקסי להטעות אתכם - לבחורה הזאת שני תארים בפילולוגיה (חקר שפות ומילים... נו, זה כמו בלשנות אבל זה לא). כל מי שידע ויבין חצי ממה שהיא יודעת ומבינה על אנגלית יקבל פטור מאנגלית רק מלהסתכל על הבחינה הפסיכומטרית.

זהו להפעם. בשבוע הבא נפתח אפילו עוד את תחום האנגלית ונראה כיצד מתמודדים עמו על מנת להגיע למנוחה והנחלה תחת כנפי הפטור מאנגלית.

ועד לפעם הבאה, אל תשכחו לתרגל...!

נ.ב.
"עד כמה האותיות העבריות יפות ונעימות לקריאה לעומת האותיות הערלות של הגויים" - אפרים קישון

יום ראשון, 26 ביולי 2009

אינגליש רבותי, אינגליש (קורס פסיכומטרי ולועזית)

אין מה לעשות, קוראים יקרים, בשורה התחתונה, קורס פסיכומטרי או לא קורס הכנה לפסיכומטרי, אנחנו חיים בעולם חומרני וכולנו נערות חומרניות. וכדי לחיות באופן חומרני צריך כסף. אבל איפה נמצא כל הכסף...? באמריקה! לפיכך קבעה מועצת חכמי הפסיכומטרי, הלא הם המרכז הארצי, כל ידע כל סטודנט שישראל ישא על דל שפתיו את האנגלית.

אההה... האנגלית... איזו שפה...
מה עוד לא נאמר על האנגלית... הלינגווה פראנקה (שפה בין לאומית) המודרנית אשר ירשה את הארמית ויום אחד תירש אותה הסינית... שפתם של גדולי הספרות כמארק טווין, אוסקר וויילד ובריטני ספירס... שפה שעושה חשק פשוט לקום ולקנות משהו, אם אפשר לא מתכלה ו/או משמין.

(מגדולי האנגלית - ברטיני ספירס. הך בי מותק עוד פעם)

אין מה לומר, לדעת אנגלית זה תענוג. אפשר להבין את כל הסרטים של וין דיזל בלי בעיה, לשמוע להקות גנגסטה ראפ ולהבין על מה הם שרים ולהעביר שיעורים פרטיים באנגלית לאנשים שלא יודעים אנגלית. אבל הכי חשוב – לדעת אנגלית עוזר לעבור את פרק של אנגלית בפסיכומטרי בקלי קלות, ועם קצת מזל, אפילו לקבל פטור!!!


(מגדולי האנגלית - וו טאנג קלאן. יו, דוג, #$&%!)


בוודאי כמה תלמידי קורס פסיכומטרי ירוקים כרגע שואלים מה זה "פטור". ובכן, בעולם האקדמיה פטור איננו פיסת נייר עליה מוכרז כי נושא פתק זה חייב ללכת עם נעליים קלות. פטור מאנגלית בפסיכומטרי הרבה יותר טוב מזה. נתחיל מהעובדה שבכמעט כל אוניברסיטה או מכללה נדרש כל סטודנט להגיע לרמת "מתקדם" באנגלית, אשר משמעה שבמשך שנתיים מהתואר יש להשתתף בקורסי אנגלית שבועיים באוניברסיטה. אולי זה לא נשמע הרבה אבל, אבל המערכת שעות של השנה הראשונה והשנייה ידועות לשמצה בכך שהן עמוסות לעייפה – הן בקושי יותירו לכם זמן לנשום, שלא לדבר על להעביר 2-4 שעות כל שבוע בלימוד אנגלית. כאן נכנס לז'רגון המושג פטור מאנגלית. פטור מאנגלית הוא כמו כרטיס "צא מהכלא" במונופול - הוא מאפשר לסטודנט לא להשתתף בשנתיים מפרכות של לימודי אנגלית באוניברסיטה! מה תגידו על זה? הרבה יותר שווה מנעליים קלות שהן בכלל לא קלות.

ולכן!
בפוסטים הבאים נתמקד בנושא פסיכומטרי באנגלית וננסה לתת לכם כלים אשר יסייעו לכם להגיע לפטור הנכסף. כן, פטור מאנגלית יהיה קשה יותר להוצאה לתלמידי פסיכומטרי שאינם דוברי אנגלית שפת אם, אולם מדובר בהישג אפשרי בהחלט. כל שדרוש הוא עבודה קשה, קורס פסיכומטרי פרטי וכמובן – הבלוג הזה...!

ועד לפעם הבאה, אל תשכחו לתרגל הרבה.