יום שבת, 14 בנובמבר 2009

אז למה לא לבד...? (או גם: למה צריך קורס פסיכומטרי?)

בפוסט הקודם דיברנו על כך שהשאלות הנשאלות במהלך מבחן פסיכומטרי בעצם לא כל כך קשות – השאלות הנשאלות בפרק האנגלית אינן אתגר לצעירים רבים אשר התחנכו על ברכי תוכניות טלוויזיה ומשחקי מחשב בלעז; השאלות הנשאלות במהלך פרק חשיבה כמותית לא יביאו לפיצוח האטום, אך מזכירות במידה חשודה את השאלות הנשאלות במהלך בחינת הבגרות; והשאלות הנשאלות במהלך פרק חשיבה מילולית דומות מאוד לחידות היגיון שנשאלות במגזיני סוף השבוע. מדוע אם כן כל כך הרבה אנשים בוחרים להשתתף במסגרת של קורס הכנה לפסיכומטרי ולא ללמוד ולהתכונן לבחינה לבד?

התשובה לשאלה זו נעוצה בעובדה שלמעשה הכנה לפסיכומטרי לא מסתכמת רק באיך לפתור את השאלות הנשאלות. סביר להניח שאדם אשר לא ראה מימיו שאלת פסיכומטרי ויתקל באחת כזו, אם ישב עליה זמן ממושך יצליח בסופו של דבר לפתור אותה. אבל למי שלא יודע – הבחינה הפסיכומטרי מורכבת מלמעלה ממאתיים שאלות, ולמרבה הצער המרכז הארצי לבחינות והערכה לא הקציב לנבחנים רבע שעה לפתור כל שאלה. במקרה הטוב – דקה.

במהלך קורס הכנה לפסיכומטרי נלמדות בראש ובראשונה טכניקות פתירה לכל סוג שאלה במבחן. כלומר, תלמידי קורס הכנה לפסיכומטרי באים לבחינה מוכנים – הם יודעים בדיוק אילו סוגי שאלות ימתינו להם במהלך הבחינה, והם ידעו בדיוק כיצד להתמודד עם כל אחת ואחת מהן, וכיצד להתמודד עימן מהר. אכן, קורס הכנה לפסיכומטרי במידה רבה מתמקד בפיתוח טכניקת פתירה מהירה לכל שאלה, כך שכאשר תלמיד קורס הכנה לפסיכומטרי יגש לבחינה הוא יוכל לפתור את השאלות במהירות מספקת.

דבר חשוב נוסף שיש לזכור אודות מבחן פסיכומטרי הוא היקף החומר. שוב, למי שלא יודע – במבחן פסיכומטרי יש המון חומר ללמור. כאילו ממש-ממש-ממש המון...! עשרות סוגי שאלות, וכל אחת מהן צריך לדעת באופן מושלם איך לפתור, ללא שמץ של היסוס. היקף החומר הגדול קשה להתמודדות עצמאית למרבית הצעירים אשר מתכוננים לפסיכומטרי – הם זקוקים למישהו שיעזור להם לארגן את החומר, יעזור להם ללמוד אותו בסדר הנכון, ויבנה עבורם תוכנית לימודים הדרגתית, ואם אפשר, אישית. בנוסף לכך, כל מי שלמד לעצמו במבחן יודע כמה קשה ללמוד בלי מסגרת (בשבע מילים – הפסקת GTA לחמש דקות שהופכת לשלוש שעות...? נשמע מוכר למישהו...?). קורס הכנה לפסיכומטרי הוא למעשה מסגרת לימוד – התלמיד יודע שעליו להגיע לשיעורים במועדים קבועים, שהוא התחייב בפני המדריך לעמוד במטלות ולהכין את שיעורי הבית, ושיהיה מישהו שיכעס עליו כאשר לא יעמוד במטלות אלו. אל ניתן להיבריס להכשיל אותנו – בשורה התחתונה כולנו זקוקים לקצת משמעת...

לסיכום – אין ספק שפתירת שאלות פסיכומטרי ללא הכנה מוקדמת אפשרית בהחלט, אולם קורס הכנה לפסיכומטרי הוא הרבה מעבר לפתירת שאלות. קורס הכנה לפסיכומטרי מעניק לתלמיד שמשתתף בו כלים יקרים מפז במהלך ההכנה לבחינה – טכניקות, תרגול, ניסיון, עמידה בזמנים, וגם מסגרת. אולם למרות כל האמור לעיל, יש לציין כי קורס הכנה לפסיכומטרי לא תמיד הכרחי. באילו מקרים ניתן להתכונן לבד לבחינה הפסיכומטרית? ואיך לעשות את זה לבד?

הפוסטים הבאים יענו על הכל. עד אז, אל תשכחו לתרגל.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה