בעבר מבחני פסיכומטרי היו בשימוש מחלקה הראשון של המאה ה -,20 הם פותחו במקור עבור שימוש בפסיכולוגיה חינוכית. בימים אלה, חוץ מחינוך, אתה קרוב לוודאי תיפגש עם בדיקות פסיכומטרי כחלק מתהליך גיוס או בחירה לעבודה. בדיקות מסוג זה הם הומצאו על ידי פסיכולוגים תעסוקתיים המטרה שלהם היא לספק למעסיקים שיטה אמינה של בחירת מועמדים מתאימים ביותר או המועמדים לקידום
כיוון ש מדידת תכונות כמו גובה, משקל, כוח הן פשוטות למדי. כל אלה הן תכונות פיזיות הנצפות שניתן לראות ולהעריך באופן אובייקטיבי. אבל מה לגבי הגורמים שאותם לא כל כך קל למדוד:תכונות כגון האישיות, האינטליגנציה, היחס, אלו תכונות חשובות שכדאי למדוד ולהעריך.
דרך אחת כדי לאסוף מידע זה היא באמצעות בדיקות הפסיכומטריות.
מבחני הפסיכומטרי באים מטרה למדוד תכונות כמו כישרון ואישיותו. הם מספקים למעסיק הפוטנציאלי תובנה כיצד אתה עובד עם אנשים אחרים, איך אתה מסוגל להתמודד עם לחץ, ואם אתה תהיה מסוגל להתמודד עם דרישות האינטלקטואליות של העבודה.
רוב המבחנים הפסיכומטריים שהוקמו לשימוש גיוס הן לא במטרה לעשות ניסיון לנתח יציבות רגשית או פסיכולוגית שלך לא צריך להיות מבולבל עם בדיקות שהשתמשו בפסיכולוגיה קלינית. עם זאת, בשנים האחרונות חלה צמיחה מהירה (בעיקר בארה"ב) של בדיקות שטוענים כי כדי למדוד את היושרה שלך או יושר נטייה לכעס שלך בדיקות אלו מאילות. בדיקות אלה משכו הרבה מחלוקת, בגלל שאלות לגבי תקפותם, אך הפופולריות שלהם עם המעסיקים המשיכה לגדול
ומי שמעוניין לקבל מידע על המכון פסיכומטרי אחד על אחד מוזמן להיכנס לאתר ולהתרשם ממגוון קורסי פסיכומטרי שהמכון מציע ולהירשם למועד הקרוב
מבחן אמי"ר / מבחן אמיר / בחינת מיון באנגלית
את הבחינה הפסיכומטרית כולנו כבר מכירים- בחינה שנערכת ע"י המרכז הארצי לבחינות והערכה, שמטרתה להקל על מוסדות הלימוד "לסנן" תלמידים המבקשים להירשם לחוגים השונים. בשילוב עם ציוני בחינות הבגרות מנסה הבחינה לנבא את הצלחתם בלימודי התואר של התלמידים, כך שהמקומות המעטים הקיימים יאוישו ע"י האנשים ה"ראויים" להם ביותר. הבחינה מורכבת משלושה חלקים שונים:חשיבה מילולית, חשיבה כמותית ואנגלית. היא כוללת 8 פרקים,מתוכם שישה הם פרקי אמת ושניים מהם פיילוט.
אך מהי בחינת האמי"ר? זוהי בחינה שלרוב מתקשרת באופן אוטומטי אל הבחינה הפסיכומטרית, אך מעטים יודעים עליה פרטים ובקיאים בתוכנה ובמטרתה.
אמי"ר הוא בעצם ראשי התיבות של אנגלית מיון לרמות. גם בחינה זו נערכת ע"י המרכז הארצי. זוהי בחינת מיון הבודקת את רמת הידע והשליטה בשפה האנגלית לתלמידים המעוניינים ללמוד במוסדות השונים להשכלה גבוהה, אשר אינם נבחנו בבחינה הפסיכומטרית. למרות זאת, ישנם הרבה מקרים שבהם תלמידים שכן עשו את המבחן הפסיכומטרי, ניגשים לבחינת האמי"ר כדי לשפר את ציונם בפרק האנגלית. במידה ותלמיד נבחן בשתי הבחינות, הציון הגבוה מבין השניים (בבחינה מדובר על חלק האנגלית בנפרד) הוא הציון שנחשב. חשוב לדעת- למבחן האמי"ר אין קשר לבחינה והוא אינו יכול לשנות את הציון פסיכומטרי הסופי, אך כן בכוחו לשנות את רמת סיווג האנגלית של התלמיד במוסד הלימודים ובכך לפטור אותו או להפחית את מספר הקורסים באנגלית שהוא נדרש לקחת.
הבחינה מורכבת משלושה פרקים בני 25 דקות כל אחד, כאשר בכל פרק קיימות בין 27 ל-29 שאלות. משכה הכולל הוא 75 דקות (ללא הפסקה בין שלושת הפרקים). תוכן הפרקים, הכמות וסוג השאלות זהים לאלו שבפרקי האנגלית של הבחינה הפסיכומטרית וכוללים שאלות בהשלמת משפטים, ניסוח מחדש והבנת הנקרא, המסודרים עפ"י סדר קושי עולה. ההבדל המשמעותי היחיד בין הבחינות הוא שבמבחן האמי"ר לא קיים פרק "פיילוט" וניקוד כל שלושת הפרקים נכללים בחישוב הציון הסופי. הציונים בבחינה נעים בין 150 ל-250 נקודות ונבחן אשר משיג ציון הגבוה מ-235, זכאי לפטור מקורסי אנגלית במוסדות הלימוד האקדמיים (יש מוסדות הקובעים את הרף הפרטי שלהם לפטור עפ"י בחינת האמי"ר ולכן מומלץ לבדוק באופן נקודתי את המדיניות הנהוגה במקום שבו מעוניינים ללמוד).
ציון הבחינה תקף עד ל-5 שנים ממועד המבחן, אך יש מוסדות שלא מקבלים ציונים מלפני כמה שנים ודורשים מהנבחן לערוך בחינה עדכנית סמוך למועד התחלת לימודיו.
בחינת האמי"ר מתקיימת באותם המועדים שבהם מתקיימת הבחינה הפסיכומטרית (קרי חמש פעמים בשנה), אך בשונה מהאחרונה, ניתן להיבחן בה מועד אחר מועד, גם באותו המועד שבו ניגשים לבחינה הפסיכומטרית.
ישנה אפשרות לגשת למבחן האמי"ר בתנאים מותאמים אך מבחן זה מתקיים שלוש פעמים בשנה בלבד (מועדי יולי, אפריל ודצמבר) ודורש את אישורו של המרכז הארצי לבחינות והערכה.
מבחן אמיר"ם / מבחן אמירם
מבחן אמי"רם הוא הגרסה הממוחשבת של מבחן האמי"ר והוא מורכב מאותם הנושאים בדיוק: אוצר מילים, ניסוח מחדש והבנת הנקרא. מטרתם זהה לחלוטין והיא בדיקת רמת הידע של הנבחן באנגלית ושיבוצו לקורס המתאים לרמתו בלימודים האקדמיים.
עם זאת, ישנם כמה הבדלים משמעותיים בין המבחנים- ההבדל המשמעותי ביותר הוא שמבחן האמי"רם נערך אל מול מחשב, לעומת מבחן האמי"ר שנערך בכתיבה על דפים. כמו כן, מבחן האמיר"ם לא נערך ע"י המרכז הארצי לבחינות והערכה, אלא ע"י חלק ממוסדות הלימוד. הציון המתקבל בו תקף בדרך כלל רק במוסד הלימוד בו התקיים. הבדלים משמעותיים אחרים הם שבמבחן האמי"רם אין אפשרות לחזור אחורה אל שאלה שכבר פתרת, הזמן המוקצב הוא לכל שאלה בנפרד ואם פתרת שאלה בפחות זמן מהנדרש, לא ניתן יהיה לקבל תוספת זמן בשאלות הבאות (לעומת מבחן האמי"ר והפסיכומטרי שבהם פרק הזמן הניתן מוקצב לפרק שלם וניתן לדלג בין השאלות ולחלק את הזמן ביניהן כאוות נפשך).
לסיכום-מבחן האמי"ר (אנגלית מיון לרמות) הוא מבחן הנערך ע"י המרכז הארצי לבחינות והערכה ומטרתו בדיקת הרמה של הנבחן בשפה האנגלית לשם סיווגו בקורסי האנגלית השונים במוסדות האקדמיים (או פטירתו מהם). למבחן ניגשים נבחנים שלא עשו את המבחן , או ששואפים לשפר את הציון שלהם בפרק האנגלית בבחינה.
המבחן מורכב משלושה פרקים בני 25 דק' כ"א ובנוי בצורה זהה לחלוטין לפרק האנגלית במבחן שכולל השלמת משפטים, ניסוח ומחדש ושני טקסטים בהבנת הנקרא. הציון במבחן נע בין 150-250 נק',וציון של 235 ומעלה מזכה את הנבחן בפטור מלא מקורס אנגלית באוניברסיטה. הציון במבחן האמי"ר עומד בפני עצמו ואינו משנה את ציונו הכללי של המבחן פסיכומטרי. במידה ולנבחן יש שני ציונים, הציון הגבוה הוא הנחשב.
המבחן מתקיים ב-5 מועדים שונים,בשלושה מהם מתקיימים גם מבחנים מותאמים לתלמידים בעלי הקלות.
בשונה ממבחן הפסיכומטרי,למבחן האמי"ר ניתן לגשת מועד אחר מועד ברצף.
באופן כללי ציון המבחן תקף ל-5 שנים ממועד הבחינה, אך יש מוסדות הדורשים ציון עדכני יותר לשם קבלה.למבחן האמי"ר קיימת גרסה ממוחשבת בשם מבחן אמיר"ם, הנערכת לא על ידי המרכז הארצי, אלא ע"י מוסדות הלימוד. תנאיו שונים במקצת אך מטרתו זהה לחלוטין למטרתו של מבחן האמי"ר.