יום שלישי, 28 באפריל 2009

מבחן פסיכומטרי - הבנת הנקרא

המבחן הפסיכומטרי – סקירת פרק - חשיבה מילולית – הבנת הנקרא

השורות הבאות יעסקו בחלקו האחרון של פרק החשיבה המילולית – קטע הבנת הנקרא והשאלות הנוגעות בו. אחת הדרישות ממועמד הניגש לבחינת הפסיכומטרי היא יכולת קריאה, ניתוח והבנת טקסטים ברמה גבוהה בעברית, כאלו אשר עמם יתמודד במוסד להשכלה גבוהה. לפיכך בחלקו האחרון של פרק החשיבה המילולית מובא טקסט בן 30-40 שורות, ולאחריו 6 שאלות העוסקות בטקסט. הטקסט יכול לעסוק בשלל נושאים – מדע, היסטוריה, פיסיקה, מוסיקה וכו'. לרוב ייכתב הטקסט בשפה יבשה ועובדתית וישולבו בו מילים וביטויים ברמה גבוהה, בעברית ולועזית (סיבה נוספת לשקוד על אוצר המילים). לחץ הזמן ניכר היטב בשלב זה של סוף פרק החשיבה המילולית, אשר דורש קריאה של טקסט ברמה גבוהה ומענה זריז על שאלות.


מדריכי פסיכומטרי מנוסים מכירים טכניקות שונות לקריאה וניתוח מהירים, ולכן ערכו של מדריך פסיכומטרי טוב יקר מפז, בעיקר עבור תלמידים אשר אינם קוראים במהירות. השאלות עצמן מצריכות ניתוח והבנה של הטקסט הנתון, ולרוב רמת הקושי שלהם תהיה הדרגתית (כלומר מן הקל אל הקשה). השאלות עשויות לשאול מהו פירושן של מילים מסוימות, למי או מה הן מתייחסות, לשאול מה מטרת פסקה מסוימת או מה מטרת כל הקטע, לבקש מהקורא לתת שם לקטע ועוד. הדרכה אישית ממדריך פסיכומטרי מנוסה תעניק לתלמיד כלים רבים להתמודדות עם קטע הבנת הנקרא והשאלות הבאות אחריו (בייחוד לתלמידים אשר לא התמודדו בעבר עם טקסטים ברמה גבוהה). כמו כן, תרגול רב של קטעי הבנת נקרא ברמה גבוהה ומענה על שאלות אחריהם אף הוא חשוב במיוחד להצלחה בחלקו הסופי של פרק החשיבה המילולית.


מידע נוסף:

מבחן פסיכומטרי - שאלות השלמת משפטים

המבחן הפסיכומטרי – סקירת פרק - חשיבה מילולית – שאלות השלמת משפטים

האתגר הבא שמציבים כותבי מבחן פסיכומטרי בדרכו של הנבחן בפרק החשיבה המילולית הינן חמש שאלות השלמת משפטים. כל שאלת השלמת משפטים הינה למעשה משפט אחד או יותר, ובו מספר חלקים חסרים, לרוב ארבעה. החלקים החסרים עשויים להיות מילה, ביטוי או רצף מילים. ארבעת התשובות האפשריות הינן רצף של מילים וביטויים אותן ניתן לשבץ במשפט. רק תשובה אחת תיצור רצף הגיוני, וזו התשובה הנכונה. השורות הבאות הינן דוגמא לשאלת השלמת משפטים:

______ סרגי היה מתכונן _____ למבחן הפסיכומטרי, _____ ולא _____, כפי שאכן קרה.

א. אלמלא / כראוי / בוודאי היה נכשל / מקבל ציון פסיכומטרי גבוה
ב. אם אכן / היטב / וודאי היה מקבל ציון פסיכומטרי גבוה / מצטיין בבחינה
ג. אילולא / בזחיחות דעת / יתכן והיה נכשל בבחינה / נכשל בה
ד. אלמלא / כראוי / בוודאי היה מקבל ציון פסיכומטרי גבוה / מקבל ציון פסיכומטרי גבוה והזמנה לעבוד כמדריך פסיכומטרי פרטי

משאלת השלמת המשפטים לדוגמא שלעיל ניתן לראות כי כותבי בחינת הפסיכומטרי נוהגים להשתמש בביטויים ורצפי מילים אשר יוצרים בלבול ומשנים את מגמת המשפט (אלמלא, אילולא, בוודאי, יתכן ועוד). תלמיד אשר יתכונן היטב לקראת בחינת הסיכומטרי ויעזר בהדרכה הנכונה ימצא תוך זמן קצר כי פתירות שאלת השלמת משפטים תוך דקה (הזמן המומלץ לשאלה במבחן פסיכומטרי) הינה מאתגרת, אך אפשרית ביותר.

השלב הבא בפרק החשיבה המילולית שבמבחן הפסיכומטרי הוא ארבע שאלות הגיון, אולם בהן יעסוק המאמר הבא בסדרת מאמרים זו (זאת מאחר וקיים מספר רב של סוגי שאלות הגיון ולכן מן הראוי לעסוק בהן בנפרד).

יום ראשון, 26 באפריל 2009

החלפת קישורים פסיכומטרי

בניית בריכות שחייה ושילוב מערכות ספא ברמת גימור מושלמת, עם מיטב הטכנולוגיה בתחום, והתחייבות לתוצאות מרשימות ללא מתחרים ובמחירים הוגנים.

השכרת אופנועים - שירות מכירה והשכרה לקטנועים בכל הסוגים והגדלים הקיימים בשוק, שירות השכרת קטנועים בליסינג תפעולי עד 1200 סמ"ק, השכרת קטנועים חדשים עם 0 ק"מ וקטנועים משומשים שעברו שיפוץ.

הוצאה לפועל - במתן סיוע מקצועי ומיידי לחייבים הוצאה לפועל. הסרת עיקולים. עיכוב הליכים מהיר, ביטול עיכובי יציאה מהארץ. קבלת מעמד של חייב מוגבל באמצעים בתוך ימים. סיוע משפטי חשוב לחייבים, איחוד תיקים לחייבים. חקירת יכולת ועוד.

תוכנה להנהלת חשבונות
קופה רושמת
גירושין
בלונים
פוליש
ניקיון
בניית בריכות שחייה
מכירת אופנועים
מעליות

בית ספר

הדרכה

יום רביעי, 22 באפריל 2009

מבחן פסיכומטרי - שאלות החלפת אותיות

מבחן פסיכומטרי – סקירת פרק - חשיבה מילולית – שאלות החלפת אותיות

המאמרים הקודמים בסדרה זו סקרו את שאלות אוצר המילים וביטויים ואנלוגיות.
מאמר זה יציג את שאלות החלפת האותיות (שאלות פ.ט.ל.), השלמת המשפטים והבנת הנקרא שבמבחן פסיכומטרי.

בכל פרק חשיבה מילולית בבחינת הפסיכומטרית יופיעו ארבע שאלות (ולאחרונה גם חמש!) החלפת האותיות, הידועות גם בתור שאלות פ.ט.ל.
כל שאלת החלפת אותיות הינה למעשה משפט אשר אותיות אחת המילים בו שונתה, ובמקום שלוש האותיות שהיו אמורות להופיע בה (לרוב אותיות השורש של המילה) יופיעו האותיות פ.ט.ל. (למשל יוסי פוטל היטב לקראת מבחן פסיכומטרי במקום יוסי לומד היטב לקראת מבחן פסיכומטרי). ארבעת התשובות האפשריות בשאלות החלפת האותיות הינן ארבעה משפטים נוספים בהן אחת המילים שונתה, ונכתבה אף היא בשורש פ.ט.ל.. בשלוש מבין ארבעת התשובות האפשריות שורש הפ.ט.ל. זהה לשורש הפ.ט.ל. שבמשפט השאלה. על הנבחן למצוא את המשפט יוצא הדופן, זה אשר שורש הפ.ט.ל. בו איננו תואם לזה של משפט השאלה. שאלות החלפת אותיות הינן למעשה שאלת "מצא את יוצא הדופן", אולם השאלה בפני עצמה איננה מספיקה על מנת למצוא את התשובה – על מנת למצוא את השורש הנעלם יש להעזר בתשובות האפשריות. זו הסיבה לכך ששאלות החלפת אותיות ידועות כמבלבלות ביותר. אם נבחן את משפט הדוגמא שלעיל (יוסי פוטל היטב לקראת מבחן פסיכומטרי), הרי שורשים שונים יכולים להתאים אליה – ל.מ.ד., א.כ.ל., י.ש.ן. ועוד. על הנבחן להעזר בתשובות האפשריות על מנת למצוא את יוצא הדופן:

א. פטילה מרובה הכרחית לקבלת ציון פסיכומטרי גבוה
ב. מדריך פסיכומטרי פרטי מנוסה יסייע בפיטול לקראת הבחינה
ג. מחקרים שונים מראים בבירור שפיטול בשיעורים פרטיים או קבוצות קטנות אפקטיביים ביותר
ד. חיים פטל את החטיף בנץ-לי בזמן מבחן פסיכומטרי. קולות הלעיסה היו רמים ומטרידים.

מהתשובות הללו ברור כי יש להחליף את השורש פ.ט.ל. שבשאלה בשורש ל.מ.ד., ואילו התשובה הנכונה לשאלה היא ד' (אשר בה נעשה שימוש בשורש א.כ.ל., ולא ניתן לעשות בו שימוש בכל התשובות האפשריות)

מבחן פסיכומטרי - שאלות אנלוגיות

מבחן פסיכומטרי – סקירת פרק - חשיבה מילולית – שאלות אנלוגיות


החלק השני בפרק החשיבה המילולית בבחינה הפסיכומטרי הוא חמש שאלות הידועות כאנלוגיות.

כל שאלה בחלק האנלוגיות הינה למעשה צמד מילים או ביטויים אשר קיים בניהן יחס מסוים
אנלוגיה לדוגמא – הכנה נאותה למבחן הפסיכומטרי : ציון פסיכומטרי גבוה.
אנלוגיה אחרת – רעוע : להפיל
ארבע התשובות האפשריות הינן ארבע צמדי מילים וביטויים נוספים.
על הנבחן למצוא מבין ארבע התשובות האפשריות את האנלוגיה אשר היחס בין צמד המילים המופיעות בה הוא הדומה ביותר ליחס בין שתי המילים של האנלוגיה המקורית.

שאלות האנלוגיות שבפרק החשיבה המילולית ידועות כבעייתיות למדי, מאחר ויחס בין שתי מילים אינו דבר אובייקטיבי בהכרח. כך למשל נבחן אחד עשוי לחשוב שהכנה נאותה למבחן פסיכומטרי מסייעת לציון פסיכומטרי גבוה, ולכן יבחר בתשובה דומה (למשל מורה פרטי פסיכומטרי מסייע להכנה טובה לבחינה הפסיכומטרית). לעומתו, נבחן אחר עשוי לחשוב שהכנה נאותה למבחן הפסיכומטרי מביאה ציון פסיכומטרי גבוה, ולכן יבחר בתשובה בה ניכר יחס דומה בין שני חלקי האנלוגיה (למשל מדריך פסיכומטרי מנוסה מביא ידע וטכניקות למידה). במילים אחרות – נוסחת הקסם לפתרון שאלות האנלוגיות אינו לבחור ביחס שנראה לנבחן כנכון, אלא לנסות להבין את ההיגיון שהנחה את כותבי הבחינה הפסיכומטרית. היגיון זה של כותבי הבחינה הפסיכומטרית עשוי להיות מבלבל תחילה או בלתי מובן, אולם הנחיה נאותה ותרגול עקבי במסגרת תוכנית לימודים מותאמת אישית יסייעו בהבנתו. פתרון אנלוגיות לא יהווה בעיה לתלמיד אשר הודרך באופן הולם, וברשותו ידע אודות ההיגיון הפנימי של כותבי הבחינה הפסיכומטרית וטכניקות התמודדות עם לחץ הזמן.
ראוי גם לציין כי שאלות האנלוגיות נחשבות בעיני המרכז הארצי לבחינות והערכה כשאלות בעלות התוקף הסטטיסטי הגבוה ביותר מבין כל חלקי הבחינה!
במלים אחרות – זהו החלק החוזה בצורה הטובה ביותר את הצלחת הנבחן בלימודים גבוהים.

יום שלישי, 21 באפריל 2009

מבחן פסיכומטרי שאלות מילים וביטויים

מבחן פסיכומטרי – סקירת פרק - חשיבה מילולית – שאלות מילים וביטויים

במדינת ישראל, על אדם המעוניין להתחיל ללמוד במוסד להשכלה גבוהה לגשת להבחן ראשית במבחן פסיכומטרי. ציון הפסיכומטרי שיקבל הנבחן משמש כאחד המדדים המרכזיים בקבלתו למוסד האקדמאי. ציון פסיכומטרי גבוה הינו קריטי למעוניינים בקבלה למסלולי לימוד רבים - ככל שציון הפסיכומטרי יהיה יותר גבוה כך יפתחו בפני המועמד יותר מסלולי לימוד. נבחנים המעוניינים בציון פסיכומטרי גבוה ישכילו להתכונן לבחינה היטב. קיימים כיום מכוני לימוד רבים המעסיקים מדריכי פסיכומטרי מנוסים ומתמחים בקיום קורסי הכנה לבחינה הפסיכומטרי (חשוב לבחור מכון אשר מציע את היחס האישי ביותר – כיתות לימוד אינן אפקטיביות כקבוצות לימוד קטנות או שיעורי פסיכומטרי פרטיים). למרות זאת, חשוב להכיר את הבחינה וחלקיה עוד טרם תחילת קורס ההכנה. הבחינה הפסיכומטרית מורכבת משלושה חלקים – חשיבה מילולית, חשיבה כמותית ואנגלית.

מאמר זה הוא הראשון מבין סדרת מאמרים אשר יסקרו את חלקי הבחינה הפסיכומטרית. מטרתו היא להציג את שאלות אוצר המילים והביטויים המופיעות בפרקי החשיבה המילולית של הבחינה הפסיכומטרית. המאמרים הבאים יסקרו את חלקי הבחינה האחרים בפרקי החשיבה הכמותית ובפרקי החשיבה הכמותית והאנגלית של הבחינה הפסיכומטרית.

בכל מבחן פסיכומטרי יופיעו שניים או שלושה פרקי חשיבה מילולית. בכל פרק חשיבה מילולית שכזה יופיעו שלושים שאלות בנושאים שונים. עקב לחץ הזמן במהלך הבחינה הפסיכומטרית, לרשות הנבחן עומדת כדקה לפתור כל שאלה (בלי פאניקה – הכנה אישית ממדריך פסיכומטרי מנוסה תאפשר לכל נבחן להצטיין ולקבל ציון פסיכומטרי גבוה). השאלות עוסקות במספר תחומים – מילים וביטויים, אנלוגיות, השלמת משפטים, החלפת אותיות (שאלות פ.ט.ל.), שאלות היגיון והבנת הנקרא.
כאמור, מאמר זה יסקור את שאלות המילים וביטויים והאנלוגיות. המאמרים הבאים בסדרה יסקרו את שאלות החלפת האותיות, השלמת משפטים, שאלות ההיגיון והבנת הנקרא.

לרוב, פרק החשיבה המילולית בבחינה הפסיכומטרית יפתח בארבע או חמש שאלות אוצר מילים וביטויים. שאלות המילים וביטויים מתבססות על בקיאותו של הנבחן בשפה העברית, אוצר מילים רחב והיכרותו עם ביטויים נפוצים יותר או פחות. גם הנבחן הדובר עברית צחה וודאי יפלבל בעיניו במבוכה כאשר יתקל במושגים כמו במבום, אלונטית, הערתה או חיווי אותם דורשים כותבי הבחינה הפסיכומטרית מהנבחן להכיר.

זאת ועוד – בקיאות באוצר מילים גבוה נדרשת לכל אורך פרקי החשיבה המילולית, שכן כותבי מבחן הפסיכומטרי משתמשים באופן שוטף במילים וביטויים ברמה גבוהה גם בשאר סוגי השאלות. פעמים רבות, אוצר מילים ברמה גבוהה עשוי להוות את המפתח להצלחה או כשלון בפתרון שאלה. מרבית מכונים לפסיכומטרי מעדכנים באופן שוטף מילונים עבי כרס ובהם מופיעים מילים וביטויים אשר עשויים להופיע במבחן הפסיכומטרי. בשורה התחתונה, עמידה ברף אוצר המילים הנדרש בבחינה הפסיכומטרית תלוי אך ורק בתלמיד ובנכונותו לשנן מדי יום עשרות מילים וביטויים חדשים. אף על פי כן, הדרכה אישית ממדריך פסיכומטרי מנוסה תקל עשרות מונים על לימוד אוצר המילים תודות לטכניקות למידה המוכרות למדריכי פסיכומטרי מנוסים.

השתתפות בקורס פסיכומטרי אישי או בקבוצה קטנה תעלה את איכות ומהירות שינון ולמידת אוצר המילים עוד יותר, שכן מדריך פסיכומטרי פרטי יכיר היטב את התלמיד, יתרונותיו וחולשותיו, ויתמקד אך ורק בו במהלך השיעור. השאלות בחלק המילים והביטויים לא יהוו מכשול לתלמיד אשר יתכונן אליהן כראוי – לעיתים יתבקש התלמיד להשלים משפט, להצביע על מילה יוצאת דופן בין מספר מילים נרדפות, להצביע על שימוש נכון או לא נכון בביטוי ועוד. למידה נכונה של אוצר המילים היא המפתח להצלחה בחלק זה של פרקי החשיבה המילולית.