יום שלישי, 16 ביוני 2009

מתחילים להבין... (קטעי הבנת הנקרא פסיכומטרי חלק III)

בפוסט הקודם ניתחנו את מבנה ואופי קטעי הבנת הנקרא של פסיכומטרי. בשורות הבאות ננסה להבין מה מסתתר מאחורי המבנה של הטקסט, ומה גורם לו להראות כפי שהוא נראה.

רבים מתלמידי הפסיכומטרי סבורים כי קטעי הבנת הנקרא לפסיכומטרי הינם טקסטים קשים ומסובכים. ובכן, בחיוך רחב הרשו לי לספר לכם את האמת אודות קטעי הבנת הנקרא לפסיכומטרי. מדובר בטקסט שאמנם נראה מסובך וקשה, אבל הוא לא באמת כזה!
למה?
פשוט מאוד – מדובר בטקסט אשר נכתב על ידי אדם שלא באמת מומחה בתחום עליו הוא כותב אלא רק מסכם ומתמצת רעיונות מחיבורים אחרים. לפיכך, בקטע הבנת נקרא לפסיכומטרי יהיו רעיונות בודדים אותם יש להבין, לעיתים אפילו רק אחד או שניים.
כשחושבים על זה... זה בעצם בכלל לא הרבה להבין! למה הכוונה? תארו לעצמכם שאתם נתקלים בסימולציה בקטע הבנת נקרא על ארכיאולוגיה. הרי מדובר בנושא בסדר גודל עצום אשר נחקר על ידי אלפי פרופסורים ודוקטורים ברחבי העולם. סביר להניח שכותב הבחינה לא יודע על ארכיאולוגיה הרבה מעבר לידע כללי. מה שהוא כן יודע זה כיצד לסכם ולכתוב מחדש רעיונות, על פי חוקי כתיבת הפסיכומטרי (35-40 שורות והמון מילים מאוצר מילים וביטויים לפסיכומטרי). לכן, סביר להניח שהקטע שיכתוב יכלול פסקת פתיחה אשר תתאר בקצרה מה יסקר בשורות הבאות ופסקת סיכום אשר תסכם את מה שנסק. בשתיים-שלוש הפסקאות שבתווך יסקרו 1-3 רעיונות בסיסיים למדי בתחום, עקרונות פשוטים אותם יכול תלמיד הפסיכומטרי הממוצע להבין בקלות יחסית, שכן סביר להניח שידע זה נלקח ממאמר או אתר המיועדים להעשרת הציבור הרחב (מאמרי "מדע פופולארי").
כותב הקטע על ארכיאולוגיה לא באמת מבין בתחום זה. לכן הוא יכתוב את הקטע בהתבסס על מידע אשר פורסם במאמרים ספורים, לעיתים אפילו מאמר בודד. על מנת להקשות על התלמיד להבין את העקרונות הללו, ישתמש הכותב בשפה גבוהה ויסביר רעיונות פשוטים בסיבוך רב. כל שעל התלמיד לעשות עכשיו הוא רק למצוא את העיקר-הפשוט אשר מסתתר שם בין המילים הסבוכות וההסברים המפורטים יתר על המידה. כמובן שמורה פרטי פסיכומטרי מנוסה יעניק לתלמיד טכניקות שונות אשר יסייעו לו במציאת עקרונות אלו.

מעניין לציין בהקשר זה שאחת הטענות הגדולות שקיבלתי על עבודתי ככותב למכון פסיכומטרי איכותי היא שקטעי הבנת הנקרא שכתבתי היו מעניינים וברורים מדי ולכן התלמידים נהנו לקראם...
עד כאן ניתוח אופן כתיבת קטע הבנת נקרא לפסיכומטרי. ברשומה הבאה, אשר תתפרסם בימים הקרובים, יפורסמו מספר המלצות אשר יסייעו לתלמידים להתכונן לקראת התמודדות עם קטעי הבנת הנקרא הללו.

2 תגובות:

  1. מה שאתה רושם זה כל-כך נכון. הרבה מאוד פעמים הטקסטים האלה לא רק לא נכתבים ע"י אנשים מקצועיים אלה גם נלקחים מאתרים בסגנון ויקיפדיה. אני רק אוסיף ואומר - בהצלחה להרגיע תלמיד לפני בחינה פסיכומטרית :)

    השבמחק