נתחיל מהדבר המובן – בשביל ללמוד אוצר מילים לפסיכומטרי כמו שצריך, חייבים לוח זמנים וחייבים לעקוב אחריו. בלי לוח זמנים הולכים לאיבוד מהר מאוד בסיוט הלשוני הזה. אם השכלתם לבחור ללמוד למבחן בעזרת מורה פרטי פסיכומטרי, אז כמעט ואין בעיה – כבר באחת הפגישות הראשונות של קורס פסיכומטרי פרטי התלמיד והמורה מרכיבים יחד לוח זמנים ללימוד מילים וביטויים של פסיכומטרי. אבל במידה ואתם בקורס פסיכומטרי רגיל בכיתה מלאה...
טוב, זה קצת יותר בעייתי...
נסו לתפוס את המורה לכמה דקות בהפסקת קפה או בדרך החוצה כשהוא ממהר לעלות על הטוסטוס, ובקשו ממנו שיעזור לכם בהרכבת לוח זמנים שכזה. אם יתמזל מזלכם הוא מקליט את עקרות בית נואשות ויוכל לסייע לכם קצת בתהליך. אם לא...
טוב, זה קצת יותר בעייתי. לפיכך ננסה לעזור לכם קצת להרכיב לוח זמנים בשורות הבאות.
כעקרון, יש המון-המון-המון מילים ללמוד לבחינה הפסיכומטרית, ולכן צריך שיטה מסודרת כדי להתמודד עם מאסת החומר. נסו לבדוק כמה מילים חדשות אתם מצליחים ללמוד מדי יום – האם בשעה של לימוד אתם מצליחים ללמוד 10 מילים חדשות? 20? ויותר חשוב – כמה מהן אתם זוכרים בערב, וכמה מהן אתם זוכרים למחרת? ככל שהזמן יעבור יותר ויותר מילים חדשות ישכנו בתוך ראשיכם, יתערבבו זו בזו ובגדול יגרמו לכם לשקול ללכת לשבוע וחצי של סדנת שתיקה בדרום.
(בתמונה - תלמידה מהורהרת)
בעזרת ניסוי וטעייה בדקו כמה מילים אתם יכולים ללמוד ביום – בחרו כמות שתאפשר לכם לזכור את המילים היטב גם ביום המחרת והימים הבאים, אולם בו זמנית חשוב כן לנסות לאתגר את עצמכם ולמשוך את הגבול. כך למשל, אם אתם מרגישים שביום אחד אתם מסוגלים ללמוד עשר מילים חדשות, נסו ללמוד שתים-עשרה. אם תלמדו כהלכה תגלו שככל שהזמן חולף אתם מסוגלים ללמוד יותר מילים כל יום, ולא פחות. כמו כן, מאחר ויש הרבה מילים ללמוד, במידת האפשר מומלץ להתחיל ללמוד מילים וביטויים לפסיכומטרי כבר קורס הכנה לפסיכומטרי.
ובכן, הידד!
תוכנית ולוח זמנים יש, הבעיה עכשיו היא איך ללמוד אוצר מילים וביטויים של פסיכומטרי. קיימות המון שיטות וטכניקות שבוודאי שמעתם עליהן מהמדריכים ומאתרים אחרים – ללמוד מתוכנות, ללמוד צמדי מילים (מילה ומילה מנוגדת לה או נרדפת לה ועוד), כרטיסיות וכו' וכו' וכו'.
כבודן של שיטות אלו במקומן, אבל למרבה הצער תלמידים רבים לא מבינים דבר חשוב מאוד שמונע מהם לזכור את המילים הללו לטווח ארוך -
הם לא מבינים שהם לא מבינים את מה שהם לומדים. מבינים? לא?
בקרוב תבינו.
נתראה בשבוע הבא.
עד אז, אתם כמובן מוזמנים לתרגל עוד קצת.
(בתמונה - תלמידה מתרגלת)
הי
השבמחקאני לומדת בימים אלו לפסיכומטרי בגפי, האם השיטות שמלמדים בקורסים לא יעילות ? כי אני משננת כמה שעות ביום ואת רוב המילים אני גם מבינה, אבל ריבוי המילים יוצר איזה שהוא עומס שלא קשור להבנה שלי. האם יש שיטות מוכחות לשינון בהנחה שאני מבינה גם את המשמעות של המילים ?
שלום אנונימית!
השבמחקהבעיה עם לימוד אוצר מילים היא שמדובר במלאכה סיזיפית ביותר ומאוד אינדיבידואלית - לכל אחד יש את הדרך שלו לזכור דברים או להבין אותם. לצערי הרב מכוני הפסיכומטרי הגדולים לא מתייחסים לאינדיבידואליות זו במלוא הרצינות, ומציעים לתלמידיהם שיטות אשר בעיני הן בגדר פלאסטר על הבעיה - הן לא באמת מסייעות לתלמיד ללמוד את אוצר המילים, או אפילו מסייעות לו לברר כיצד הוא לומד באופן המיטבי עבורו - הן פשוט ניתנות לתלמיד כאופציה היחידה ללמוד. שיטת הכרטיסיות הינה בעיני הסמל המובהק לגישה זו (כרטיסיות אותן מחלקים מכוני הלימוד לתלמידים עליהן ניתן לרשום מילים וביטויים של פסיכומטרי ולעיין בהן כאשר יש זמן פנוי) - אין ספק שהיא אפקטיבית עבור תלמידים רבים, אולם עבור תלמידים רבים לא פחות היא חסרת כל ערך. לפיכך, אנונימית יקרה, אני נאלץ להשיב על שאלתך בכן ולא - כן קיימות שיטות מוכחות להבנת וזכירת הכמות הגדולה של המילים, אך לא - לא בטוח שהן יעבדו עבורך. בשורה התחתונה תאלצי לנסות למצוא את שיטות שמתאימות לך. לדעתי העובדה שאת לומדת בגפך באה לטובתך בכל הנוגע לאוצר מילים - את לא כבולה לשיטות שמכוני הפסיכומטרי הגדולים מלמדים. אם תצטרכי תגבור או עצה במציאת שיטה אשר תסייע לך ללמוד באופן הטוב ביותר עבורך את מוזמנת לקבוע אצלנו שיעור או שניים.
חוצמזה, שימי לב שבפוסט אשר פורסם בתאריך 30/6/09 מפורטות מספר שיטות אשר מתמקדות בסיוע להבנת המילים וכך לזכור אותן ולא רק שינון נטו. שיטות אלו פחות ידועות במכונים הגדולים והוכחו כאפקטיביות עבור תלמידים רבים, אולם אין זה אומר שיש לאמצן בעיוורון - המלצתנו הגדולה ביותר היא לנסות כל אחת מהן ולבדוק אם היא עובדת עבורך, ואם לא - מה את כן יכולה לקחת ממנה לשימושך.
למידה מהנה - סקריבוס פסיכומטרוס
פוסט מרתק ...תודה
השבמחק