יום חמישי, 23 בפברואר 2012

מדוע אנו צריכים קורס פסיכומטרי?

מה עושים עם המבחן הפסיכומטרי בשביל מה באמת אני צריכה אותו ?!? אחרי שביררתי עם כמה מכללות הגעתי למסקנה שאולי כדאי שיהיה ציון וכמובן עדיף כמה שיותר גבוה...ליתר ביטחון. חבל לסגור לעצמך דלתות בכל זאת אין לדעת  מה יילד יום אם אני אצטרך את המבחן כקריטריון קבלה או לא אולי עדיף להקדים את המאוחר וכן לעשות את הבחינה המדובר.

הבעיה היא שהמחיר של קורס פסיכומטרי כבר יצא מפרופורצית... באופן אבסורדי קורס עולה כמעט כמו שנת לימוד מלאה באוניברסיטה... בנוסף, כל הלחץ והפחד שזורעים בך נציגי הטלמרקטינג של מכוני הפסיכומטרי לא מוסיף על החוויה השלילית מכל המאורע הזה. אחרי שנמאס לי לשמוע את הביטוי "תרשמי עכשיו כי זה המקום האחרון בקורס" (לא זה בכלל לא מלחיץ)ומצד שני אף אחד ממכוני ההכנה לבחינה שדברתי איתם לא מתחייב על מקסימום תלמידים בכיתה הבנתי ש"קצת" עובדים עלי.

החלטתי לחפור קצת יותר עמוק ולחפש מסלול לימוד פחות שחוק. אחרי חיפושים בגוגל וקצת עזרה מחברים הגעתי לבית ספר שעושה שיעורים פרטיים או שיעורים בכיתות של עד 10 תלמידי בהתחייבות!!! סוף סוף מישהו מוכן להתחייב! הלכתי לבקר במרכז הלימוד, בכל זאת צרכנות נבונה, ונדהמתי מהאווירה השונה שהייתה שם. כולם רגועים מחייכים ושמחים! ממש לא ההיסטרייה שהורגלתי אליה. ישבתי עם מורה פרטי לפסיכומטרי בשיחת ייעוץ והתרשמתי מאוד מהמקצועיות ומשיטת הלימוד.

לבסוף החלטתי להירשם. שיחת הייעוץ הותירה בי רושם חיובי ותחושה פנימית מאד טובה והרגשתי  שהגעתי למקום הנכון ,בזמן שלחברות שלי צמחו שיערות לבנות אני למדתי ברגוע...בלי לצאת מפרופורציות – זה כולה מבחן שאפשר לעשות שוב! בזמן שהן הגיעו למבחן עם עיגולים שחורים מסביב לעיניים, אני הגעתי רעננה ובטוחה בעצמי. מהפסיכומטרי יצאתי בהרגשה ממש טובה! לא ציפיתי לזה... קיבלתי ציון פסיכומטרי גבוה שפתח לי המון אופציות באוניברסיטאות. בסוף נרשמתי למנהל עסקים באוניברסיטה העברית. הבנתי שכל הלחץ וההסטרייה סביב הפסיכומטרי פשוט מיותר. ואולי לכן גם הצלחתי והרגשתי צורך לשתף אתכם הקוראים בחוויה המדהימה והכל כך שונה שעברתי  וליידע אתכם שאפשר גם אחרת... בהצלחה!!!

יום ראשון, 19 בפברואר 2012

פסיכומטרי

מבחן פסיכומטרי הוא מבחן אמריקאי המוגבל בזמן. הוא מורכב משלושה תחומים: חשיבה כמותית, חשיבה מילולית ואנגלית. הבחינה בנויה משמונה פרקים כאשר הציון מחושב לפי שישה פרקים בלבד – שניים מכל תחום. הנבחן במבחן הפסיכומטרי, לא יכול לדעת בזמן הבחינה מהו פרק "אמת" אשר משוקלל בציון הפסיכומטרי ומהו פרק "פיילוט" אשר לא משוקלל לתוך ציון הפסיכומטרי וניתן רק לצרכים סטטיסטיים. לכן, יש לפתור את כל הפרקים במבחן כאילו הם ישוקללו לתוך הציון. השאלות בפרקים מסודרות בסדר קושי עולה. כלומר, השאלות הראשונות בכל פרק במבחן  נחשבות לקלות וככל שמתקדמים השאלות נחשבות לקשות יותר.

למה "נחשבות"? בגלל שרמת הקושי נבדקת בצורה סטטיסטית. כלומר, שאלה פסיכומטרית קלה היא שלה שרוב הנבחנים ענו עליה נכון ושאלה פסיכומטרית קשה היא שאלה שרוב הנבחנים טעו בה. יכול להיות מצב שבו שאלה שסטטיסטית קלה לרוב תהיה קשה לנבחן הספציפי ושאלה שקשה לרוב תהיה קלה לנבחן הספציפי. במרכיב הזה טמונה החשיבות של בניית אסטרגיית בחינה אישית והחשיבות של הכרת מבנה המבחן לעומק. דוגמה – אם אתם מאוד לחוצים, אתם יודעים שהשאלה הראשונה אמורה להיות קלה והנה מגיע יום הפסיכומטרי. אתם במבחן, מסתכלים על השאלה הראשונה ואין לכם מושג אפור איך לפתור אותה. אז קודם כל אתם נלחצים עוד יותר ואז עוד יותר כי נזכרתם שהשאלה הראשונה אמורה להיות קלה.

אם הייתם מקדישים זמן להכרת המבחן הייתם מבינים שזה בסדר לא להצליח לפתור את השאלה הראשונה כי הי לא קלה לכולם. אסטרטגייה יעילה היא לחפש שאלה בנושא שאתם חזקים בו, להתחיל משם ולבנות ביטחון ואז להמשיך את הפרק. לסיכום – אל תזלזלו במסביב! לדעת את החומר זה מאוד חשוב. אבל ללא הכרת המבחן לא תוכלו להביא לידי ביטוי את מלוא הידע.

יום ראשון, 8 בינואר 2012

איך ללמוד לפסיכומטרי


המבחן הפסיכומטרי שונה ממבחני הבגרות מדובר במבחן אמריקאי על זמן מוקצב שמצריך יכולת חשיבה אנליטית. ולכן, על אף שהחומר למבחן פסיכומטרי לא מסובך.... המתמטיקה ברמה של 3 יחידות לימוד, בחלק האנגלית לא נדרש לדעת את חוקי הדקדוק על בורים והחלק העברי מתבסס ברובו על הגיון בריא – נדרש זמן בכדי לעכל ולהפנים את דרישות המבחן. קורס ממוצע מתחיל כשלושה חודשים לפני מועד הבחינה.

החלק המשמעותי בקורס הינו החלק היישומי שבו מתרגלים את החומר שנלמד על שאלות ברמת בחינה. אחרי המפגש הראשוני עם מקבץ שאלות פסיכומטריות ברמת מבחן על זמן הרבה תלמידים חווים נפילה. זאת מכיוון שהלחץ גורם להם לעשות טעויות טפשיות שללא הסטופר לא היו קורות. בנוסף חומר שישב טוב בתיאוריה פתאום לא מסתדר כשהראש עובד על 30%. ואז מתחיל הלחץ... רוב מכוני ההכנה לפסיכומטרי, במקום להרגיע את התלמידים עושים בדיוק את הפעולה ההפוכה ומלחיצים עוד יותר.

הם מכוני מעמיסים על התלמידים טונות של שיעורי בית. שיעורי בית שאין סיכוי באמת לסיים. הדבר יוצר עוד לחץ ועוד תסכול עד שלבסוף השחיקה כל כך גדולה שהתלמידים נגשים למבחןהרבה אחרי שהם היו בשיא יכולתם ורוצים רק לסיים עם תקופת הסיוט של הלמידה לפסיכומטרי.

בגלל שיש כזה עומס לימודי וברור שלא ניתן לסיים את כל חומרי הלימוד, התלמידים חשים שהם אשמים בכך שלא הצליחו בבחינה הפסיכומטרית כאשר בעצם הם נדרשו לעמוד ברף בלתי אפשרי של לימודים.נכון  הבחינה  חשובה... אבל צריך להכניס אותה לפרופורציה המתאימה.... עומס גדול מידי רק פוגע בביצועים.

ולכן, עדיף להרגע ולשמור על עומס לימודי אחיד לאורך הקורס בשביל שלפסיכומטרי תגיעו בשיא היכולת ותוכלו להביא לידי ביטוי את היכולת שלכם. בהצלחה!