יום חמישי, 22 בדצמבר 2011

שיעורים פרטיים לפסיכומטרי

כולם מכירים את קורסי ההכנה לפסיכומטרי השחוקים..... כיתה גדולה של 20+ תלמידים, שני מפגשים של כ 5 שעות בשבוע, מרתון בסוף הקורס ולחץ לחץ לחץ לכל אורך תקופת הלימודים. הקורסים הנ"ל מעבירים את הידע הבסיסי למבחן ונותנים מסגרת לימוד. אבל מסגרת לימודית והעברת הידע הבסיסי הם רק חלק קטן ממה שנידרש להצלחה במבחן פסיכומטרי. הגורמים שיותר קריטיים להצלחה במבחן הפסיכומטרי הם היכולת ליישם את החומר הנלמד על שאלות ברמת בחינה ולהבין מהי "חשיבה פסיכומטרית" והכרת הבחינה ואופיה המיוחד וניצול מאפיינים אלו לטובת הנבחן בפסיכומטרי. בדיוק בגלל זה שווה לבדוק אופציה נוספת לקורס הכנה לבחינה והיא – קורס הכנה בשיעורים פרטיים או קורס הכנה שמערב שיעורים פרטיים לפסיכומטרי. בשיעורים הפרטיים


המורה יכול לנתח את תבניות החשיבה של התלמיד ועל ידי כך למצוא את מבנה ההסבר שהכי מתאים לו. לאחר מכן המורה יכול לאתר את נקודות החולשה של התלמיד ולשפר אותן באופן ספציפי. לאחר בניית בסיס חזק אפשר לעבור לחלק היישומי – המורה מקנה לתלמיד כלים נכונים לפתירת שאלה ברמת המבחן ומתרגל איתו גישות שונות לשאלות שונות. לבסוף המורה מנתח את תוצאות הסימולציות הפסיכומטריות ומלמד את התלמיד איך להפיק לקחים מסימולציה לסימולציה דבר שיפחית טעויות בבחינה, בנוסף המורה בונה לתלמיד אסטרטגיית בחינה המתאימה לו באופן ייחודי. כל האלמנטים הנ"ל יכולים לבוא לידי ביטוי רק בשיעורים פרטיים לפסיכומטרי. לכן – מומלץ לבחור בפורמט קורס הכולל שיעורים פרטיים להשגת ציון פסיכומטרי מקסימאלי. בהצלחה!

יום ראשון, 16 באוקטובר 2011

לימוד פסיכומטרי עם מורה פרטי

למידה עם מורה פרטי פסיכומטרי


יש סוגים שונים של תלמידים. יש תלמידים בעלי תפיסה מהירה, יש תלמידים בעלי תפיסה איטית, יש תלמידים שמבינים יותר בעזרת עזרים וויזולאליים ועוד ועוד... כדי שכל תלמיד יוכל למצות את הפוטנציאל הטמון בו הוא צריך מורה שיידע להתאים לו את שיטת וקצב הלימוד. לכן, בלימוד פרטי באמצעות מורה פרטי, המורה לומד את דרכי החשיבה של התלמיד ומנתח אותן ולאחר מכן מתאים לתלמיד את שיטת הלימוד המתאימה לו. כך, בעזרת מורה פרטי יכול התלמיד ללמוד בצורה הרבה יותר אפקטיבית ויעילה. בתחום הפסיכומטרי החשיבות של מורה פרטי היא אפילו גדולה יותר מבכל תחום אחר.

שכן, המבחן פסיכומטרי הוא מבחן יחסי – הציון  ניתן ביחס לביצועי הנבחנים האחרים. זה אומר שבכדי להצליח לקבל ציון גבוה הנבחן חייב למקסם את הפוטנציאל שלו ולהתבלט על פני אחרים. לכן, הוא לא יכול לקחת קורס פסיכומטרי רגיל בו יושבים 25 ויותר תלמידים בכיתה וכולם לומדים בשיטה המוכתבת מראש על ידי המכון כך שאין שום התאמה אישית. תלמיד שרוצה לקבל ציון גבוה  חייב לעשות מעבר...הוא חייב ללמוד עם מורה פרטי פסיכומטרי.

 בעזרת מורה פרטי לפסיכומטרי אשר יעבוד עם התלמיד על הנקודות בחומר הלימוד לבחינה בהן הוא חלש ובנוסף יחזק את הנקודות בהם הוא חזק התלמיד ימקסם את ביצועיו במבחן . מורה פרטי  גם יעזור לנבחן לבנות אסטרטגייה אישית אשר תוציא ממנו את המיטב. אין ברירה, כדי להצליח בבחינה חייבים ללמוד עם מורה פרטי לפסיכומטרי.

יום שני, 10 באוקטובר 2011

מבחן פסיכומטרי – הלחץ...

זיעה קרה, בחילות,כאב ראש,כאב בטן, דפיקות לב מואצות ובלקאוט טוטאלי....מוכר?
לרוב מבחנים זה דבר מלחיץ, במיוחד אם המבחן הוא משמעותי כמו הפסיכומטרי.

קצת לחץ זה לא נורא, זה מה שגורם לנו להתכונן למבחן במקום ללכת לים, לעומת זאת

הרבה לחץ זה נורא, או "לא טוב" למי שנלחץ מהמילה נורא, כי זה יכול לגרום למידה לא אפקטיבית שהיא לא דבר מומלץ בייחוד שמדובר במבחן פסיכומטרי אליו צריך ללמוד במיקוד וריכוז מוגבר.

אז מה בעצם גורם לנו לחרדה לפני המבחן הפסיכומטרי?

מדובר בבחינה בה צריך לענות בצורה ממוקדת ותוך פרק זמן קצוב על כמות רבה של שאלות.

סוג בחינה זה שונה חלוטין מסגנון הבחינה אליו אנחנו רגילים מהבגרויות.

בנוסף, מכיוון שהמבחן הפסיכומטרי הוא המפתח לקבלה ללימודים ולציון במבחן משקל גדול - הפחד מכישלון או החשש לאכזב את עצמך והסביבה בקבלת ציון פסיכומטר נמוך הוא הגורם העיקרי לחרדה.

מה עושים על מנת להקל על החרדה?

דבר ראשון, למי שסובל מחרדה מהמבחן הפסיכומטרי, אסור להגיע עייפים ביום המבחן,

עייפות מעלה את המתח הנפשי ואיתו עולה מפלס הלחץ והחרדה, לכן לפני הבחינה הפסיכומטרית תקפידו על שינה מספקת.

דבר שני, רעב, ביום המבחן ויום לפניו (ובכלל) רצוי מאוד לאכול בצורה מסודרת ואין הכוונה לממתקים וחטיפים, המוח כמו שאר הגוף גם הוא זקוק לתזונה נכונה המורכבת מכל אבות המזון.

דבר שלישי ואחרון הוא הכנה, הכנה נכונה לקראת מבחן הפסיכומטרי – הכנה נכונה ומקיפה פותרת את בעיית אי הוודאות שמהווה גם גורם מרכזי ללחץ.

יום רביעי, 14 בספטמבר 2011

המבחן הפסיכומטרי

החומר במבחן פסיכומטרי מחולק לשלושה תחומים שעליהם נבחנים : עברית, מילולי ואנגלית.


המבחן פסיכומטרי בנוי משמונה פרקים כאשר בכל פרק בין 25 ל 30 שאלות והזמן המוקצב לכל פרק הוא תמיד 25 דקות.ולא אין הכוונה להלחיץ את הנבחנים העתידיים

מתוך שמונה הפרקים רק שישה פרקים מוגדרים פרקי אמת, שני הפרקים האחרים נקראים פרקי פיילוט אשר לא משוקללים לתוך הצין הסופי.

יוצא מכך שכל תחום יופיע לפחות בשני פרקים, אין דרך לדעת אילו תחומים יופיע יותר מפעמיים. בנוסף אין דרך לדעת מהם פרקי הפיילוט במבחן.

כמובן שניתן להסיק שהתחום שהופיע רק בשני פרקים הוא תחום בו לא ניתן כלל פרק פיילוט כלומר, שני הפרקים שהופיעו היו פרקי אמת.

על אף שיש שלושה תחומים שונים במבחן פסיכומטרי ניתן למצוא מחנה משותף בין כולם – כל השאלות במבחן הפסיכומטרי, ללא תלות בסוג הפרק (מילולי,כמותי או אנגלית) דורשות חשיבה אנליטית, יכולות היסקיות ופיתוח אינטואיציה.

בנוסף לאופי השאלות מחנה משותף נוסף ניתן למצוא בסידור השאלות הפנימי בכל פרק. כלומר, לא משנה באיזה פרק מדובר השאלות תמיד ידורגו לפי רמת קושי כאשר שאלה מספר אחד היא הקלה ביותר והשאלה האחרונה היא הקשה והמורכבת ביותר.

דירוג הקושי נקבע על פי בדיקות סטטיסטיות שעושה המרכז הארצי בפרקי הפיילוט. על כן דירוג הקושי, על אף ששואף להיות אוניבאסאלי, כמובן שאינו כזה. הוא מותאם ליכולותיו של הנבחן הממוצע. ההשלכה היא שיכול להיות שלנבחן מסויים השאלה הראשונה תהיה דווקא קשה יותר מהשאלה הבאה אחריה.

ניתן ללמוד שההצלחה במבחן פסיכומטרי היא שילוב של כמה אלמנטים:

1. הכרת את בסיס החומר הפסיכומטרי בצורה מעמיקה ויסודית, בלי טריקים.

2. פיתוח חשיבה אנליטית ויכולת היסקיות.

3. הכרת נקודות החוזק והתורפה שלך.

4. הכרת מבנה הבחינה ותכנון אסטרטגיה.

5. הכי חשוב – לזרוק את כל הרגלי הלימוד הישנים מהתיכון ולהפתח לטכניקות למידה אחרות.

כיוון שלהבדיל מהבחינות בתיכון זאת בחינה שונה שאופן ההתמודדות איתה הוא שונה מהבחינות בתיכון ,משתמשים בטכניקות שונות כיוון שהמבחן בנוי בצורה שונה.

בהצלחה במבחן הפסיכומטרי!

יום רביעי, 31 באוגוסט 2011

מורה פרטי לפסיכומטרי


למידה בקבוצה זו הדרך המקובלת כיום להעברת מידע אם זה בבית הספר או האקדמיה וכמובן בהכנה לפסיכומטרי. לעיתים תלמיד לא מצליח לממש את הפוטנציאל הגלום בו כאשר הוא יושב בכיתה גדולה. הוא פשוט חושש להביע את דעתו ואת עצמו ולהגיד שהוא לא מבין כי הוא מפחד מה יגידו כולם.איך הוא יצטייר בעיני התלמידים בכיתה : האם הוא מפריע למהלך השיעור ופוגע ברצץ השיעור ,האם לא ברמה מספיק גבוהה כמו של שאר האנשים בכיתה או שמא ייראה פחות טוב משאר תלמידי הפסיכומטרי בכיתה 

לכן מורה פרטי, כן מורה פרטי בכל מובן המילה, יכול לפתור כמה מה החששות הנ"ל אשר צצים כאשר אתה יושב בכיתה גדולה לקורס הכנה לפסיכומטרי. זה ממש מקביל לשיעורים פרטיים
במשפט אחד רחב.. כשאתה לומד עם מורה פרטי הכל ממוקד בך! וזה גם שונה מפסיכומטרי לימוד עצמי  מה שלמעשה קורה בכיתות לימוד הרגילות. 

אתה יושב בכיתה לבד עם מדריך ולומד אין הסחות דעת, אין תלמידים אחרים. אתה יכול לשאול מה שאתה רוצה כמה שאתה רוצה ואיך שאתה רוצה. המדריך שם בשבילך, שם לעזור ולייעץ וללמד אותך איך להגיע לציון המיוחל. וזה גם דבר אשר לא ניתן בכל מכוני פסיכומטרי האפשרות ללמוד באופן כל כך צמוד וקשוב לצרכי התלמיד
יתרון נוסף הוא שאתה לומד את כל החומר אך מתעכב על מה שצריך ורץ עם החומר כשצריך. אם אתה חזק בתחום האלגברה אין טעם לחזור על חומר מספר רב של פעמים ואם אתה חלש אפשר למקד את שיעורים בתחום עד שתבין. כך שלזמן ולכסף שלך יש ניצול רב יותר ויעיל יותר.

בקורס ההכנה לפסיכומטרי קבוצתי למדריך יש מבנה קורס אותו הוא מעביר בצורה סכמתית ללא התחשבות רבה בהטרוגניות של הקבוצה. כך שאתה משתעמם כאשר עוברים על חומר שאתה מבין מספר פעמים, ולא מבין עד הסוף בחומר שאתה לא חזק בו כי צריך להתקדם עם השיעור.

יום שני, 22 באוגוסט 2011

לקט אירועים מלימודי הפסיכומטרי


החוויה שלי- לקט אירועים מלימודי הפסיכומטרי

אני יצאתי בהצהרה בסיום הצבא שאני פסיכומטרי לא עושה!
ולא אכפת לי מהאימא הפולנייה שלי שלא תקבל את זה ותציק לי כל יום מתי אני ניגשת בכל מקרה..
ואז הבנתי שאין מנוס ואני והבחינה הפסיכומטרית ניפגש.
השיעור הראשון היה מצחיק. חבורה של אנשים בשוק שהדבר האחרון שהם רוצים לעשות זה להיות בחדר הזה מול הלוח והמורה הזה. אבל כולם מחייכים ומחכים בקוצר רוח שנתחיל כבר.
המורה לא מחכה, לא מחכה שנייה! יש תוקף אותך עם ערמות ספרים הכתבות ושיעורים ואתה לא מבין איך בשנייה נכנסת מחרות לעבדות.
והמבחן פתיחה, המבחן שאומר לי אדוני אין לך מושג מהחומר והשלושה החודשים הבאים הולכים להיות קשים. ואז אתה מגלה שאתה יושב אם כיתה חזקה שכולם שם כבר עומדים על 700 ואתה אתה צדקת ב3 תשובות נכונות מתוך 25 בכמותי וגם את זה די ניחשת.
המילון, חוויה בפני עצמה. ראשית את הקולט שאין לך מושג מי היא השפה העברית ושנית איך אני הולך ללמוד את כל המילים האלה!! וכולם עוזרים לך וממצאים הקשרים הזויים רק כדי שתזכור את פירוש המילה. ואז את השואל את עצמך זה מה שיש ב קורס פסיכומטרי? מה עוד הולכים להפיל עליי?
כמותי, החלק הזה הוא מאיים או מתנה תלוי מי אומר את זה. אנשים נחלקים לשתי קבוצות. מבינים או לא מבינים. ואלה שלא מבינים... כמוני למשל.....חוששים מהחלק הזה כאילו וחזרנו לתיכון שהמורה שאל שאלה מול כול הכיתה הכריח אותך לענות ואתה אין לך מושג מה הולך על הלוח. ועכשיו אתה שוב עומד מול עולם החשבון והמתמטיקה ובשלושה החודשים הבאים אתה הולך להתעמת עם הנושא אותו עד שממש תאהב אותו כי אין לך ברירה.
אבל הדבר שהכי הלהיב אותי זה כמה המדריך לפסיכומטרי באמת ובתמים אוהב את המבחן הזה, אוהב להעביר את החומר, אוהב לדבר על זה, חי ונושם את הבחינה הזו אבל לא מתוך הכרח בלבד אלה מתוך אהבה למקצוע ... מי היה מאמין!

יום רביעי, 10 באוגוסט 2011

פסיכומטרי היום שלפני

למדת שלושה חודשים למבחן הזה... הפסיכומטרי הזה. הכול מתנקז לשלוש שעות וחצי שעות גורליות. כל מאמץ, ההשקעה לילות ללא שינה.קורס פסיכומטרי, בלי דייטים ומסיבות .


אתה מרגיע את עצמך שיהיה בסדר... אני לוקח את זה ובגדול אבל האמת שהדופק שלי קפץ פי 2 ואתה מזיע מבפנים וכל מי שמדבר אליך אתה מחייך חיוך דבילי ואומר הכול בסדר אבל בפנים אתה מת שיהיה כבר מחר.. שיהיה הרגע של אחרי שהבוחן ייקח את הדף התשובות וחוברת המבחן תקבל את הסיסמא שמבחינתך היא הזהב הכי טהור שנגעת בו ותצא לחופשי ותנשום אויר הרים צלול למרות שאתה בעצם בתל אביב ומסביבך רק פיח..

אבל עכשיו יום לפני הבחינה ואתה חושב רק על המילה הזו פסיכומטרי. וכל המחשבות של הרגע של אחרי מתערבבות עם הלחץ. מדריכי הפסיכומטרי ממליצים לא ללמוד יום לפני ולנקות את הראש אבל אתה רק חושב שאם תפתח את המילון תכניס לראש עוד כמה מילים ואלה המילים שיופיעו בבחינה.

אז ילד טוב ואתה מקשיב למדריך ומבלה את היום מול טלוויזיה או מחפש את עצמך עם חברים ומגיע הערב ואיך אתה אמור להירדם מחר הבחינה!!!

אתה בוהה בתקרה ומתחיל לחשוב על כל מה שעבר אליך ואז אתה מבין שנתת את הנשמה ואת כל האנרגיות שיש לך לתת והגיע רגע האמת ואין לאן לברוח מחר בבוקר את ה ניגש לבחינה ואתה תצליח.

כמובן שאתה בשש כבר קם כמו נמר ומתרוצץ בבית ובודק שלא שכחת כלום... ואתה יוצא שעה וחצי לפני הזמן שבו אתה אמור לצאת כדי שלא יהיה סיכוי שתאחר. ואז אתה מגיע ומחכה ומחכה ואז שקוראים לך להיכנס אתה היסטרי אבל יש לך חיוך קטן על השפתיים כי הזה עומד להסתיים בעוד שלוש וחצי שעות.

הלחץ הוא טבעי, יש לחוצים יותר ויש לחוצים פחות. מה שבטוח שהבחינה הפסיכומטרית מלחיצה את כולם. וכמו כל מבחן תמיד אפשר לגשת שוב ( במקרה הכי גרוע) וחשוב להיות קצת לחוצים כי לחץ הוא כוח מניע.

הכי חשוב לזכור שהפסיכומטרי היא בחינה בדרך לתואר שרצוף בבחינות פסיכומטריות קטנות!

יום שני, 25 ביולי 2011

מהו המבחן פסיכומטרי?

.מבחן פסיכומטרי נערך על ידי המרכז הארצי לבחינות ולהערכה, שהוקם על ידי ועד האוניברסיטאות והוא אינו קשור למוסד החינוך.


הבחינה הפסיכומטירת היא תנאי קבלה ללימודים במוסדות להשכלה גבוהה, המבחן הוא אחיד ומשמש ככלי למוסדות הלימוד למיין את מועמדיהם לחוגים.

מבחן פסיכומטרי במקורו כלל שאלות פשוטות המסתמכות על ההיגיון ולכן לא היה צורך להתכונן אליו שעות רבות.

כיום המבחן מצריך תרגול פסיכומטרי מכיל שאלות הרבה יותר מתוחכמות שאינן מתבססות רק על ידע אלא בודקות את יכולתו של הנבחן ליישמו בתנאים לא שגרתיים אחת הסיבות לכך היא שבשנים האחרונות עלה מספר המעוניינים בצורה ניכרת, התחרות החלה לגדול ובעקבות כך גם רמת הקושי של המבחן על מנת שהאוניברסיטאות יוכלו לבחור את הטובים ביותר.

יש האומרים שהבחינה מנבאת את הצלחתו של התלמיד לסיים את התואר בהצלחה ואף יש מחקרים שמוכיחים זאת.(ולכן מומלץ ללמוד במכון טוב עם מורים פרטיים פסיכומטרי)

הבחינה הינה אובייקטיבית ואינה מושפעת מן הרקע של הנבחן או ממעמדו הסוציו-אקונומי.

עם זאת, הבחינה אינה מודדת תכונות אופי כגון: מוטיבציה, אמביציה , תכונות שהן בהחלט קנה מידה להצלחתו של התלמיד.

מבחן הפסיכומטרי מודד יכולת בשלושה תחומי: חשיבה כמותי, חשיבה מילולית ואנגלית.

המבחן בנוי משמונה פרקים שמתוכם שני פרקי פיילוט המשמשים לבדיקת שאלות חדשות,

פרקי הפיילוט לא ידועים מראש והם אינם נכללים בחישוב של הציון הסופי.

אורכו של המבחן הוא 3 שעות ו20 דקות, משך זמן כל פרק הוא 25 דקות, הזמן הממוצע לכל שאלה הוא דקה.

תשובות המבחן הן אמריקאיות-(בחירה של תשובה אחת מתוך ארבע), את התשובות מסמנים על דף נפרד.

בזמן המבחן אין הפסקות ולכן כל הפסקה היא על חשבון הזמן של הנבחן.

הבחינה בשפה העברית נערכת חמש פעמים בשנה במועדים:פברואר,אפריל,אוקטובר, יולי ודצמבר.

הבחינה נערכת במספר שפות זרות: אנגלית (משולב),רוסית, צרפתית,ספרדית וערבית.

הבחינה בשאר השפות נערכת במועדי:אפריל ויולי.

ציון הפסיכומטרי נע על סקאלה בין 200 ועד 800 נקודות עם ממוצע של 530 בנוסף יש גם ציון עבור כל שלושת התחומים נע על סקאלה מ50 ועד 100 נקודות.

חישוב הציון נעשה בדרך שונה מחישוב מבחן רגיל, את ציון הגלם הופכים ליחסי.

משווים את כמות הנקודות שהנבחן קיבל מול כל שאר הנבחנים שעשו את המבחן- באותו מועד וגם כמה מועדים קודמים אחורה.

למרות חשיבותו של הציון הסופי אין להמעיט בציונם של שלושת התחומים בנפרד, לדוגמא:

ציון בפרק האנגלית קובע מה כמות הקורסים שיצטרך התלמיד לקחת באוניברסיטה.

ציון של 134 ומעלה בנושא האנגלית, פוטר את הסטודנט מחובת לימוד אנגלית באוניברסיטה.

ציון 133 ומטה, מחייב בלימודי אנגלית.

ניתן לגשת לבחינה ללא הגבלה והתוצאה הגבוהה ביותר תיחשב עם זאת לא ניתן לגשת לשני מועדים מקבילים ברצף אלא צריך לחכות לפחות 4 חודשים.

תוצאות המבחן תקפות ל7 שנים בלבד.

עקב הביקוש והפופולאריות של מבחן הפסיכומטרי, חלה עלייה של כמות מכוני ההכנה לפסיכומטרי

המציעים אלטרנטיבות ייחודיות על מנת להיות רלוונטים להעדפות השונות של האוכלוסייה,

כגון: למידה פרטית,מסלול למשפרי ציון,מסלול לליקויי למידה ועוד .

יחד עם זאת, גדלה התחרות, דבר המוביל לשיפור בתנאי הצרכן, וחיזור אחריו.

יום ראשון, 26 ביוני 2011

הכר את הבוחן בבחינה הפסיכומטרית


ישנם מספר גורמים שיכולים להשפיע (בהכרח לרעה, כי הרי לא תיתכן השפעה לטובה במקרה הזה) על יכולת הריכוז בזמן מבחן פסיכומטרי. כיוון שמיקום הבחינה כבר נקבע כחודש מראש ואני יוצא מתוך נקודת הנחה שביצעתם באדיקות את עצותיהם של חברים, מכרים ומורים אקראיים לפסיכומטרי שפגשתם בקיוסק מתחת לבית.
 מה גם, שאין לכם שום יכולת לקבוע מי נבחן איתכם באותה כיתה. כל העובדות הללו משאירות רק גורם אחד שיכול לערער לכם על החשיבה והריכוז הפסיכומטריים. הבוחנים של המבחן פסיכומטרי הם כנראה יצורים שאינם חשים בנוח בחברה אנושית. אני אומר זאת לא מתוך זלזול ואף לא מתוך התנשאות אישית כלשהיא. לא ברור מיהם האנשים האלו ואף לא כיצד הם מגיעים לעבוד בעבודה שדרישות התפקיד שלה היא לגדום את תקוותיהם וחלומותיהם של ילדים תמימים.
 הבוחנים של המרכז הארצי הם חבורה קשוחה ומאומנת. תשכחו מה שהכרתם בבחינות הבגרות של התיכון. תשכחו אפילו את המלצרים מיפו שמעיפים אתכם ברגע שסיימתם לאכול. בוחני הקורס פסיכומטרי של המרכז הארצי משתייכים לזן נדיר ומיוחד. לרוב הם אנשים זקנים שרק מחפשים סיבה לצאת מהבית. לעיתים מדובר בסטודנטים עניים שכבר לא נותר בהם דם לתרום. באם מדובר בבוחן צעיר, כמעט תמיד הוא יצוות לבוחן הז... מבוגר.
הבוחנים המבוגרים יותר, אוהבים לשוחח בינם לבין עצמם, בעוד שהבוחנים הצעירים נמנעים מליצור קשר עין עם הנבחנים (כנראה מתוך חשש שיזוהו כבוגדים). הצוותים המעורבים נוטים להוכיח איש לרעהו מי יותר קפדן. הם אלו שעושים פטרולים ללא סוף, כאילו מדובר בגבול עוין. הם אלו שמתעקשים לצאת בזמן הפסיכומטרי אחר הנבחנים כדי לאשש את העובדה שאינם מעתיקים בדרך פלאים כלשהיא בשניות הבודדות שעומדות לרשותם. הם גם אלו שמקריאים זמנים קצת באיחור (כי הרי עדיף להתעכב על בדיקת הנבחנים מאשר להקפיד להציץ בשעון).
 זוג בוחנים צעירים הוא ללא ספק הכלל שיוצא מן הכלל, אבל במידה ונפלתם על שניים כאלו, מצבכם טוב. הם עדיין זוכרים את הקשיים המלווים בפסיכומטרי ומגלים סימפתיה לבני גילם (היחסי) שמצויים במצב אימים זה. אולם  במידה ומדובר בשני בוחנים מבוגרים, עדיף כבר לשרוף את הבחינה באמצע הכיתה מאשר לנסות להתמודד עם רעש הפסיעות שלהם והוויכוחים שלהם לגבי למי מגיעה הפסקה קודם. הם לא יהססו לדבר זה עם זה בלחישות רמות משתי קצוות הכיתה וגם לא לשנות את הטמפרטורה באופן דרסטי לפי ראות עיניהם. בקיצור, בוחנים יכולים להיות רעים, הם יכולים להיות טובים. הם יכולים להיות זקנים, צעירים, בלונדינים או גידמים. כל זה לא חשוב אם למדתם כמו שצריך לקראת הפסיכומטרי!

יום שלישי, 21 ביוני 2011

הנבחן בפסיכומטרי צועד על קיבתו

קמת מוקדם בבוקר. הכנת סנדוויץ' במהירות מופרזת ויצאת מהבית עם טווח ביטחון רחב מאוד. זהו יום הדין, יום הבחינה – יום הפסיכומטרי. עזבו אתכם מטריקים ואמצעים להתמודדות עם לחץ.


מה שבאמת חשוב ביום הבחינה זה אותו משפט שנאמר פעם על-ידי אחד מהמצביאים הגדולים של התקופה המודרנית – הצבא צועד על קיבתו. אולי ההשוואה עם חיילים הינה מיותרת במקרה המדובר, אבל זה לא מקטין מאמיתותו של הציטוט.

לא משנה כמה התכוננת והשקעת לקראת המבחן, מה שעלול להפיל כל נבחן הוא הרעב שלו עצמו או קרקורי הקיבה של הנבחן שלצידו. המבחן פסיכומטרי בנוי סביב הרעיון של להתיש את האוייב. ההתשה אמורה להיות ארוכה וממושכת. ממתינים לפני המבחן, ממתינים בזמן הפסיכומטרי וגם אחרי שכבר נבחנים ממתינים זמן רב לתוצאות.

מהלך המבחן עצמו נועד לשרת את אותה מטרה בדיוק, יש לפתור כל פרק בזמן שלו ולהמתין זמן מה בין הפרקים – גם אם סיימת את כל השאלות. הרעיון של בחינה שנמשכת 1/6 יממה מתבסס על שיטת עינוי עתיקת יומין בעלת השם "פסיכומטרזיציה". כיוון שהמבחן הפסיכומטרי כה ארוך ומייגע ניתן לנסות ולפתור את הבעיה באמצעות מזון.

עצה זו כמובן טומנת בחובה בעיות. ישנן אסכולות רבות הטוענות לעליונות של מזון אחד על פני האחר. עליית סוכר, נפילת סוכר, מזון זיכרון, אוכל קל, לא לאכול בזמן המבחן, לאכול רק חטיפים עתירי אנרגיה, שומן רווי, אוכל כבד, עטיפות מרעישות ועוד שלל עצות לא מועילות אחרות שמדריכי פסיכומטרי אוהבים להמטיר על תלמידיהם בשבועות האחרונים שלפני הבחינה.

הרשו לי לנפץ פה מיתוסים. מזון הוא רק מזון, סוכר לא יעלה ביצועים באותה המידה ששומן לא יוריד אותם. הדבר החשוב ביותר לזכור לפני ולקראת הבחינה הפסיכומטרית הוא שאם רעבים לא חושבים בהיגיון. לזה התכוון נפוליון באמירתו המפורסמת ולשם אני חותר בשורות אלו. לפני הבחינה חשוב לאכול ארוחה הגיונית, כזאת שתשביע למספר שעות מבלי להעמיס יתר על המידה. הפסיכומטרי הוא מבחן ככל המבחנים. אוכל כזה או אחר לא ישנה לכאן או לכאן. ועם זאת, חשוב להזכיר שהבחינה מתבצעת בנוכחות תלמידים אחרים. ככה שהעצה הכי חשובה הקשורה לאוכל ופסיכומטרי היא – לא להביא אוכל שעטוף בצורה מרעישה!

יום ראשון, 12 ביוני 2011

מכוני פסיכומטרי

ישנם הרבה מכוני פסיכומטרי היום בשוק. חלקם מתרברבים במורים שלהם, חלקם מציעים תוכנות מחשב שאמורות לשפר את יכולות הלימוד של התלמיד וחלק פשוט מתגאים בציונים שתלמידיהם קיבלו. ההחלטה של מכון הפסיכומטרי נראית לתלמיד הממוצע כזאת שתקבע את ציונו במבחן פסיכומטרי ואת עתידו האקדמי (אם לא את עתידו התעסוקתי). אולם בפועל, רוב המחקרים מראים שהשפעת קורס פסיכומטרי על הציון הסופי של התלמיד, הוא זניח במקרה הטוב.


רוב המכונים עובדים על נטרול אלמנט החשיבה ומתמקדים במקום זאת בהקניית שיטות לפתירת סוגי התרגילים השונים. שיטות אלו מתורגלות שוב ושוב עד שהופכות לאוטומטיות, במטרה לגרום לנבחן לפתור את התרגיל באופן טכני בלבד. הבעיה עם שיטות אלו, היא שהן יוצאות כנגד המטרה שלשמה נועד המבחן – הקניית יכולות למידה בזמן קצר יחסית, על-מנת לדרג את יכולות הלמידה של התלמיד. ברור לכולם שהמבחן איננו בודק אינטליגנציה ואיננו משקף רמת הידע של הנבחן.

עובדות אלו נזרקות לא פעם בגנות המבחן (ומושמעות לרוב על-ידי אלו שמקבלים ציונים נמוכים במבחן. אולם התייחסות מעין זו אל המבחן הפסיכומטרי מפספסת את מטרתו המקורית. הפסיכומטרי משמש ככלי מיון וסינון שבו משתמשות האוניברסיטאות על-מנת לברור את מועמדיהן.

אנו נמצאים בתקופה שמרבית הצעירים שמסיימים את לימודי החובה שלהם בתיכון מעוניינים להמשיך ללימודים גבוהים. מדינת ישראל, כידוע, היא מדינה קטנה עם מספר מועט של אוניברסיטאות (ביחס לכמות התלמידים שמעוניינים להירשם למוסדות להשכלה גבוהה). יתרה מכך, מטרת המיון משרתת לא רק את האינטרסים של מוסדות הלימוד – היא גם עוזרת לתלמיד עצמו.

יכולות הלימוד שנבדקות בבחינה משמשות כאינדקציה טובה למדי לרמת ההתאמה של התלמיד למקצוע מסוים. לימודי הנדסה, לדוגמא, מצריכים יכולות לימודיות ושינון גבוהות. תלמיד שקיבל ציון נמוך בפסיכומטרי כנראה חסר את אותן יכולות. ברור כמובן שזו אינדקציה חלקית ליכולות למידה, אולם היא הטובה ביוצר שנמצאת כרגע בשימוש. התהייה האמיתי אם-כך, צריכה להיות בנוגע לדרך בה ניתן לשפר את יכולות הלמידה בזמן הקצר ביותר. לצורך כך אין סיבה להירשם לקורס שמועבר כשבלונה בין המכונים השונים. במקום זאת, יש לנסות ולהתמקד בלמידת החומר אותו הפסיכומטרי מנסה לבדוק.

זה כמובן נשמע פשוט על הנייר, במיוחד לאור העובדה שרובנו נכוונו ממערכת החינוך הממלכתית שעיקרה יכולות אלו כמעט לחלוטין. מה גם, שעיקר הקושי לתלמידים הוא בלמידה עצמאית ונכונה. מסגרת הלימודים היא נושא חשוב נוסף, שכן היא מקנה לתלמיד סביבת למידה מבוקרת, מקצועית ואיכותית. מרבית המכונים

כיום מציעים לתלמידיהם יחס חניכה אישי המבוסס על מורה פרטי שמעביר את החומר בהתאם לרמתו של כל תלמיד ותלמיד. מורה פרטי לפסיכומטרי, שמכיר את התלמיד ויודע להתמקד בנושאים החלשים אותם התלמיד צריך לתרגל.

יום רביעי, 18 במאי 2011

קורס פסיכומטרי עם מורה פרטי מתכון להצלחה בבחינה

קורס פסיכומטרי יכול להיות מאוד קשה ומתסכל. במקרים רבים עדיף לעשות את הקורס עם מורה פרטי פסיכומטרי כדי להתמקד בבעיות פרטניות. כיתות גדולות עם מספר גדול של תלמידים לא תורמות הרבה לקורס ואפילו מחריפות את הפערים בין התלמידים(ואף גורמות לתסכול לחלק מתלמידי הקורס ). מורה פרטי, יכול להתמקד בבעיות ספציפיות של כל תלמיד.
הקורס אינו מתיימר להעניק ידע שהתלמיד לא רכש עד למועד הקורס, אלא לעבוד על טכניקות פרטניות לפתירת תרגילים ספציפיים. מורה פרטי יכול לעבוד וללמד את השיטות הללו בצורה הרבה יותר טובה ולהעניק ביטחון רב יותר לתלמיד.
במקום ללמוד בבית ספר גדול שאינו מעניק יחס אישי וחניכה צמודה, המורה הפרטי יכול להעביר את שיעורי הקורס בסביבה מוכרת ונעימה, בה התלמיד יכול לפתור את התרגילים הפסיכומטריים בקלות יחסית. במקרים רבים ההתמקדות הפרטנית של המדריך הפרטי בנושאים ספציפיים בהם התלמיד מתקשה, מקצרת את משך הלימוד לקראת הבחינה ואף מקנה ביטחון לתלמיד שאיננו מתעסק בפתירת תרגילים שאינם רלוונטיים בשבילו.
כיוון שהמבחן הפסיכומטרי מכיל תרגילים פשוטים יחסית, אלמנט הזמן הוא נורא חשוב. מורה פרטי יכול להתמקד על נושא הזמנים בצורה טובה יותר מבית ספר פסיכומטרי גדול שמתאים את תוכני הקורס לקהל יעד נרחב הרבה יותר.
מורה פרטי יכול גם לשמש מעין חבר/יועץ מלבד העברת החומר בצורה יבשה גרידא. במקרים רבים המבחן פסיכומטרי טומנן בחובו הרבה יותר מסתם יכולת לתפור תרגילים בצורה מהירה. משך התקופה שבה התלמידים מתכוננים למבחן, מחזירה תלמידים רבים לתקופות וללחצים שהם חשבו שכבר נמצאים מאחוריהם.
מידת האינטנסיביות הכרוכה לרוב בקורס מסוג זה, מחזירה רבים לתקופות דומות. רגשות מרמור ותסכול מגיל צעיר יותר מתחילים לצוף מעל לפני השטח, בהרבה מקרים מבלי שהתלמיד יהיה מודע אליהם. כאן נכנס תפקידו של המורה הפסיכומטרי שיכול לתעל רגשות אלו למקומות הנכונים ולשבור הרגלי למידה וחשיבה שהוטמעו עם השנים בקרב התלמידים.
המבחן הפסיכומטרי הוא מבחן שנועד לבדוק פרמטרים נורא מסויימים. אבל ההשלכות שלו הן לרוב גדולות ומשמעותיות. מסיבה זו, עדיף להתכונן אליו בצורה אישית, פרטנית ועם ליווי צמוד שבא לידי ביטוי עם מורה פרטי,מקצועי ובעל נסיון בתחום הוראה מסוג זה.

יום ראשון, 17 באפריל 2011

אפליקציה לפסיכומטרי

אני מקנא באנשים. תמיד קינאתי וכנראה שלעולם לא אפסיק. אני מקנא ביום כשם שאני מקנא בלילה. הדשא של השכן לא רק ירוק יותר, הוא גם ריחני ונעים יותר למגע. כשאני נוסע על אופניים, אני מקנא באלו שנוסעים ברכב ממוזג. וכשאני נוהג באוטו כולי קינאה לאלו הרוכבים בחינניות בחוץ. אני קנאי. אבל אין דבר שמחרפן אותי יותר מאנשים שמצליחים יותר ממני, בכל נושא ודבר שהוא. ומה שמעצבן אותי הכי הרבה הוא אנשים שכל דבר בא להם בקלות.


בימים אלו ניגשים המוני אנשים למבחן פסיכומטרי. תלמידי תיכון, חיילים ופליטים מהמזרח כולם עושים אותו מבחן. כשאני עשיתי פסיכומטרי שנאתי את הכיתה, את המדריך, את העפרונות, המחקים ובגדול כל דבר שהזכיר לי פסיכומטרי. הילדים של היום הם לא כמו פעם. ברצינות. הם מתייחסים לפסיכומטרי כאילו היה זה מבחן סודוקו במוסף של יום שישי. כאילו העתיד שלהם איננו תלוי בציון פסיכומטרי. הכול אצלהם "בקטנה אח שלו" ומתמצה ב"זרימה". לאן זורמים ולאח של מי מתכוונים? אני שונא אותם באותה מידה שאני מקנא בהם.

בשבילי הפסיכומטרי היה גיהינום צרוף. עבדתי על עצמי יותר משעבדתי על פרק כמותי כלשהוא. שנאתי להתעורר בימי הקורס פסיכומטרי ופיתחתי סלידה מהאזור הזה בעיר בו הבניין היה מצוי. הייתכן כי הפסיכומטרי נהיה קל יותר? או שמא (וזאת אופציה הרבה יותר מופרכת) אנשים נעשו חכמים יותר? כיוון שאני מסרב לקבל את שתי האופציות, אניח כי מדובר בעניין של גישה כללית. פסיכומטרי כבר לא נתפס בעיניהם כאתגר מעורר בחילה, אלא כעוד שלב פלייסטיישן אותו יש לעבור. ולא סתם אני מזכיר את הפלייסטיישן. רק מהלסתכל על האופציות שלהם אני מחוויר- להתכונן עם אתרים מיוחדים, משחקים מגניבים, אפליקציות ושאר ירקות. למה לא להנות מתהליך הלימוד אם הוא מלווה בכל כך הרבה כיף...

ילדים שמכירים את שנות ה-80 מתוך שידורים חוזרים גרידא, לא מסוגלים לדמיין עולם של קושי. אני לא אומר שפעם היה יותר טוב, אבל היום בטוח יותר גרוע.

יום שני, 14 במרץ 2011

מי בכלל צריך קורס פסיכומטרי?

אז נניח שכבר החלטת לגשת לבחינה הפסיכומטרית ואפילו כבר נרשמת. אז מה עושים עכשיו?


איך מתכוננים? האם חייבים קורס?

המרכז הארצי לבחינות והערכה הוא הגוף שכותב את הבחינות הפסיכומטריות, אומר בפירוש (אפשר לקרוא באתר הרשמי) שהוא ממליץ על הכנה למבחן פסיכומטרי. השאלה היא- איזו הכנה?

האם להירשם לקורס פסיכומטרי של אחד המכונים הגדולים או אולי פשוט ללמוד לבד?

הכישורים אותם בוחן המרכז הארצי במבחן, הם כישורים אותם כולנו רכשנו ברמה כזו או אחרת בלימודים בבית הספר, ובכלל במהלך חיינו. למרות זאת, תרגול מוקדם של הנושאים הנבדקים בבחינה עשוי לשפר את ההישגים בבחינה. המרכז הארצי אף מדגיש כי תחומים אשר הידיעה בהם מתפתחת באיטיות, כגון אוצר מילים בעברית ובאנגלית, לא ישתפרו באופן משמעותי ע"י תרגול קצר, ויש לתרגלם לאורך תקופה, אולם, בתחומים אחרים גם תרגול קצר יכול לעזור מאוד.

במחקר שערך המרכז הארצי הוא בדק אלפי נבחנים שנבחנו פעמיים לפחות, וערך השוואה בין הציונים שלהם בשתי הבחינות. השיפור הממוצע בקרב המתכוננים בכוחות עצמם הוא כ-30 נק', והשיפור הממוצע בקרב המשתתפים בקורסי הכנה הוא כ-40 נק', כלומר ההבדל הוא רק בכ-10 נק'. המסקנה היא חד משמעית: התועלת המופקת מקורסי הכנה- בהשוואה להכנה עצמית- מוגבלת מאוד.

איך זה יכול להיות?

הסיבה לכך היא פשוטה, וטמונה בהיותנו בני אדם, יצורים חברותיים אשר לא תמיד פועלים לפי ההיגיון ובדר"כ לפי הרגש. שנשב בכיתה של 20, 30 ואף 40 אנשים, והמורה יסביר משהו על הלוח, לא נמהר להרים את היד ולבקש ממנו שיסביר שוב "כי לא הבנו". אין סיבה הגיונית לביישנות הזו, אבל משום מה אנחנו חושבים שזו "פאדיחה", שיחשבו עלינו שאנחנו טיפשים, זה ילחיץ אותנו כי "איך זה שרק אני לא מבין" ועוד סיבות שונות ומשונות. בסופו של דבר, אנחנו נלך הביתה מהשיעור כאשר אנחנו עדיין לא מבינים עד הסוף מה שעבר בשיעור. בבית, את מה שנצליח לפתור, נצליח בזכות יכולת למידה עצמית כזו או אחרת, ולא בגלל הקורס.

אז איך זה שיש אנשים שלומדים בכיתות של 40 אנשים ומקבלים ציונים גבוהים?

התשובה היא, שהם אנשים בעלי יכולת לימוד עצמית גבוהה מאוד (אוטודידקטים), והם כנראה היו מקבלים ציון גבוה בלי קשר לקורס אליו הם היו נרשמים ואף אם לא היו נרשמים כלל.

אבל אם אני לא יודע/ת מה יכולת הלימוד העצמית שלי?

אז כדאי לך לחשוב על "פסיכומטרי אחד על אחד". זה לא שבמקומות אחרים המורים הם "רעים", הם פשוט לא מסוגלים לתת לתלמיד את כל תשומת הלב שהוא צריך כי הם מחלקים את הקשב שלהם על פני כיתה שלמה. בקורס הקבוצתי ב"אחד על אחד" יש לכל היותר 10 תלמידים, מה שפותר את בעיית ה"פאדיחה"- האווירה יותר ביתית ופתוחה, התלמידים מרגישים יותר חופשיים לשאול שאלות, המדריכים יכולים לשים לב בקלות לתלמיד שמתקשה ולחזור שוב על ההסבר גם מבלי שיבקש ו"יתפדח". בנוסף,לכל תלמיד יש מפגש פרטי פעם בשבוע, בו יושב התלמיד לשיעור פרטי לחלוטין עם המדריך שלו. בשיעור הזה המדריך יכול לוודא שהתלמיד אכן הבין את החומר שנלמד בכיתה, ולהסביר לו שוב אם יש בכך צורך.

הקורס ב"אחד על אחד", מאפשר למדריך לבנות לתלמיד תוכנית לימוד אישית, אשר תתגבר את התלמיד בנושאים החלשים שלו. באופן הזה, רבים הסיכויים שהתלמיד יצליח באמת להבין ולהפנים את החומר. באתר ישנו פורום פסיכומטרי שניתן להתרשם מתשובות המרצים והתנהלות המכון .

האם לומדים "טריקים" (שעוזרים לפתור שאלות)?

התשובה היא לא! הסיבה שהמציאו "טריקים" היא שבכיתות גדולות, בהן לא ניתן להסביר באופן אישי לכל תלמיד את החומר, מלמדים "טריק" שלפעמים עובד, אבל במציאות הוא בד"כ לא עובד. המרכז הארצי כותב במפורש באתר שלו, שכותבי הבחינות מכירים את ה"טריקים" הנלמדים בקורסים שונים ולכן כותבים שאלות אשר בהן הטריקים פשוט לא עובדים!

לסיכום

1. אם יש לך יכולות למידה עצמית גבוהות, יכול להיות שאין צורך בקורס. כל המידע החיוני למבחן פסיכומטרי נמצא באתר של המרכז הארצי וניתן גם להוריד המון מבחנים לדוגמא מהאינטרנט ולפתור.

2. אם החלטת לא להירשם לקורס, עדיין אפשר לקחת מספר שיעורים פרטיים ב"אחד על אחד", כדי לתגבר נושאים בעייתיים.

3. אם את/ה לא יודע/ת אם יכולות הלמידה העצמית גבוהות מספיק, או שפשוט את/ה צריך/ה מסגרת לימודית- ב"אחד על אחד" תקבל/י את כל מה תשומת הלב והיחס הדרוש כדי להבין את החומר באמת, מבלי לבקש....

כל מה שנשאר לעשות עכשיו זה להחליט האם את/ה מתאימ/ה לאפשרות 1 ,2 או 3 ושיהיה בהצלחה!

יום ראשון, 6 במרץ 2011

"המיתוס ושיברו" – כל האמת על המיתוסים שמאחורי המבחן הפסיכומטרי

הציון בבחינה מעיד על חוכמה- האם כל מי שמקבל מעל 700 הוא גאון? לא באמת. הבחינה הפסיכומטרית בודקת בין היתר, יכולת שינון, עמידה בלחץ, עבודה בזמנים קצרים, אבל לאו דווקא בודקת חוכמה. יש לא מעט אנשים חכמים שכנראה לא היו מסתדרים עם הבחינה הפסיכומטרית מצד אחד, ומצד שני, יש לא מעט אנשים שקיבלו ציונים גבוהים בבחינה ולאו דווקא עונים על ההגדרה "חכם"- הם פשוט בעלי זיכרון טוב ו"תחת" לשבת ולשנן. חוכמה, היא לא רק לדעת לפתור תרגיל בחשבון. היא כוללת בתוכה גם חוכמת חיים ואינטליגנציה רגשית, תכונות שמבחן פסיכומטרי אינו בודק, אך חשובות ביותר כדי "להצליח בחיים".


650 זה לא ציון טוב כי כל מי שאני מכיר קיבל 700 ומעלה, או, איך זה שכולם מכירים מישהו ש"לא למד" וקיבל 800?

עזבו אתכם משמועות! הסטטיסטיקה מדברת על 5% מהנבחנים שמקבלים 700 ומעלה, מה שאומר שממש לא "כולם" מקבלים 700. הסיבה לכך שרובנו מכירים אנשים שקיבלו 700 אבל לא מכירים אנשים שקיבלו פחות מ-500 (שהם כ-35% מהנבחנים), היא שאלו שלא קיבלו ציון גבוה לא מדברים על זה. מצד שני, אלו שקיבלו 700 מוכנים לספר על זה לכל מי שיפגשו!

חלק גדול מהנבחנים גם מכירים מישהו (חבר של בן-דוד של השכן) שלא למד יום אחד וקיבל 800. אמנם יש אנשים שלומדים למבחן ללא קורס (יש לציין כי הם המיעוט) , וזה ממש לא אומר שהם לא למדו. לא יתכן שאדם, שניתקל בסוגים השונים של השאלות הפסיכומטריות לראשונה במבחן יקבל ציון כל כך גבוה- הוא יהיה חייב לפחות לקרוא את ההוראות ולהבין מה צריך לעשות בשאלה- זה היה לוקח כמה דקות אפילו לאיינשטיין!

המבחן הזה הוא גורלי, הוא יקבע לי את המשך החיים- עד היום לא שמעתי על אף בנאדם, שהסתכל אחורה לתקופה שבה למד למבחן הפסיכומטרי, ועל המבחן עצמו ואמר:"הפסיכומטרי הזה הרס לי את החיים". רבים מהניגשים לבחינה מרגישים שזהו הדבר החשוב ביותר, המכריע ביותר, ושאם לא יקבלו 750 ולא יתקבלו לרפואה- סוף העולם. בפועל, מי שבאמת רוצה ללמוד כל מקצוע שלא יהיה, ימצא את הדרך ללמוד. אם זה ללמוד רפואה ברומניה או איטליה, אם זה ללמוד משפטים, הנדסה וכו' במוסד אקדמי אשר רף הכניסה אליו נמוך יותר, ואולי פשוט אפשר לגשת שוב למבחן, או לשפר קצת בגרויות.

בשורה התחתונה ,זהו רק מבחן אחד בחיים, מבין רבים שעוד יבואו, ו"הצלחה בחיים" תלויה בהמון דברים- המבחן הפסיכומטרי הוא ממש לא אחד מהם!

המרכז הארצי לבחינות ולהערכה הוא השטן! הוא מנסה להכשיל אותנו-

למרות שזו המסקנה המתבקשת במוחו של כל תלמיד שפותר בפעם הראשונה פרק בחשיבה כמותית, במרכז הארצי לבחינות והערכה עובדים קשה מאוד כדי שהבחינה תהיה הוגנת ככל האפשר.

כל שאלה שמופיעה במבחן, למעשה נבדקה בעבר בתוך פרקי פיילוט. המרכז הארצי מנתח את תוצאות פרקי הפיילוט ומחליט האם שאלה מסוימת יכולה להיכנס בעתיד למבחן כשאלה אמיתית. זאת, ע"י ניתוח סטטיסטי של מספר הנבחנים שענו נכון על השאלה, רמת הקושי שלה ועוד.

דוגמא לרצון האמיתי של המרכז הארצי להיות הוגן עם הנבחנים הייתה, שבאחד המבחנים בשנה שעברה, החליט המרכז הארצי לפסול את אחת השאלות שהייתה במבחן, כי במהלך הבדיקה של המבחנים הגיעו למסקנה שהשאלה לא הייתה מנוסחת מספיק טוב.

אם לא יודעים את התשובה הנכונה, כדאי לסמן (3) ,כך נגדיל את הסיכוי לנחש נכון- מבחינה סטטיסטית יש בדיוק את אותו סיכוי לכל אחת מהתשובות, 1 עד 4 להיות התשובה הנכונה. המרכז הארצי לא ממקם את התשובות הנכונות של השאלות דווקא בתשובה 3. יש בדיוק אותו סיכוי לנחש נכון, גם אם נסמן 4 בכל התשובות, או סתם אם נסמן באופן אקראי כמו שממלאים טוטו.

כמה שיותר תרגול יותר טוב! כמה שיותר ספרים- עוד יותר טוב! כמה שיותר סימולציות- הכי טוב!

התרגול הוא חלק חשוב ומרכזי במהלך ההכנה למבחן, אולם, יש לעשותו באופן איכותי ולאו דווקא באופן כמותי. במהלך התרגול, חשוב להתעמק וללמוד מכל שאלה כמה שיותר, לנסות ולפתור אותה בכמה דרכים, ולהתעקש על שאלות שלא מצליחים לפתור (ולא למהר להציץ בתשובות). תרגול בצורה כזו אפקטיבי הרבה יותר מאשר פתרון מאות שאלות ללא התעמקות אמיתית.

גם שפותרים סימולציות, יש חשיבות מכרעת לתחקור נכון של הסימולציה, איתור הנקודות החלשות ושיפור ממוקד שלהן-על פני פתרון של המון סימולציות ללא תחקור ולמידה מהן.

תחקור הסימולציות מהוות חלק מרכזי מהלמידה הנעשית בשלב המרתון בקורס פסיכומטרי ב"אחד על אחד".

באיזו חברה ממוצע הציונים הוא הגבוה ביותר? באיזו חברה אחוזי ההצלחה הגבוהים ביותר?

יש מספר חברות אשר מתגאות בממוצע ציונים גבוה, או מפרסמים שאצלן אחוזי ההצלחה הגבוהים ביותר. בפועל, אין דרך אמיתית לגלות את ממוצע הציונים היות והמידע מתבסס על נתונים אותם מוסרים התלמידים עצמם- לא ניתן להתייחס באופן רציני למידע הזה לאור העובדה שתלמידים אשר מקבלים ציונים נמוכים בד"כ כלל לא מספרים כמה קיבלו במבחן, או שמדווחים על ציון גבוה יותר ממה שקיבלו באמת. גם תלמידים שקיבלו ציונים גבוהים, נוטים לעיתים "לעגל" את הציון למעלה, וזאת מתוך רצון לא לאכזב את המדריך שלהם ולגרום לו להיות גאה בהם.

פסיכומטרי אחד על אחד בוחן את הצלחת התלמידים במבחן ע"י בחינת אחוז התלמידים אשר בסופו של דבר התקבלו ללימודים! זוהי ההצלחה האמיתית!, ניתן גם להיכנס לפורום פסיכומטרי באתר של אחד על אחד ולהתרשם מהתנהלות הפורום שנועד לתת מענה נוסף לתלמידי המכון.

מועד פברואר הכי קשה! באפריל הכי הרבה מתקבלים לרפואה! ביולי מצליחים להוציא פטור באנגלית!

כל נבחן שיוצא מהמבחן, בטוח שהמבחן שלו היה הכי קשה שהיה עד היום. מן הסתם, במבחן יש לחץ והתרגשות ברמה גבוהה יותר מאשר בכל סימולציה שעושים לפני. בפועל, אין הבדל אמיתי בין המועדים, ואם המועד באמת היה יותר קשה, הוא היה יותר קשה לכולם. מכיוון שהציון הוא יחסי, זה לא משנה אם המבחן היה קשה יותר, עובדה זו לא אמורה להשפיע על הציון.

לסיכום: השד הפסיכומטרי לא כל כך נורא כמו שמספרים. צריך ללמוד להכיר אותו, להתמודד איתו ולהעביר את התקופה הזו בצורה השפויה ביותר. מה שבטוח, אל תתנו למיתוסים שנלווים למבחן הזה, לפגוע בהרגשת המסוגלות שלכם.

שיהיה בהצלחה!

יום רביעי, 16 בפברואר 2011

פסיכומטרי קצת אחר

בעבר מבחני פסיכומטרי היו בשימוש מחלקה הראשון של המאה ה -,20 הם פותחו במקור עבור שימוש בפסיכולוגיה חינוכית. בימים אלה, חוץ מחינוך, אתה קרוב לוודאי תיפגש עם בדיקות פסיכומטרי כחלק מתהליך גיוס או בחירה לעבודה. בדיקות מסוג זה הם הומצאו על ידי פסיכולוגים תעסוקתיים המטרה שלהם היא לספק למעסיקים שיטה אמינה של בחירת מועמדים מתאימים ביותר או המועמדים לקידום

כיוון ש מדידת תכונות כמו גובה, משקל, כוח הן פשוטות למדי. כל אלה הן תכונות פיזיות הנצפות שניתן לראות ולהעריך באופן אובייקטיבי. אבל מה לגבי הגורמים שאותם לא כל כך קל למדוד:תכונות כגון האישיות, האינטליגנציה, היחס, אלו תכונות חשובות שכדאי למדוד ולהעריך.
דרך אחת כדי לאסוף מידע זה היא באמצעות בדיקות הפסיכומטריות.
מבחני הפסיכומטרי באים מטרה למדוד תכונות כמו כישרון ואישיותו. הם מספקים למעסיק הפוטנציאלי תובנה כיצד אתה עובד עם אנשים אחרים, איך אתה מסוגל להתמודד עם לחץ, ואם אתה תהיה מסוגל להתמודד עם דרישות האינטלקטואליות של העבודה.
רוב המבחנים הפסיכומטריים שהוקמו לשימוש גיוס הן לא במטרה לעשות ניסיון לנתח יציבות רגשית או פסיכולוגית שלך לא צריך להיות מבולבל עם בדיקות שהשתמשו בפסיכולוגיה קלינית. עם זאת, בשנים האחרונות חלה צמיחה מהירה (בעיקר בארה"ב) של בדיקות שטוענים כי כדי למדוד את היושרה שלך או יושר נטייה לכעס שלך בדיקות אלו מאילות. בדיקות אלה משכו הרבה מחלוקת, בגלל שאלות לגבי תקפותם, אך הפופולריות שלהם עם המעסיקים המשיכה לגדול
ומי שמעוניין לקבל מידע על המכון פסיכומטרי אחד על אחד מוזמן להיכנס לאתר ולהתרשם ממגוון קורסי פסיכומטרי שהמכון מציע ולהירשם למועד הקרוב